Thursday, January 19, 2023

Gina et Francesca Lollobrigida, Minnesbit Light

 

I veckan har den italienska storstjärnan Gina Lollobrigida avlidit i en ålder av 95 år. Kistalight minns den gamla divan genom en blogg om barnbarnet Francesca Lollobrigida, speedskating star, från OS i Peking. Här tillsammans med sin grand niece/aunt Zia Lollo vid uppvaktning.

Att bära namnet Lollobrigida har inneburit en källa till kraft och styrka genom åren och idrottskarriären säger Francesca på sitt Instagramkonto (🍀Francesca Lollobrigida (@lollobrigida_francy) • Foton och videor på Instagram).

Kistalight har upptäckt damskridskor (speedskating) genom Peter van der Poels framgångar. Vilket får oss att överge damtennisen under OS, vi ser Damernas 3000 meters lopp som blir en rysare, ett riktigt spännande lopp mellan Irene Schouten Nederländerna och Francesca Lollobrigida Italien.
 Ja grabbar, gäller oss äldre killar, ni hörde alldeles rätt, Lollobrigida!
Rysningar för oss som var små pojkar på 1950 och 60-talet långt före Internet, skandaltidningar (Pinuppblaskor) och när det ännu fanns hemligheter att upptäcka hos skönhetsdrottningar och filmstjärnor från italienska storfilmer.
Francesca är faktiskt alldeles på riktigt barnbarn till Gina Lollobrigida (egentligen Grand niece) bystdrottning med kurvig natur långt från nutida anorektiska ideal. Francesca, barnbarn, hon inte bara tar kurvorna på ovalen utan hon har dem as well as her grandmother! 
Här från silveråk på rekordtid från OS i Bejing Damer 3000 meter bara någon dag före att Francesca Lollobrigida fyller år.
En riktig vattuman alltså!


En skridskoatlet får ägna många timmar åt styrka och konditionsträning, kan bli långa träningspass på cykel, inlines, gym och griller.
Varför inte passa på att köra i en fantastisk natur om man har möjlighet?
Vilken träningstur och vilka buggar!
Från Livigno norra Lombardiet i Italienska Alperna och nära gränsen till Schweiz!
Che viaggio  di formazione!
Bara att klicka och hänga med Francesca på en tur! Se https://www.instagram.com/reel/CTo5_3NlNBA/?hl=sv
Livigno ligger nordväst om Bormio, vintersportort som också är center för ett antal året runt sporter, här kan atleter erbjudas höghöjdsträning. Kring trakterna i Livigno, Italys Little Tibet, har också det stora cykelloppet Giro D Ítalia under åren passerat, med bergspass som är en mycket krävande utmaning för cyklisterna.
Åksugen på mer inlineturer i Livigno med Francesca Lollobrigida?  Se https://www.instagram.com/p/CQBDSr9iGyO/!


Francesca Lollobrigida som är född 7 februari 1991 i Frascati utanför Rom, en plats som är känd för sina vita viner, böljande kullar, panorama över Rom och historiska villor, där gärna författare och konstnärer har bildat kotterier, men knappast en miljö för vintersport eller isovaler.
För den intresserade av svenska ortnamn kan nämnas att Frescati, vid Stockholms Universitet (där Kistalight varit student och boende) är uppkallat efter sin italienska namne och har sitt ursprung i när Gustav den III gjorde sin Italienska resa år 1783 - 84, som greven av Haga, då besökte han Frascati i mars 1784. Besöket har senare inspirerat till namn som Albano, Frescati, Tivoli och Bellevue vid  Brunnsviken och universitetet i Stockholm. 
Francesca tävlar för CS Aeronautica Militaire och hon är alltså en form av sportsoldat för vinteridrott i det italienska landslaget. 
Hennes främsta merit är det senaste OS-silvret på 3000 m, speed skating, Bejing 2022, dessutom är hon italiensk rekordhållare på 3000 och 5000 meter.  Barn och ungdomstid i trakterna av Rom har medfört att hon även är en champ (har massor av guldmedaljer) för att hon är en stor inlineåkare. Hon lär i sin hemstad Rom, Frascati, ha blivit bötfälld för fortkörning med sina inlines och kört 50 km/h där det rådde en trettio-gräns för dylika farkoster liksom för andra åkdon.

PS Francesca växte som sagt upp i Rom, Mezzogiorno (granne till italienska södern). En något udda plats att starta sin karriär ifrån för vintersport, som inlineåkare från tidig ålder, fick hon sina föräldrar att curla hennes intresse för att pröva skridskor på is. Utflykter på helgerna till norra Italiens skridskoovaler (vintersportorter) blev så småningom en skridskokarriär (speedskating) på korta distanser.

PS En gång till släktskap,  Grand niece/Zia Lollo är Francescas farmors syster!

© Thommy Sjöberg

1 comment:

Kistalight sprint och Livignofan said...

I helgen skidtävlingar, sprint, i Livigno.
En fantastisk plats i härligt vinterväder!
Stora framgångar för de svenska tjejerna; 1, 2, 3 och 5!
Jonna, Maja, Emma och Linn!
I sprintstafetten 1 och 2 med Maja och Linn som vinnare.
Kul och stort!