Sunday, January 20, 2013

En pilgrims död

Premiär för långfärdsgrillor i helgen - fina naturscenerier längs Norrviken, kring 10 minus, rimfrost, sol och skuggiga partier, i södra änden en sorts vintersoldis - dimma på håll, men i diset tusentals (miljoner) snökristaller som skimrar. Great - syns tyvärr inte på bilden. Bild från min mobil Thommy Sjöberg

Klart vi följer TV-serien om Palmemordet men böckerna var bättre! Där finns eftertänksamheten, humorn och där får reflektionerna större utrymme.
Så här skrev vi om dem för två år sedan även då även då efter att ha varit ute på tur med långfärdsgrillorna.

Brr, de första timmarna - vittnen och logistik, Kistalight kommer ihåg, minns det som igår de där veckorna efter Palmemordet. 
- Ett stort svart hål, det mesta gick fel, och vart tog mördaren vägen! 
Leif G W levererar en alternativ flyktväg i sin roman, men även i TV i Veckans Brott, där han i fråga sätter den officiella flyktvägen över Brunkebergsåsen. Vad är väl smartare än Perssons alternativa flyktväg för en gärningsman på flykt! Trapporna upp mot Malmskillnadsgatan från Tunnelgatan sedan söderut längs gatan och trapporna ned mot Kungsgatan där mördaren möter ett vittne i den trånga passagen. Bör ha varit den absolut snabbaste vägen för att försvinna i mängden bland folk på stan. Persson levererar också övertygande kronologi för händelserna. Frågan är förstås om det är fiction, se Perssons roman om ett brott, eller är det här ett autentiskt vittnesmål - se Veckans brott?
 Hur som helst här ett vittnesmål vid så där drygt 23:20 tiden fredagen den 28.2 1986 vilket kan verifieras med förbipasserande polisbil (ungefär) enligt Perssons roman Faller fritt som i en dröm.

 Mannen var cirka en och åttio lång, bredaxlad, varken tjock eller smal. Han gjorde ett vältränat intryck och verkade inte påverkad på något sätt. Han hade mörkt kortklippt hår och Nilsson uppskattar hans ålder till 35 – 40 år. Mannen saknade huvudbonad, var iförd en halvlång mörk rock eller längre jacka med uppslagen krage, samt mörka byxor (dock ej jeans). Uppgifter om hans fotbeklädnad saknas. Nilsson kan ej heller uttala sig om hans utseende då mannen hållit upp handen för ansiktet, som för att snyta sig, då han passerade henne. Hon har samtidigt ett allmänt intryck av att han såg bra ut med regelbundna anletsdrag, mörka ögon och kortklippt mörkt hår.
  (Vittne dagen efter mordet - Ett vittne som ifrågasätts av förhörsledaren p g a av att hon är prostituerad, tillhör klientelet i kvarteren, ändå har hon gjort allt för att komma i kontakt med polisen för att berätta sin historia dagen efter mordet. Dessutom kanske hon trots allt har en viss förmåga att läsa av vad som händer i kvarteren, streetsmart, med tanke på vad hon sysslar med.) 

Sug på den du 
Leif G W Persson introducerar inte bara en ny flyktväg för Palmes mördare utan också en ny teori för mordvapnet. - Ny puffra lanseras och en trickster i form av kommissarie Bäckström dyker upp på scenen i Faller fritt som i en dröm!
Här får Leif G W Perssons fart på sin story och hans roman om ett brott, lämnar den mer dokumentära nivån och det blir en fartfylld historia om Palmemordet fullt i klass med James Ellroys romaner i hans Amerikatrilogi.
- Men roligare!
Bäckström får sällskap av en konsthandlare som bättrat på sin genealogi, en kommissarie som försökt att giftmörda frugan, ett sanslöst statsråd som kallas för den sakkunnige, sexualsadistiska och narcisstiska psykopater från säkerhetspolisen och det måste betonas alldeles vanliga poliser med hyfsad värdegrund som gör ett suveränt polisarbete.
Ett litet ledmotiv i skildringen är mordet på Gustav den III som en av Perssons poliser läser om. Kungen gick på Operan. Palme gick på bio. Bägge blev mördade. Gustav den III av en konspirerande adel där Ankarström fick all skuld. En adel som kände sig trängd av Gustav den III som minskat adelns makt och flirtade med franska revolutionens idéer. Palme var en demokratisk socialist och försökte hitta nya vägar för socialismen (med praktiska resultat) och utmanade övre medelklassen, delar av högborgerligheten, med sin retoriska sving. I ärlighetens namn fick Palme en hel del fiender även från vänstern efter IB-affären.

