Saturday, December 31, 2011

Nyårslöfte Light – Gott nytt år från Kista!

Bulgakov, M - Mästaren och Margarita - 13023120

Klappat och klart!
I grevens tid!
Läser ut Bulgakovs Mästaren och Margarita under dagen - redan tidigare i höstas har vi läst ut Orhan Pamuks Den svarta boken.
Vem har sagt att inte ett nyårslöfte kan vara en kul uppgift?


 Bulgakovs Mästaren och Margarita är en klassiker, kult och en fantastisk läsupplevelse. Boken spretar med olika stilnivåer - allt ifrån romantik till burleska revynummer med magisk realism långt tidigare än det fanns som litterärt begrepp.
Googlar på boken och hittar unga bloggare som beskriver  Mästaren och Margarita som en fantasybok!
Varför inte?
 Boken har nyligen filmats och visats i rysk TV och slagit rekord med 42 miljoner tittare. Boken passar även bra som skådespel och både Radioteatern och Stockholms Stadsteater har haft firade föreställningar av Mästaren och Margarita.
Bulgakov skrev både skådespel och romaner och lär ha skyddats av Stalin under 1930-talet och överlevde Den stora terrorn och Moskvarättegångarna men dog 1940 av en ärftlig njursjukdom.
Tycker att man kan läsa Mästaren och Margarita utan att känna till Sovjetunionens och Stalintidens grymma historia även om det underlättar.
Manuskript kan inte brinna!
Är ett klassiskt citat från Mästaren och Margarita - sant är att bokens manuskript brändes, bearbetades, skrevs om mellan 1928-40 och publicerades först efter Bulgakov död under det politiska töväder som rådde i Sovjet på 1960-talet.
 I dag lever boken som en skröna, som en politisk satir, som en diskussion om maktens förhållande till godhet - se en roman i romanen om Pontius Pilatus och som en vacker kärlekshistoria mellan Mästaren och Margarita.
Frågan är om inte Bulgakov funnit den rätta formen med sin bok för att kunna berätta något om den mörka Stalintiden i Rysslands historia?
Hur som helst är vi nu ena riktiga fan av Mästaren och Margarita och naturligtvis trycker vi på Gillaknappen på Facebook! Klart vi älskar Woland och hans följe som gör uppror och driver med överheten!
  • Woland (Воланд) - främling, kallar sig professor i svart magi men visar sig vara Satan i förklädnad.
  • Koróvjev/Fagot (Коровьев/Фагот) - har schackrutiga kläder och bär pincené. Presenterar sig ibland som körledare, ibland som tolk.
  • Behemot (Бегемот) - en stor, svart, talande katt.
  • Azazello (Азазелло) - liten, rödhårig och bredaxlad man med plommonstop. Skelar med ena ögat.
  • Hella (Гелла) - rödhårig naken kvinna. Wolands tjänarinna.
  • Abadonna - mager man med mörka glasögon. Visar sig inte förrän det är dags.
  • Frieda (Фрида) - ung kvinna i tjugoårsåldern med strålande vacker figur
Behemot blir förstås favoriten! Vem kan motstå en katt som efter tumult och äventyr släpar runt ett primuskök, under armen har han ett litet landskap i guldram och över axeln har han slängt ett svartbränt köksförkläde. I andra tassen höll han en hel lax med skinn och fenor. /_ _ _ / Katten var sotig i ansiktet och hans sportmössa hade slickats av lågorna.
Hejsan Messir ropar Behemot och viftar med laxen.
Hejsan ropar vi tillbaka från Kistalight och utnämner utan att darra på manschetten ett betyg på: 
Fem färska laxar av fem för en riktigt bra bok!
Förresten har Amanda Svensson skrivit ett utmärkt förord till Mästaren och Margarita. Hon betonar Bulgakovs uthållighet trots alla motgångar kring författarskapet och hans mästerliga roman.
 - Gäller det inte alla författare av rang?
Eftersom  vi är riktiga fan av  Amanda Svenssons Hey Dolly har vi också redan börjat läsa, julklapp, Välkommen till den här världen: Får bli Kistalight första nyårslöfte för 2012 när det gäller läsning  - fler kommer i vår blogg Årskrönika läsning.

Labels: , ,

1 Comments:

Anonymous Kistalight said...

Biten om Hey Dolly finns även att läsa i Kistalight på spaning under rubriken:
Tourettes syndrom och en ungdomsroman

- Sugen på att läsa mer beställ Kistalight på spaning via mail kistalight@gmail.com
Kostar en hundring som kan sättas in på pgnr 15 63 15 - 4

6:38 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home