Wednesday, February 01, 2023

Gott Nytt Läsår från Kistalight del II


 Tjoho, god fortsättning på det nya läsåret! Kistalight gör några lustfyllda val, första valet är redan avklarat, Samlade Verk, en snackis för två år sedan, vi är  alltid sena, men romanen står sig som ett bra rödvin och kan säkert lagras några år till. Boken är inte vilken dagsslända som helst varken i kulturvärlden eller i någon annan luftig sfär där vi läsare befinner oss.

Det ska vara en deckare också! Vi väljer Åsa Larssons Fädernas Missgärningar. Det låter kärvt, har en gammal testamentlig klang, och det är precis vad som genomsyrar romanen, dock med mycket mänsklig värme från berättaren Åsa Larssons tangentbord. Hon når längre, överskrider  deckargenren, och har tror vi på Kistalight, skrivit en nutida roman om Kiruna, Tornedalen med omgivningar och den stora flytten, gigantiskt projekt, i konsten att flytta en stad. Allt med rottrådar tillbaka i tiden där vi får följa en nog så dramatisk och tragisk släktkrönika. I centrum finns några starka och egensinniga damer, Ragnhild Pekkari pensionerad sjuksyrra, Rebecka Martinsson åklagare och Anna-Maria Mella kriminalpolis. Trion får ta sig en dust med patriarkatet med så manliga företeelser i samhället som kvinnor utsatta för prostitution, drogmarknad, tystnadskultur, skumma byggbolag, plundring av maskiner och entreprenörsföretag, ruggiga ryska kriminella typer, boxning och Laestdianska pastorer med manlig härskarteknik plus liknande översittare på Rebeckas åklagarämbete hos Kirunapolisen toppat med tjejernas trasiga släktförhållanden, hudlöshet och sårbarhet inbakat i en snårig intrig där tillfälligheter spelar en stor roll.

 Kistalight som samtidigt tittar på Händelser vid Vatten, SVT:s stora serie, kan inte låta bli att jämföra två fina berättelser, glesbygd noire, så finns det ändå olika sätt att närma sig folket på bygden. I filmatiseringen av Kersin Ekmans roman finns det en distansering; vackra bilder, ångestfull stämning och en gåtfull intrig medan det hos Åsa Larsson finns mer närhet och värme i människoskildringen. Språket hos Åsa Larsson förstärker närheten, värmen  till hennes karaktärer, Rebecka, Ragnhild och Anna-Maria, med finurliga metaforer och Tornedalsfinska (meänkielä) associationer. De senare finns  åtminstone i början av romanen. Åsa Larsson grejar i handlingen dessutom sådana manliga företeelser som action, intensiva boxningsscener, utflykter på fjället med lavinfara och farlig forsränning med sin käresta någonstans nedan Jukasjärvi. Betyg fem rysarfärder nedför forsen av fem.

Vi tar en till från förra årets bokrea, Till Alla Dör av Diamant Salihu, borde vara obligatorisk läsning för alla boende kring Järvafältet och många fler i Sverige som är samhällsintresserade. Kistalight har ännu inte läst boken men vet att den har sålt mycket bra på Akademibokhandeln i Kista. Bild ovan från Söderbokhandeln FB. 
Nu är det dags att ta sig an verket!
Diamant Salihu har ett datum och en händelse (dödsskjutning) för när gängbråken eskalerar (startar) i Stockholm. Den 22 juli 2015 avled en ung kille i Bromsten efter skottskador och flykt från Rinkeby. Diamant Salihu ser detta som startpunkten för gängvåldet. Här passerades en gräns för unga killar i konflikt med varandra, kränkningar, missämja och olika uppfattning om vad som var deras rätt kunde plötsligt få en dödlig utgång.
Diamant Salihus skildringar av gängen Dödspatrullen och Shottaz, killarna och deras familjer skriver sig själva, ett dramatiskt stoff som ställer frågor, när gick det hela överstyr? Första dödsskjutningen eller när Ungdomens Hus i Rinkeby brändes ned 2010, eller upploppen i Husby 2013 eller var det de sociala nedrustningarna av det offentliga samhället (Socialen, vårdcentraler, fritidsgårdar, utflyttning av nämnder och polis), de minskade kontaktytorna mellan svenska samhället och olika invandrargrupper, trasiga familjer och frånvarande farsor, ADHD och autism, kränkta gangsterrappare med hudlösa, kodade texter i machoton, tystnadskultur och klansamhälle eller polisens byråkrati som inte förmår att ta ett samlat grepp (organisation, taktik och värdegrund) för att lösa brotten när de väl är gjorda.
Var börjar och slutar ansvaret, med familjen, släkt och vänner, grannar, skola eller idrottsföreningen? När ska sociala myndigheter eller Polisen ta över. Hur som helst är det polisen som ska utreda och lösa brott och borde man inte debattera och diskutera den oerhörda lättkränkta kultur (gangsterrapp och hudlöshet) som finns kring gängen! 
Kistalight tror att Salihus Tills Alla Dör  skapar kunskap om stadsdelarna runt Järvafältet, speciellt Rinkeby, Tensta och Husby och kan fungera, vara en del av ett brett diskussionsunderlag för att komma vidare med bekämpandet av brottsligheten i förorten och boken rekommenderas som obligatorisk läsning för alla som är intresserade av dagens samhälle. Dessutom är den spännande (en avgrund på väg mot dödligt våld), lättläst, det finns mängder av konkreta detaljer, alltså en mycket välskriven bok.