Farbror Perssons kokbok
Det vimlar av smaskiga, sensuella och färgstarka måltider i Leif G W Perssons Faller fritt som i en dröm. Kistalight kommer att tänka på sådana storheter som August Strindberg, Albert Engström eller varför inte Fritioff Nilsson Piraten när det gäller beskrivningar av bordets läckerheter. En spaningslista med käk och recept kunde få namn efter några matglada kriminalare och den frossande sakkunnige - han som har en särskild röst hos regeringen. 
En klar, en immig och tio smakfulla bira - tips och råd om pilsner och nubbar från kommissarie Bäckström - kompletteras med några av hans förslag om lite käk a la husmanskost som stångkorv, pölsa eller en rejäl pyttipanna.
Den sakkunniges 10-rätters meny kompletterad med en utsökt vinlista där ingenting sparas. Toppad med en sparris där det även ingår ett litet sånghäfte med Until we meet again.
Chefen för rikskriminalens  meny med inriktning på skaldjur och vitt vin för mysiga hemmakvällar.

Sannolikhet och konsekvensanalys
Leif G W Perssons hjälte Krimchefen Johansson får gå på föreläsning om Palmemordet. En föreläsning som förmedlas genom den Sakkunnige. Där presenteras olika sannolika teorier om vilka som står bakom Palmemordet. Men framförallt presenteras konsekvenserna ekonomiskt och moraliskt beroende på vilka som står bakom mordet. 
- Vi snackar miljarder!
I en växande skala ungefär enligt följande minskar förtroendet för Staten (samhället) Sverige. Bäst vore den ensamme galningen (kan då förklaras som ett enskilt vansinnesdåd), sedan mindre terrorgrupp typ PKK (vi och dom – här är dom långt borta), sedan alla olika konspirationer från främmande säkerhetstjänster och sist och värst vore det om det var ett inre brott - en konspiration inom den svenska statsapparaten.
Hur var det nu?
Gustav den III gick på Operan!
Palme gick på bio!
Konspiration?
Sant när det gäller Gustav den III!
Sannolikt när det gäller Olof Palme!?
- Palmeutredningen!
Ett berg av byråkratisk förträngning! 

Ett Mount Everest av dokument för att inte lösa mordet?
För att inte störa den svenska självbilden!


Betyg Leif G W Perssons Faller fritt som i en dröm Fem återfunna långpipiga revolvrar av fem
  Andra bloggar om Kista  Andra bloggar om Palmemordet: 
Andra bloggar om Kista Andra bloggar om litteratur Andra bloggar om klassresor  Andra bloggar om författare:  
©Thommy Sjöberg

Labels: , , , ,

2 Comments:

Anonymous Kistalight said...

Kistalight spekulerar!

Undrar om inte det stora deckarintresset och deckarboomen som aldrig tycks gå över har sin upprinnelse i det olösta Palmemordet!?
Stieg Larsson och Leif G W har dessutom liknande lösningar i sina intriger där gåtorna i deras bestsellers hör i hemma i ett spår organisation som är löst knuten (hemlig)till SÄPO.
Hur som helst är det bra (romaner) böcker!

5:24 AM  
Anonymous SR said...

Vem älskar en murvel och bryr sig demokratin om ifall journalistiken sköts av springvikarier? I årets första Nya vågen känner vi på myten om journalisten som hjälte och sanningssägare i tider då dagspressen dör och journalisterna twittrar om journalister istället för att gräva smuts på maktens bakgård.
Vi pratar också om En pilgrims död, Svt:s nya dramaserie om Palmemordet.

Barbro "Bang" Alving.
Den klassiska murveln som avslöjar spionaffärer med uppkavlade skjortärmar, cigg i mungipan och bakelittelefonen klistrad mot örat - en yrkesman som alla längtar efter men som ingen längre vill betala för.
Men kanske är den nostalgiska blicken på forna tiders murvlar bara ett romantiserande av ett homogent, vitt och manligt samhälle där några få hade rätt att säga vad sanningen var.
Vi hör journalisterna Bo Holmström, Martin Ahlquist och Sofia Mirjamsdotter.
Nya Vågens reporter Jesper Engström pratar också med Johan Ehrenberg, som mitt i tidningsdöden annonserat att han tänker starta ny dagstidning.
Efter Palmefilm, Palmetv-serie och Palmebiografier inleder svt året med dramaserie om Palmemordet. Serien heter En pilgrims död och bygger på Leif GW Perssons romantrilogi. Bra eller dålig tv-dramatik? Hur står seriens fiktiva bild av Palme och hans politik mot de dokumentära verken? I studion

5:17 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home