Monday, February 28, 2011

Palmemordet 25 år

Palme i toppluva - troligen utanför Harpsund. Kistalight saknar en profil i dagens politiska debatt. En som kunde tillföra en röst i det det demokratiska socialistiska samtalet!
John F Kennedy, John Lennon, Anna Lindh och Olof Palme - 11 september.
Politiska mord och dramatiska händelser som etsat sig fast.
Tårar på perrongen i Kista för 25 år sedan,  då vi var på väg  till Sveavägen med våra små barn för att lägga blommor på mordplatsen och för en minnesstund vid Sergels torg.
Den första naturliga reaktionen "Det måste vara en ensam galning som gjorde det" verkar stå sig.
Visst har man haft sina favoritspår, Polis, Bofors, Sydafrikaspåret och Iran/Irak men de ser orimliga ut speciellt om man som igår tar del av, TV3, utländska säkerhetstjänsters syn på mordet och läser om fallet. Allt pekar på den ensamme galningen.
- Vore man deckarförfattare kan man skapa en djävulsk intrig med Palmemordet som förebild. Där finns stoff från myndigheters schabblande, media som hyenor, Palmehat, droger, undre världen, social misär, men också politik, engagemang, Sverige och den stora världen.
- Ett mänskligt drama med starka krafter i rörelse.
En gärningsman , kanske djupt omtöcknad av narkotika och hat, genomför mordet av en tillfällighet eller slump, ej planerat, tillgång till långpipig revolver som ingen riktigt vill kännas vid, se dock knarkhandlare, minns ej riktigt vad han gjort - perfekt alibi i sig för en socialt utslagen. Efter mordet vänder han sig om, försvinner in i Tunnelgatans mörker, springer uppför trapporna mot David Bagares gata, lägger ner något i en lång neccesär och sedan ett stort svart hål eller…?
I en mening är mordgåtan löst. Det finns en fällande dom i tingsrätten. Mycket uppmärksammad rättegång med två domare och nämndemän från samtliga riksdagspartier. Det finns ett mycket starkt och tillförlitligt vittne som är mycket säker på sin sak.
Prövning av domen i hovrätten blir friande, väntat, dock med ett i juridisk mening unikt skrivet domskäl där man avfärdar vittnets Lisbet Palmes tillförlitlighet.
- Vilket faller utanför praxis.
- Något som i sig borde prövas i HD.
Den colombianska författaren Gabriel Garcia Marques blev efter mordet tillfrågad om han ville skriva om vännen Palmes liv som människa och politiker.
- Visst sa Marques när mordet är löst.
Först då är det möjligt att avsluta en betraktelse över Palmes liv.
Kanske borde en kunnig historiker eller journalist få dokumentera allt material som finns i Krister Pettersson fallet och lägga fram det i bok eller i rapportform.
Realistiskt verkar det omöjligt att gå vidare med det polisiära arbetet.
- Dags att avskriva fallet?
Snart är det vår. Då kommer jag varje dag att cykla förbi radhusen i Vällingby där Palme bodde med sin familj. Här bland punkthus, parker och torg, sjösatte Palme och hans generation det moderna folkhemmet.
Kistalight saknar hans röst nu när segregationen ökar i förorten och i skolor och det hade varit spännande att ta del av hans syn på EU  globaliseringen och SAP:s visioner inför framtiden.
- Dags att lyfta fram människan och politikern Palme?
skrev vi på Kistalight för fem år sedan!

I dagarna finns Henrik Berggrens utmärkta biografi över Olof Palmes liv och politik Underbara dagar framför oss som ligger på Kistalights nattduksbord. Boken  läser vi i då och då. Säkert kommer vi också att skaffa gamla studiekompisen Göran Greiders Palmebok.
 I dag är vi inte så säkra längre på Christer Petersson som gärningsman. Efter ha sett Leif G W Perssons genomgång av händelseförloppet av Palmemordet i Veckans brott förra veckan lutar vi mer åt alla privatspanares favoritspår. (Se även krönika Expressen av Leif G W Persson  Jag kan inte släppa taget.)
- Att Palmes mördare är en man med stor vapenförtrogenhet, vältränad, iskall - ingen störig buse, strukturerad och med god lokalkännedom i centrala Stockholm.
- Antagligen med polisiär eller militär bakgrund.
Kanske skaffar vi tegelstenen Inuti labyrinten av privatspanarna Kari och Pertti Poutiainen som lär vara en väldokumenterad analys av polisens arbete efter mordet i allt som hände och inte hände i polisutredningen.
- Finns den boken att få tag i?
Absolut läser vi Leif G W Perssons deckare Faller fritt som i en dröm - får bli läsning under sportlovet och så skaffar vi en ny plastmapp för alla tidningsklipp om Palme - litteratur och analyser samtidigt som vi parallelläser Berggrens (nutidshistoria) fina Palmebiografi Underbara dagar framför oss.
Andra bloggar om Kista
Andra bloggar om Palmemordet:
Andra bloggar om Folkhemmet
Andra bloggar om Vällingby
Det kommer mera!
©Thommy Sjöberg  -

Labels: , ,

1 Comments:

Blogger Thommy Kistalight said...

Detta är bloggpost 555 sedan starten för Kistalight - passar bra med en blogg om Palme då!
Har av någon anledning haft ett antal besökare från Japan sista dagarna - tvåsiffrigt antal!
Bl a tycks de besöka Kistalights sida om Karin Mamma Andersson.
- Konstspekulanter?
Samma sida har också haft ett antal besökare från Lettland sista månaden - faktiskt 27 st som besöker sidan exakt vid samma tidpunkt - en fredag em vid 18:00.
Klass som studerar svenska eller var det en kurs för konstintresserade?
Kul!

12:46 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home