Wednesday, September 14, 2016

Stöd Asli Erdogan

Ikväll Stödgala på Kulturhuset i Stockholm för den fängslade i Turkiet (Istanbul) författaren och kulturjournalisten Asli Erdogan. Kistalight sympatiserar genom att delta med en fin gammal läsupplevelse (blogg) om Asli Erdogans vistelse i Rio de Janeiro med biten Staden i den röda kappan. 
Stöd yttrande och tryckfrihen och en röst för ett mänskligare samhälle - där Asli Erdogan är en viktig röst i Istanbul, Turkiet och i världen.

Staden i den röda kappan

Mas que nada
black eyed peas came to make it hotter
we beat the party starters
bubblin up just like lava
(Black eyed peas)

 I veckan som var hamnade Kistalight på Kulturhuset och Internationell författarscen innan flunsan och  torparsoffan tog över!
 Kistalight är förstås nyfiken på veckans gäst, Asli Erdogan, som kombinerar rollen som partikelfysiker, tjej ung (kvinna) från Turkiet, med att skriva en lyrisk brinnande bok om Rio de Janeiro.
 Samtidigt som Asli Erdogan arbetade på CERN i Geneve som partikelfysiker började hon skriva på nätterna efter de långa arbetsdagarna och så småningom kom den Mirakulösa Mandarinen ut 1996. Efter det fick hon ett forskarstipendium i fysik på universitetet i Rio de Janeiro dit hon reste med ambitionen att lägga fram en doktorsavhandling. Skrivandet tog dock över doktorerandet och rentav fick hon sparken som stipendiat med sin PhD forskning på sitt Rio-universitet.
Istället vandrar hon runt i Rio i Santa Teresadalen hemvisten för bohemerna, de kreativa, konstnärerna och musikerna men absolut ingen plats för en medelklassgringas eller en tjej från Istanbuls burgna klasser på visit i Rio som forskarstudent. Likt många begåvade och ambitiösa tjejer drabbas hon av anorexia och dessutom en tumör efter hemkomsten från Rio.

 Ingemar Fasth presenterar Asli Erdogan på Kulturhuset.
- Är det någon författare ni ska ha prickat in i kalenderna under hösten säger han är det just Asli Erdogan.
  I publiken finns även översättaren Ulla Lundström och Aslis malmöbaserade förläggare från  Ramus förlag. Intervjuare är Jenny Tunedal som genomför ett väldigt lågmält och lyssnande samtal med Asli - blir mest att fylla i de berättande svaren.
Asli Erdogan ger ett väldigt ödmjukt intryck när hon berättar om sitt författarskap - ingen tuff partikelfysiker här inte utan tvärtom en nedtonad intellektuell.
 Staden i den röda kappan, Aslis Riobok, är en bok om skrivande mer än något annat säger Asli som talar en utmärkt engelska, escape, confront katharsis to remember to forget to survive the city säger Ali. Orfeusmyten är en av många litterära referenser som finns i boken andra referenser är mer vardagligt betonade som lukter, smaker, hettan och luftfuktigheten i en tropisk stad.
 Life is very social - it´s a note book of Rio säger Asli som är omsorgsfull i sitt arbete med detaljerna om Rio. Genom boken ljuder också skottlossningarna från gänguppgörelserna och striderna med polisen över Santa Teresakullarna och när de ständigt återkommande fyrverkierna slår ut över himlen är det inte karneval utan annonsering för nya kokainpartier.
Efter hemkomsten med anteckningar från Rio skrev Asli Erdogan sin Staden i den röda kappan i ett kalt rum i Istanbul under vintern.
I början var hon gift medan hon skrev på sin roman.
 Sedan inte!
 Kistalight som samlar på författarsignerade böcker är snabbt uppe på scenen vid Sergels torg 3 i Kulturhuset och får Staden i den röda kappan signerad. To Thommy with Th of course och passar på att fråga om boken är översatt till portugisiska. Asli säger att hon skulle älska det men tillägger att boken säkert inte skulle tas emot så väl i Rio.
Kistalight som börjat läsa Aslis bok är inte så säker på det. Eftersom boken har så uppenbara litterära kvaliteter. Där finns underbara inslag om Rios egen rytm och sensualism, konkreta detaljer från gator torg, krogar och renoverade kulturhus i stökiga kvarter som Lapa och Santa Teresa.
Där realism övergår i naturalism.
Trots allt elände och med huvudpersonen Özgür som lider av anorexia så berättas i Den röda kappan även om konsten att skriva en roman. Eftersom bokens Özgür ständigt bär med sig ett manuskript i en grön anteckningsbok som skildrar Rio i lyriska ordalag med bitar som kallas En resande på Rios gator.
Kistalight frågar även om hennes kunskaper i matematik och partikelfysik kan ha påverkat hennes bok. Asli som faktiskt deltog i en forskargrupp vid CERN 1993 där ledaren belönades med ett Nobelpris. Hon, Asli,  trodde inte det och i dag säger hon har hon glömt de här speciella kunskaperna men det är klart att sättet att tänka finns där och tålamodet att slutföra en roman tänker vi innan vi fångar den blå linjen för vidare färd mot Kista.
Betyg nu när vi har läst boken. Fem färskpressade glas med papayajuice av fem - försiktigt höjer vi en skål i papayajuicen och skålar för Den röda kappan - kan bli en klassiker som Rioskildring.

© Thommy Sjöberg

Labels: ,

2 Comments:

Anonymous Kistalight said...

Wow!
I dag passerar vi på Kistalight en drömgräns!
Någon gång under dagen kommer besökare nr 200 000 att kika på vår sida!
Gäller sedan maj 2010!
Det firar vi med kaffe och en croissant!

2:19 AM  
Anonymous SR P1 said...

SR via Kistalight
Den turkiska författaren och människorättsaktivisten Asli Erdogan tilldelas Svenska Pens Tucholskypris för 2016. Hon får det för "ett nyskapande författarskap där språket självt strävar efter att bryta upp de alltför små sanningarnas fängelse".


Erdogan romandebuterade 1994 och fick sitt stora genombrott fyra år senare med "Staden i den röda kappan". Sedan dess har hon skrivit romaner, noveller, krönikor och essäer, och hennes böcker har översatts till ett dussintal språk. I augusti greps Erdogan efter en razzia mot dagstidningen Özgür Gündem och hon hålls fortfarande fängslad.

"Asli Erdogan är en i den långa raden av de betydande författare som hamnat i konflikt med totalitära krafter genom att kompromisslöst skriva nyskapande litteratur som inte väjer för ämnen makthavare av olika slag kräver att man ska tiga om", säger Svenska Pens ordförande Ola Larsmo i ett pressmeddelande.

Priset delas ut i Stockholm under Fängslade författares dag den 15 november.

5:43 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home