Friday, September 04, 2015

Pressvisning Light på Moderna - Francesca Woodman

Igår pressvisning på Moderna museet i Stockholm, Kistalight was there, ackrediterad som bloggare tillsammans med kulturjournalister, en grupp studenter från Jakobsbergs Medialinje och andra fotoentusiaster.  Bild ovan Thommy Sjöberg

Daniel Birnbaum och Ann-Sofie Noring hälsar Välkomna medan vi utrustas med kaffemugg, trendriktig kaka, snygg mapp med pressmaterial och en vacker fotobok om Francesca Woodman Om att vara en ängel. Boken är producerad av Moderna Museet och fungerar även som utställningskatalog.
Francesca Woodman är en av alla dessa unga genier som tycks vara färdig med sina konstnärliga uttryck redan från början och går ifrån oss i allt för unga år. Hon har en mognad och komplexitet (avgrund) i sina bilder, på många sätt förebådar hon dagens sociala media, bloggar och Instagram, med sina serier av prövande fotografier, selfies, gärna understödda med poetiska kommentarer.
Vår föreläsare  och guide Anna Tellgren lotsar oss igenom Francesca Woodmans bildvärld och historia. Francesca kommer från en konstnärsfamilj med italienska rötter, hon fick sin konstnärliga utbildning på en anrik konstskola i Provincetown Rhode Island där hon gick i fyra år och prövade olika material och metoder.
Anna Tellgren som också är utställningens curator har ordnat bilderna i mer tematiska serier än i biografisk följd. Där finns serien On being an angel, där en del av bilderna är tagna i Rom från en stipendievistelse, där Francisca prövar miljöer och föremål. En annan serie är Houseserien som förmedlar obehagliga stämningar, spöklika, de är tagna i ett industriområde i Providence där Francesca bodde under sin studietid. Bilderna och deras stämningar har jämförts, från svensk horisont, med Maria Gripes böcker Skuggan över stenbänken från skuggserien. Kistalight tycker möjligen att det påminner om Stephen King och hans rysare.
 Francesca prövar även att jobba med modell, typ äldre herre, Charlie the model, där hon använder sig av speglar, papper, genomskinligt tyg och även medverkar själv - här tycker jag att bilderna får mer karaktär av lek och improvisation rent av lite ballongdans (finns ofta rörelse i Francescas bilder) och de kusliga stämningarna från andra serier lättas upp med humor och ironi.
 En serie där rörelse, (Francesca var även en av de första som deltog i videokurser) fjärilar, selfies med mycket hud, och en rad surrealistiska föremål inramas med mönster och textur är Swan Song serien som också var Francescas examensarbete i på konstskolan RISD i Provincetown.
En redan mogen och färdig konstnär?
Visningbild Utan titel Rom 1977-78
Efter konstskolan i Provincetown flyttar Francesca till New York och prövar ny teknik i bilder i jätteformat Study for Temple Project och möjligen tänker hon sig en framtid inom mode och design vilket kan ses i hennes Zig Zag studies så blev det inte och allt för ung tog hennes liv slut och hon blev en myt i fotografins historia.

Andra bloggar om KistaAndra bloggar om Moderna museet  Andra bloggar om fotografi Andra bloggar om litteratur  Andra bloggar om klassresor  Andra bloggar om författare: Andra bloggar om Stockholm Andra bloggar om skrivande Andra bloggar om Istanbul   Andra bloggar om pedagogik   Andra bloggar om didaktik
©Thommy Sjöberg

Labels:

4 Comments:

Anonymous Kistalight said...

I Moderna Museets utställningskatalog, fina fotobok, om Francesca Woodman,
Om att vara ängel, finns även en essä, nästan ett prosapoem skriven av Anna-Karin Palm.
Kroppen och berättelsen.Några tankar kring Francesca Woodmans fotografier även hon tar fasta på Francescas ungdom och hur mogen och stark hon var i sitt konstnärliga uttryck.
/_ _ _ / Det anslående och inspirerande i Woodmans konstnärsskap är snarare kraften och uttrycksrikedomen.
Den gör mig upprymd, den där kraften. Den är rasande, uppkäftig,lekfull,ömsint,drömmande, melankolisk,trotsig, humoristisk, smärtfylld, undersökande och livlig.
Woodman iscensätter och berättar, hon tar plats i rummen. Hennes bilder äger rum. / _ _ _ /

2:42 AM  
Anonymous Kistalight said...

Av någon anledning massor av besökare på bloggen i dag 10/91 kring 3000 st unika besökare!
Vilket är ungefär 30 ggr så många som vanligt!
Är det månne fröken Francesca Woodman som drar?
Många är från Sydafrika - över 300 st!
Besökarna har använt webbläsare enligt följande!

Pageviews by Browsers
Entry Pageviews
Chrome 1736 (57%)
Firefox 860 (28%)
Safari 380 (12%)
GSA 20 (<1%)
Internet Explorer 3 (<1%)

Tänk vad Explorer har gått tillbaka!
hej och hå kul med många besökare!

3:48 AM  
Anonymous Kistalight said...

Antagligen All Time High med antal besökare på Kistalight den 10 september 2015:
Antal unika besökare landade på 3033 - wow säger vi för vår blogg.
Som sagt flest kom av någon anledning från Sydafrika!
Bara det inte är någon av våra sidor som fungerar som en obskyr portal!!!
Hm...hm vilka sidor kan de då hitta fram till?
Nåja upp med självförtroendet nu!
Naturligtvis är det vår eminenta blogg de söker!
Wow för Kistalight!

1:46 PM  
Blogger Thommy Kistalight said...

Fint om hela familjen Woodman i K-Special!
Se Svt play fredag 18/9

12:53 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home