Sunday, May 23, 2010

Söder-Quis i repris

Vi syns vid målet Nacka statyn på Katarina Bangata Bild Wikipedia Lennart Skoglund – Kistalight på kulturpromenad i veckan
Söderkryss – se separat karta! Kistalight firar blogg nr 500 med att skicka ut sin nia i mindre grupper på kulturkryss och litterär promenad på Söder i Stockholm.

I Googles tidevarv är det mesta bara ett klick bort och en tipspromenad kan klaras av i ett huj på ett café. Kistalight stretar dock på med sina nior men nästa gång det beger sig med liknande promenader kommer uppgiften bestå av att dokumentera platser och miljöer. Vad kan man inte använda en mobil till! Ger utrymme för en härlig (häftig) bildkavalkad med eleverna i fokus och Söder som fond och kan säkert kombineras med ljud och musik.
Här prövar vi några bilder i den genrén!

Från Mosebacke till Mariatorget – en tipspromenad – matsäck i Vitabergsparken

Tipspromenader är allvarliga saker - Thommy allt finns på nätet inte netet! Bild Thommy Sjöberg

1. Start vid Slussen – här finns en bilkarusell som var förvånansvärd modern när den byggdes en gång i tiden under... ja när byggdes den? Se skylt nära strömmingskiosken!

1. 1930-talet
X. 1950-talet
2.1970-talet

2. Mosebacke med utsikt över Stockholm är också en berömd litterär text av August Strindberg – texten återfinns i en roman som inleder den moderna litteraturen i Sverige. Vad heter romanen? Se litterär rödvit skylt Mosebacke café!

1. Jack
X. Röda rummet
2. Mina drömmars stad
Kistalight med grupp från 9a utanför fröken Salanders våning på Fiskargatan nära Mosebacke. Riktigt säkra på adressen är vi inte - men porten får duga så länge! Bild Thommy Sjöberg3. Vid Mosebacke ligger också Fiskargatan där man kan se turistgrupper med karta i deckarförfattaren Stieg Larssons fotspår. På Fiskargatan låter han sin deckarhjältinna och hackern Lisbeth Salander köpa en lyxvåning med utsikt över Gamla Stan och Djurgården. Vad kallas hans deckarserie?

1. Wallanderserien
x. Böckerna om Hamilton
2. Millennium-trilogin

4. Katarina kyrka från Stormaktstiden 1600-talet, en gammal kyrka som fått ny skrud, det vill säga kyrkan har restaurerats (byggts om). Varför?

1. Ombyggnad för att kyrkan var för gammal
X. Kyrkan upprustades efter en häftig brand 1990
2. Allmän upprustning av byggnadspolitiska skäl – staten vill bevara gamla byggnader

Hoppsan - pälsklädd soppkorg som konst i kvarteren bakom Katarina kyrka! Bild Thommy Sjöberg

5. Poet och vissångare som ligger begravd på Katarina kyrkogård. Vem?

1. Bellman
X. Evert Taube
2. Cornelis Wreesvijk


Stockholms inlopp i fonden - Fjällgatan - glada litterära entusiaster 9a - kan det bli häftigare utsikt - ändå känns både Moberg och Fogelström som något passé och otidsenliga! Kanske kommer eleverna ändå att läsa deras böcker som vuxna för där finns aktuella teman som utvandring och fattigdom i storstad. Bild Thommy Sjöberg

6. Fjällgatan litterär skylt I med citat från Vilhem Moberg. Han har skrivit boken som ofta nämns som den bästa svenska romanen någonsin vid omröstningar. Vilken är boken? Här citeras Sömnlös (på skylten) men det kan vara en annan roman!

1. Sömnlös
X. Soldat med brutet gevär
2. Utvandrarna
Wow för utsikten ovanför Fogelströmsterassen - grupp 9a plus okänd dam till vänster! Hon liksom trängde sig förbi! Bild Thommy Sjöberg

7. Fjällgatan litterär skylt II på Fogelströmsterrassen med citat. Från vilken bok?

1. Vävarnas barn
X. Mina drömmars stad
2. Sommaren med Monika

8. Vitabergsparken – parkteater på Södermalm med sommarlustspel, uppträdanden, konserter och plats för glada picknicks. Här rastar och äter vi vår matsäck. Vem ansvarar för och driver Parkteatern?

1. Kungliga Operan
X Dramaten
2. Stockholms parkförvaltning

Sjumanna-lag i fotboll - no...no delar av 9a gör tummen upp för picknick och kultur på Söder och i Vitabergsparken! Bild Thommy Sjöberg

9. Nedanför Vitabergsparken fanns i Södermalms barndom 1800 och tidigt 1900-tal ett industriområde som spelar en viktig roll i Per Anders Fogelströms Vävarnas barn. Vilket är området? Jämför med namnet på boken!

