Saturday, August 13, 2011

Juholt Land – Kistalight i Påskallavik

Gubbvarning i Påskallavik? – Kistalight tar vägen förbi den lilla orten nära Oskarshamn på fredagskvällen och passar på att fika vid Källströmsgården även om timmen är sen och cafeterian är stängd. Bild Fru Ulla Kistalight – klicka gärna på fotot!


Hög mysfaktor på gården, blandning av modernitet, runda damer och ett par bland skulpturerna där flickan har en smiley på onämnbart ställe, inga anorektiska ideal här inte och välklippta gräsmattor, röd vit stuga och atelje. Här verkade Håkan Juholts morfar skulptören Arvid källström i 38 år (1939 - 67).
- Här måste det ha varit spännande att vara barnbarn!
- Vad formar en konstnär?
- Och hur ser vägen ut för att bli ledare för Sveriges största parti SAP?
I söder finns Mönsterås bruk, just i dag - läs igår, är det drabbat av en stor flisbrand som bildar ett stort prins Eugen moln över Påskallavik och nejden där E22:an drar förbi.
I norr finns Oskarshamn med sin forna varvsindustri och stenhuggarkultur och i dag är kärnkraftsverken nog så representativa för socialdemokratisk politik.
Engagemang från arbetarklassen på bruk och varv och empati och fantasi från morfar konstnären är säkert grundbulten i Juholts gärning!

Lyssnar på Håkan Juholts sommarprogram 7 augusti fint och lyhört där om politik, massor av empati och kul berättande. Juholt undviker de värsta pekpinnarna och slagorden - bra så!
Naturligtvis finns händelserna i Norge på Utöya med - Juholt är inkännande, medkännande och betonar vikten av av att gå vidare. Han för också ett resonemang av att vi, samhället, måste lära oss att känna igen (identifiera) när en människa är på väg att passera en gräns från det medmänskliga och när hon söker sig till extremistiska lösningar.
- Intressant där!
 Kistalight tror att det egentligen inte är de bullriga, utåtriktade, de som visar sina åsikter som är en fara här. De kan man alltid föra en dialog med, (käfta med) värre då de tysta, de som söker sig till anonymitetens nät och sekterism. Var inte han Anders Breivik framförallt ett monster producerad av näthatets overklighet med alla extrem nationalistiska hemsidor och chattar som Jonas Thente i DN visade i en artikel. Dessutom verkade det som han byggde upp ett monsterego med hjälp av diverse kemiska substanser som centralstimulantia och anabola stereoider.
Till saken hör ändå att de flesta (i princip alla) även om de har extrema åsikter inte är kapabla att utföra ett sådant monsterdåd, någonstans finns det alltid en liten empatigen kvar!
 I vår digitala och elektoniska värld där vi är så övervakade och våra polisiära myndigheter har tillgång till så mycket information undrar vi på Kistalight varför det inte klämtar några klockor när en ung högerextrem kille från storstaden flyttar till glesbygden och börjar beställa och köpa hem tonvis med konstgödsel!

En gubbvarning till!
Varför Håkan spela bara känslosamma gubbar som Lundell, Conelis, Johnny Cash, Elvis och Bruce Springsteen i ditt sommarprogram?
Dessa uttolkare av  manlighetens och känslosamhetens  bastioner!
Tröttsamt?
Klart dina låtar passade bra till ditt berättande och du spelade faktiskt Amy Winehouse, hon som också gick bort så tragiskt just de där Utöyadagarna.
Kistalight kanske inte är rätt person för att tipsa om en rad uppkäftiga unga kvinnliga singer songwriter men det gör vi!
Här kommer dom!
 Globaliseringens  M.I. A, Björk inte helt ung men ungdomlig, Lykke Li, Robyn, Laleh, sommarplågan Veronica Maggio (dubbel gubbvarning där) Välkommen in, Amanda Jensen, September ingen songwriter men gubbvarning, Jenny Wilson och Anna Ternhielm bara för att nämna några!
Andra bloggar om Kista  Andra bloggar om sommarplågor  Andra bloggar om Påskallavik  Andra bloggar om Juholt
 ©Thommy Sjöberg

Labels: , , , ,

2 Comments:

Anonymous Kistalight said...

Okej - kanske orättvist det där med känslosamma gubbar från Juholts sommarprogram!
Det var ju ändå en rad tunga namn med Elvis i spetsen som spelades och han är typ tidlös!
Dock hurra för unga kvinnliga och för den manliga singer/songwriter!

11:50 AM  
Anonymous Kistalight said...

Kistalight bekymrar sig för Juholts hyresbidrag!

Varför...varför så snål och obetänksam.
- Tänk på Aina Erlander som lämnade tillbaka pennor och sudd i en liten konsumkasse till staten efter Tages bortgång!

Håkan är ju naturligtvis en passionerad politiker med visioner som har svårt att hålla reda på vardagens trivialiteter!
- Kan ingen närstånde politikerkompis hålla ordning och fixa alla dessa detaljer som är så viktiga för trovärdigheten!
- En sosse får absolut inte vara girig!
- Sånt är för riktiga borgare!
Hm...hm kanske har vi alla en borgare i oss när det beger sig?!

2:30 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home