Thursday, April 11, 2024

Legendary Bob Dylan, The Albert Hall Conserts

 

Mer en Schrödingers katt än en Siamese cat!

You used to ride on the chrome horse with your diplomat

Who carried on his shoulder a Siamese cat
                   ( Bob Dylan Like a rolling stone)


On his Shoulder a Siamese Cat


Bob Dylan goes electric, en mytomspunnen förvandling i rock och pophistorien, killen med sina radikala och samhällsengagerade texter i Woody Guthries anda som skrev låtar för andra artister i det tidiga sextiotalets vänstervåg, får sitt genombrott med låtar som Blowin´ in the wind, The times they are a changin och mästerverket A hard rains a gonna fall, och blev en generations stämma. 
Bob Dylan ville vidga sitt uttryck med poetisk modernism i texterna men  även hitta en vidare ljudbild, the mercury sound, som krävde en häftigare scenföreställning och säkert påverkades han även av Brittpopens succé och genombrott i USA.

Carnaby Street outfit istället för look som folksångare!
Highway 61 med elgitarr, elorgel och polissirén istället för folksång och Freewheelin` Bob i vandrarkängor!

Född och uppvuxen i Duluth och Hibbing i norra Minnesota, det ena en kust och hamnstad för utskeppning av järnmalm och den andra en gruvstad för ett av de stora järnmalmsfälten, Mesabi, i USA. Hibbing var en håla långt ifrån de stora städerna New York, Los Angeles eller Chicago, alltså i utkanten av kulturliv och trender men ändå inte med sin Main Street och en plats där den Amerikanska drömmen lever.
Kul att tänka sig att här i Hibbing High Schools aula debuterade Bob Zimmerman i slutet på 1950-talet, här tog han de första trevande stegen som rockare vid en skolkonsert, son till en elektriker, ville han spela elförstärkt, enligt skolkatalogen som Little Richard och enligt myten var det ett sådant oväsen vid tillfället (giget) så att rektorn drog ut alla sladdarna och avbröt konserten. 
Ett trauma för den unge Bob?  
I Hibbing Highschool som var byggt mellan 1920-22 med kulturmärkt aula med stora ljuskronor, balkonger, med en mäktig orgel  och andra arkitektoniska detaljer, inspirerat av Capitol Teatern i New York och en exteriör som ett brittiskt Tudor-slott. En påkostad skolbyggnad av det stora amerikanska bolaget Oliver Mining som kompensation för att de 1918 flyttade staden Hibbing 3 km söderut för gruvområdet Hull-Rust-Mahoning Mine. 

När ett imperium, faller samman och inte riktigt hänger ihop blir språket viktigt, för att hålla ihop, kitta samman centrum och periferi. Språkets styrka tycks bevaras i samhällets utkanter och underlättar för det bestående samhällets fortlevnad. En sådan teori om språket omfattade poeten och essäisten Joseph Brodsky även han med ett Nobelpris 1987 i litteratur på sin CV och med samma födelsedag 24 maj som Bob Dylan om än ett år äldre än vår bard från Hibbing.

Några ledande poeter under 1900-talet som även fått Nobelpris i litteratur skulle kunna vara bevis för denna teori. Joseph Brodsky skriver i en hyllad essä om Derek Walcott (Nobelpris 1992) där han omfamnar teorin om allt det spännande i litteraturen, finns i den geografiska utkanten i ett språkområde, här engelska och i Karibiska övärlden. En omfattande värld där rimsmeden och språkkonstnären Derek Walcott har sina rötter och hämtar sitt stoff, andra exempel kan vara Seamus Heaney från Nordirland (Nobelpris 1995) eller V.S. Naipul, Sir Vidia med indiska rötter (Nobelpris 2001), mer essäist och reseskildrare som kom från Trinidad-Tobago även det Karibien eller Joseph Brodsky som lärde sig de engelska rimstrofeerna av W H Auden i sin förvisning under Sovjettiden till Archangelsk nära Ishavet i Sibirien med hjälp av engelsk/ryska lexikon och varför inte Bob Dylan (Nobelpris 2016) som kom från Hibbing i norra Minnesota nära gränsen till Canada.

Hur som helst hittade den unge Bob bortom teorier om språket vägen till Minneapolis, Dinkytowns universitet, och en intensiv identifikation med Woody Guthrie och en roll som folk och protestsångare, låg i tiden bland studenter som var hippa och samhällsengagerade, så småningom hamnade han i New York efter att ha besökt sin svårt sjuke idol Woody och blivit kvar i Greenwich Villages bohemkvarter i The Green Apple. Bobs första egna skrivna sång blev Song to Woody som snart skulle följas av ett stim av mästerliga sånger.

To be Continued ... under utveckling ... kan (kommer att) knytas ihop senare med andra bloggar

© Thommy Sjöberg



Det kommer mera ...

1 comment:

Kistalight Bob Dylan fan said...

Tjoho, vi kanske kan sy ihop bloggen ovan med en längre blogg om Bob, typ essä, för Kistalight tycks ju aldrig bli riktigt bli klar med Bob!
Dylanolog eller en Bobcat?