1. Barnängen
X. Trollängen
2. Fryshuset Bild Wikipedia Den gudomliga som skulptur på Greta Garbos torg.

10. Vid Greta Garbos torg finns en skulptur av den vackra gåtfulla skådespelerskan som växte upp på Blekingegatan på Södermalm. Men för vilken typ av filmer är hon berömd för? Filmer där hon också hade sitt artistiska genombrott?

1. Musicals
X. Stumfilmer
2. Ljudfilmen - film som den fungerar i dag

11. Skulpturgruppen: Vi syns vid målet på Katarina Bangata tolkar fotbollspelaren Lennart Nacka Skoglund fotbollskonst, en myt i fotbolls Sverige. Nacka var älskad och gjorde succé även i Italien i många år. För vilken klubb spelade Nacka i Italien?

1. Milan
X. Inter
2. Juventus

Var tog skylten vägen? Ovanför trappan som Janne klämde med vådlig cykelfärd! Puts väck, gone, stulen, galen samlare - vem vet? Borta är den i alla fall! Bild Thommy Sjöberg

12. Vid Södra Latins gymnasium ligger Kvarngatan. Namnet beror på att här har det en gång i tiden, 1700-talet, legat kvarnar. I slutet av gatan finns en rödvit litterär skylt med citat ur ungdomsboken Janne min vän. Vem är författaren som citeras?

1. Peter Pohl
X. Tomas Tranströmer
2. Vilgot Sjöman

13. Mariatorget målgång – här finns en fontän Tors fiske av Anders Wissler och i nordöstra änden finns en byst av en något bortglömd svensk som är uppskattad ute i stora världen bland annat i England, London, där han fått ett sällskap uppkallat efter sig. Vem är naturvetenskapsmannen, mystikern och författaren.

1. Emanuel Swedenborg
X. Carl Mikael Bellman
2. Evert Taube14. Alternativ målgång och alternativ uppgift kan vara att översätta Slas, Stig Claessons, text Götgatsbacken till nusvenska. Texten finns just i Götgatsbacken på en av Stockholms litterära skyltar. Fördelen blir då att start och mål ligger nära varandra, nästan på samma plats, se T-station Slussen!
Översätt texten till nusvenska! Gör en ordlista! Återberätta - vad berättar Slas om egentligen? Ytterligare uppgift skulle kunna vara att översätta texten till så kallad Rinkebysvenska! Vill man läsa om södergamängen och myten Slas finns en nyutkommen bok Blåbärsmaskinen av sonen Nils Claesson. En kritisk skildring, men kanske inte mindre kärleksfull för det, hur det är att växa upp i ett missbrukarhem.
Till slut en tipspromenad kan ge många idéer för ett mindre skolarbete. Klart är att faktafrågor är sällan mer än ett klick bort på Google. Kombineras de med foto eller filmuppgifter och skriva förstås, kan det bli riktigt spännande. Varför inte kombinera en uppgift om en miljö med en författare och hans text.
- Sjung, rappa, skandera och fota din författare!
Andra bloggar om skolan: Andra bloggar om Kista Andra bloggar om litteratur Andra bloggar om författare: Andra bloggar om Stockholm Andra bloggar om Spånga
© Thommy SjöbergBetyg Mvg 13 – 12, Vg 11 – 10 och G 9 - 6
Lycka till syns vid målet Mariatorget / Thommy o Inger

Labels: , , , , , , , , ,

4 Comments:

Blogger Thommy Kistalight said...

Något uppdaterat gammalt söder-Quis - som sagt i Googles tidevarv är det mesta bara några klick bort!
Leve Googles!

2:01 PM  
Anonymous Kistalight said...

Porten stämmer - Kistalight har hittat rätt till fröken Salanders adress - se fråga 3 och foto ovan.
Vi har gått milleniumvandring efter inköpt karta på Stockholms Stadsmuseum och hittat fram både till Fiskargatan och Mellqvist kaffebar.
Great!

12:58 PM  
Anonymous Årstagalningen said...

Håller inte med om att Greta Garbo framför allt är berömd för att hon medverkat i en rad stumfilmer.
Det var ju efter ljudfilmens genombrott hon blev en världskändis!

1:09 AM  
Blogger Thommy Kistalight said...

Okej - ligger mycket i det påståendet. Tanken var (är) att Greta Garbo till sin karaktär var en stor stumfilmsstjärna.
Ett fantastiskt vackert ansikte med en dramatisk karaktär som passade för stumfilmen.
När hon medverkade i ljudfilmer fortsatte "det uttrycket" - hon hade aldrig särskilt omfattande dialoger i de ljudfilmer hon medverkade i!
Vi får fixa till fråga 10 ovan!

1:17 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home