Sunday, April 23, 2006

Rinkeby bokmässa

Lütfi Özkök läser ur Vindarnas väg och inviger Rinkeby bokmässa 2006. Bild: Thommy Sjöberg

Rinkeby bokmässa
För fjortonde året i rad är det bokmässa i Rinkeby. En rad små förlag ställer ut. Allt från barnböcker, ser Alfons Åberg skymta förbi i spännande översättning – var det urdu? till vänsterradikala bokmakare som Röda rummet. Här hittar man förläggare som Skrivarsidan och Sollentuna skrivargrupp till Författares bokmaskin. Små förlag som breddar det tryckta ordet.
Mitt ärende är att se om jag kan få en liten pratstund med årets invigare av mässan; Lütfi Özkök. Utrustad med hans diktsamling Vindarnas väg och en gammal signerad DN-artikel av undertecknad om Özkök styr jag kosan mot Rinkeby Folkets hus.
Många vill fotografera Lütfi så även jag – märker att batteriet i kameran är slut – men det fixar sig. Han är mindre än jag minns. Men en glad, kompakt, skrattande, bullrig och sympatisk man.
- Härmed förklarar jag 2006 års bokmässa i Rinkeby invigd säger Lütfi och läser sedan från scenen i Rinkebysalen en dikt ur Vindarnas väg.

September 1949

Luxemburgträdgården

När jag fann dig
Blåste sommarlovsvinden

Blå timmen, svalorna
Fontänen, glassförsäljaren
Skolbarnen med jordgubbskinder
Portvaktens sista visselsignaler

Ett vattenfall
ditt hår
i mina händer

Nätterna av honung
Dagarna av sten
Exilen inom oss

Ännu blåser vinden.
Östberga/Lapseki 1981
Sedan spelar systrarna Sahin alevitisk musik (Alevitism är ett levnadssätt och en livsfilosofi från mindre Asien). De fyra systrarna spelar på stränginstrument och sjunger turkiska och kurdiska sånger från Anatolien med mycket känsla och inlevelse. Efter sångerna får jag en pratstund med Lütfi och till min glädje och stora förvåning kommer han ihåg min DN-artikel "Vilda lekar i Östberga" och med mycket skratt, buller och glädje signerar han min medhavda Vindarnas väg med hälsningar även från hans son Nermi.
Vi hinner även med några foton som min fru förtjust tar. Det är lätt att charmas av denne gode vänlige man.
Innan vi går minglar vi bland bokborden – köper en bok om Rosa Luxemburg och tänker på vår katt med historiska anor. På Rinkeby torg vimlar vi bland butikerna och köper rostbiff på Orient Livs som passar bra för hemmagrillen.
Förorten lyser i dag med en blå himmel och flyget från Bromma och Arlanda ritar kryss med sina jetstrålar som vore det en eftermiddag för luffarschack och i Kista Science Towers fasad spelar vårens pastellfärger.
Högt svävar mitt hjärtas örn, som en alevitisk sång från Anatolien av systrarna Sahi, när vi lyckliga flanerar hemåt över Järvafältet. Andra bloggar om bokmässan:
Andra bloggar om Kista  Andra bloggar om fotografi Andra bloggar om litteratur  Andra bloggar om klassresor  Andra bloggar om författare: Andra bloggar om Stockholm Andra bloggar om skrivande Andra bloggar om Istanbul
© Thommy Sjöberg

Labels:

7 Comments:

Blogger knutanders said...

Övertygad om att ni hade en trevlig dag. Vindaranas väg, låter som intressant läsning, eller en promenad över Järvafältet till Rinkeby. Kollade in artikeln från DN, som vanligt måste jag ge dig credit för dina välskrivna alster. Denne Lüfti låter som en sympatisk och intressant persson, honom måste jag kolla in lite närmare.
Hälsningar från, Söder om söder

12:33 AM  
Blogger knutanders said...

This comment has been removed by a blog administrator.

7:41 AM  
Blogger Thommy Kistalight said...

- Vilat - vit vecka - nästan från bloggen - skönt och vila sinnena.
Klart lite länkande och fixande blir det alltid.
Skolan till vardags nog så intensiv!
Lüfti är framförallt känd som fotograf utav författare men även en fin poet och översättare. I Vindarnas väg finns ett par gripande porträtt, dikter, om Orhan Veli, Nazim Hikmet (två turkiska poeter), René Char (fransman) och Markku (finländare).

6:27 AM  
Blogger Thommy Kistalight said...

Glömde några av de riktigt fina författarporträtten som finns i dikterna i Lüftis diktsamling ovan. Gäller en storhet som Garcia Lorca och våra svenskar Arthur Lundkvist och Svante Foerster.
Apropå Comments, ibland har Blogger centralt, deras administration, visst underhåll och reparationer lagt beslag på utrymmet och då funkar inte kommentarerna - se Blogger Dashbord Status!
Sena kommentarer den här veckan -massor att göra1

1:22 PM  
Blogger knutanders said...

Stressa av innan det är försent!
//Anders

8:14 AM  
Blogger Thommy Kistalight said...

HallåKnutAnders!
Borde inte klottra, ägna för mycket tid åt bloggande och skrivande, borde focusera på jobbet istället - lite ordning och reda s a s.
Hälsningar från Kista - vi tar det piano - tror vi alla fall.

4:32 AM  
Blogger Thommy Kistalight said...

Upptäcker långt i efterhand att jag stavat fel i vår författares namn ovan.
Pinsamt!
Men jag är inte ensam om det.
f:et har hoppat fram!
Finns en språklig benämning på detta som jag inte kommer ihåg, men jämför med Sundbyberg som blir Sumpan!
Vi rättar till!
Lütfi Özkök ska det vara!

11:38 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home