Saturday, April 29, 2006

Efterlysning


Punkthus Solitude med kulturhuset Trappan och Vällingehus i bakgrunden. Charmig elevmodell i Vällingby centrum.
- Men var är de andra punkthusen?
Bild: Thommy Sjöberg

Veckan som var - LarsThommy said
Sista dagarna i april efterlyser vi två punkthus i Vällingby. Återupptagande av projekt folkhemmet med våra sjuor i veckan (har legat nere under en period). Modeller av profiler i området ska göras klart. Några är redan klara: Fontänen, Trappan, Vällingehus och det roterande V:et som drivs med litet batteri med kugghjul som utväxling, de speciella stenarna, rundlarna och de designade lamporna är klara återstår en rad andra modeller som kyrkan, centrumhus, idrottshallen och fyra punkthus, varav två är försvunna.
Vi jobbar med trä, hönsnät papier mache och färg. Skalan är 1:50, 2 cm motsvarar 1m. Eleverna har gjort ritningar med hjälp av meter prototyp (1m lång pinne).
- Kallt som fan när vi sprang runt i Centrum och gjorde mätningarna tyckte både jag och eleverna. Projektet är ett samarbete mellan bild, slöjd, So och teknik.
Som So-lärare har jag inte en aaaaning om hur jag ska ro hem ett sådant här projekt men som energisk folkhemsnostalgiker och förändringsvillig typ, vem vill vara en bakåsträvare, står jag och eleverna där med en låda innehållande våra ritningar, pinnar av olika längd som kallas trämaterial, limpulver, en hög med Metro och City tidningar, hönsnät. I tekniksalen finns limpistoler, häftapparater och små kallas det bandsågar till hjälp.
Har visserligen ett förflutet som hantverkare i ungdomen men - hur ska det gå?

- Var tog punkthusen vägen?
- Vem vill stjäla ett punkthus?
- Leve alla folkhemsnostalgiker!
Det kommer mera!
Copyright LarsThommy

2 Comments:

Blogger knutanders said...

Det är nog snart dags för folkhemmmets återtåg i samhället med tanke på den rådande bostadsbristen.
Låter som ett kul projekt för både elever och lärare, både kreativitet och skapande får blomstra. Keep up the good work.
Har varit på fotbolls match med Robin torsk mot Tungelsta med 4-1, där rådde det brist på skapande i alla fall vad gällde anfallsspelet och bristande kreativitet i försvarsspelet. Dålig kombination. Man kan i och för sig inte alltid vinna!
Hälsningar från Söder om söder

10:12 AM  
Blogger Thommy Kistalight said...

- Absolut!
Kanske förtätning av bostadsområden och restaurering av befintliga hus är en väg.
Dock kostnaderna?!
Vem har råd att bo där det är nybyggt i dag?

3:07 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home