Klart vi ska ha med Bob, Låtskrivarkonsten, 66 essäer om låtar, miljöer, filosofiska funderingar, stämningar och känslor i det amerikanska samhället, överraskande nog, handlar det mest om 1950 och 60-tal med gammaldags approach, grabbig variant, av poeten,  singer/songwritern och modernisten inom rocklyriken som var en generations röst med sina sånger från albumen Freewheelin Bob till Blonde när det begav sig under sextiotalet.
Visst skaver det, men Kistalight kan inte låta bli att läsa master Bob! Men varför, varför kan inte Bob skriva om lite mer moderna låtar from the sixties och senare, dock finns både Clash, Who och Elvis Costello med bland bitarna.
Visst det är ju författaren som väljer sitt stoff, a poet and he knows it, ändå mer litteratur än skarpt tänkande, lite som Desolation Row i schlagervärlden eller old weired America i essäform med smaskiga foton och illustrationer till sångerna, antagligen borde man läsa Låtskrivarkonsten, The Philosofy of Modern Song, i original eller som Andres Lokko skrev i sin recension.

 När Dylan vältrar sig i svart-vit noir med uppvikta trenchcoat-slag och världsvan cigarett i mungipan, reduceras det i svensk översättning ögonblickligen till Åsa-Nisse och Jerry Williams på nya äventyr som sommarvikarierande rockreportrar på Knäckebrödshults-Posten 1961.

Kistalights nya favoritförfattare (Läslov Light anno 2022) sedan förra året, Rachel Kushner, senaste översatta bok till svenska The Mars Room. Vi köper boken mycket billigt och med rabatt på Moderna i samband med vernissagen för Vännerna på Nan Goldins stora utställning Untill We Die.
Passande tillfälle!
Fängelseliv och skildringar från en högsäkerhetsanstalt i Californien, prisad och uppmärksammad bok om Romy som har dödat en man på en strippklubb, The Mars Room, där hon jobbade. En numera bannlyst bok av fängelsemyndigheterna i delstaten Californien. Framsidan av boken är ett berömt fotografi av Nan Goldin som porträtterar Amanda Ooms, svensk skådis och artist, från Berlin 1992.
Mer mörka ämnen alltså, men vad gör man inte för sin läsning, när det finns en författare som Rachel Kushner med både kraft i sitt språk och humor i sin framställning som grund för sitt sätt att berätta en historia, jämför med från Kushners Eldkastarna, citerar vi oss själva, Reno en litterär karaktär (tjej) att bli kär i eller är det i författaren som skriver så bra?

Vi drar en oläst roman till ur bokhyllan, blir Stoner av John Williams, en bok Kistalight fått av sin syster Helene. En återupptäckt roman som fick en ny renässans här om året!
Här är det karga förhållanden som gäller, enkel kille med enkel härkomst upptäcker litteraturen kommer känslomässigt i rörelse men påvert är det. Kanske kan man kalla det en nollägesstrategi, ... Kistalight har hunnit med de första kapitlen ... Uh ryser över Stoners karga värld!


Plus Gott Nytt Tennisår



Den moraliska tennisfinalen i AUS Open, möjligen, mellan Iga Swiatek och Elena Rybakina. Kistalight såg redan i bronsmatchen i Tokyo OS att Elena hade något stort på gång i sin tennis även om hon förlorade mot Svitolina när hon inte lyckades hålla ihop sitt spel. Här håller hon ihop spelet, fina slag, back and forehand, bra servar, överlag med mycket tryck, Elena har också förmågan att vinkla bollarna med tempo, som ger mycket små möjligheter för motståndaren att reda ut situationen. Ibland bryter även Elena spelmönstret med överraskande returer.
Kul, stort spel från Elena Rybakina med varierad repertoar och överraskande slag.
Tjoho grabbar och tjejer!
Slå överraskande slag, vinkla den, som Rybakina!


© Thommy Sjöberg

1 comment:

Kistalight Litteraturvetare said...

Parallell läsning av Dylan, Kushner och Stoner! Starkast är Rachel Kushner The Mars Room, mycket homor (behövs) för att skildra ett antal öden i Californiska fängelser. Världsklass på den skildringen!
Bob Dylan som äldre musiker, låtskrivare och Nobelpristagare kommer med många intressanta tips för oss som är intresserade av texter, lyrik i kombon bra låtar men vad har han Dylan för syn på Kvinnan, Kärleken och musiken; hamnar vi någonstans i en grabbig 1950-tals syn på dessa ämnen?
Stoner ja, här gäller det att bita ihop, gilla läget inte blåsa upp sitt ego! Tungt!