Monday, September 12, 2022

Rödgrön röra, Blågul sörja, en Nerv, en Disk och en sargad Muskel

 
Aj, aj ... aj, Kistalight sitter snett i veckan när han pratar med Mimmi. En nerv i ryggdisken kommer i kläm och en muskel får sig en törn, kroknar men tuffar runt under eftermiddagen.
Match i gruppspelet i tennis på torsdagen, ursprunglig motståndare sjuk och Kistalight har fixat en ny motspelare då bryter man inte, ställer in, sin match.
Aj, aj, värmer upp och tar en Iprem. Det funkar, rör mig som en smidig gasell på banan, serve och spel grejar sig. Vinst 4 - 1, 4 - 0 och avslutar med en kort slice till serve i forehandsidan, första i sitt slag under matchen, som överraskar och ger poäng.
Okej motståndaren Birgitta något ringrostig efter uppehåll under sommaren.
Tennis är färskvara. 
Fredagen, dagen efter, ryggen en katastrof (disaster), försöker mig på en liten promenad men kroknar vid hemgång.
Ska nog fixa sig brukar ta några dagar, bara det att jag ska arbeta med valet på söndag, röstmottagare (vice ordförande) i Bromma 08 på söndag. Lång dag start 7:15 och klar brukar man vara fram på nattkröken eftersom jag brukar leverera rösterna (valsedlarna) tillsammans med ordföranden  till Stadshuset i ett antal omslag (påsar).
Stadshuset,  Stockholms vackraste byggnad, en surrande bikupa av flitiga valfunktionärer under valnatten, surr, demokrati och stämningsfull energi!

Upp och provgår och sitter på lördag morgon, kroknar, kommer inte att funka för typ 16 - 18 timmars valaktiviteter trots Iprem. Mimmi, hon är  sjuksyrra till professionen, avråder. Det
blir till att ringa Valmyndigheten Stockholm Stad och lämna WO, som vi säger, inga minuspoäng där men mister förstås arvodet och det som brukar vara en spännande trevlig dag, kväll i vallokal och natt på Stadshuset med väljare, kolleger och funktionärer. 
Det blir första valet (Riksdag, Kommun, Region och Europaparlamentet) under 2000-talet som Kistalight missar som röstmottagare och valförrättare.
Tjoho, vackert jobbat så, en epok är troligen över och med ålderns rätt blir det till att bevaka valet från soffan.
Valvaka fram på nattkröken hemma med Mimmi!
Aj, aj ser bra ut inledningsvis för en gammal vänsterliberal, grönröda leder på tavlorna, men sedan kroknar kvällen i en läskig jämn tillställning, tiebreak, men fördel Kristersson bara att vänta in, aj, aj, onsdagens resultat.
Nu får vi skriva in i vår CV, Kistalight Linkedin Valförrättare - vice ordförande, Riksdag, Kommun, Landsting och Europaval 2002 - 2019.

Kistalight Valanalytiker från hemmasoffan said:
Kort kommentar valet, läskigt jämn tillställning, en rysare! Vinnare SD och SAP, runner up MP troligen pga av stödröster från V i sista stund, C och Annie Löv går tillbaka trots att hon visar karaktär och står upp för sin värdegrund, antagligen har C förlorat röster på landsbygden där i många fall både M, SD och faktiskt SAP gått framåt åtminstone på Norra Öland. En annan rolig faktor (troligen) är att Magdalena Andersson har attraherat traditionella borgerliga väljare, kvinnor som beundrar Magda som ledare och kvinna.
Kistalight i valsoffan följer både TV 4 och SVT i valvakan, på TV 4 har man reportage från vallokalerna i Kista, Kvarnbackaskolan och utbrister vad tomt det är i lokalerna, inga köer!
Mahlou på TV 4 tycker detta är underligt.
Varför röstar man inte i Kista?
Kistalight som känner sina Kistabor och folk på Järvafältet vet vad de håller till, tar en Iprem och kvistar upp till Kista Galleria och bibliotek där det är öppet för förtidsröstning.
Hundratals meter  av köande, människor på Järvafältet röstar hellre i Kista Galleria, en mötesplats, 
där man handlar och centrum för det officiella samhället.
Söndagsrösterna (förtids) från Kista blir klara nu på onsdag.

Kistalight Röstmottagare said:
Under mina år som röstmottagare, start 2002 i Bromsten, har jag följt en del av Stockholms förorter socioekonomiska geografi.
I Bromsten i början av 2000-talet brukade man säga att hur människor röstade där brukade ge en fingervisning av hur det totala utfallet blev i Stockholms kommun.
Vet inte om det stämmer i dag men Bromsten har fortfarande en lagom mix av hyres och bostadsrätter i flerfamiljshus, och det finns radhusområden och en hel del villor.
I min stolta karriär som röstmottagare blev det sedan från 2009 Bromma 08 då var det Europaval som gällde och rollen som vice ordförande, där jobbade man i ett pålitligt borgerligt fäste med Moderaterna som största parti och ett högt valdeltagande och  i stort sett fulltecknat i röstlängderna, bör ha blivit fem val i Norra Ängby skola (Bromma 08). Kul detalj förra valet var när äldsta väljaren, pigg 100-åring röstade och snart följdes av den yngsta väljaren 18 år och fem dagar. 
Då har vi deltagande i demokratin!

Fint inslag när jag harvade som SO-lärare var förstås på måndagen när jag kunde rapportera från Bromstens vallokaler om valresultatet för eleverna på Spånga High. 
Direkt från fältet om demokratins processer!
Deltagande i valet som valförrättare (röstmottagare) borde förstås ha varit lönemeriterande, praktik på fältet och kunskaper om valet, som entusiastiskt förmedlades för eleverna. 
Kan inte påminna mig om att det togs upp vid något lönesamtal ändå bodde räkan, blir rekan för en stockholmare, i Bromma och röstade i distriktet. Var Reekan verkligen intresserad av oss gräsrötter som harvade på basnivå i demokratins tjänst fram på småtimmarna?
Se även till exempel för skojs skull Skolans dag Light och varför inte Pekpinnar Light - en gång till!

När jag blev panschis blev det även av att jobba med förtidsvalet i Kista, Husby och någon gång Tensta men fram för allt på Kista Bibliotek.
 Multikulti och hightech bland väljarna men även vi röstmottagare var en spretig samling människor från hela världen men det funkade bra både 2014 med supervalår och 2018 där även vår chef var en smula all over the place. I europavalet 2019 skulle ledarskapet stramas upp (ny chef) men det blev ìnget bra resultat av det, dålig stämning, för oss individualister från världens alla hörn som gnetade på i demokratins tjänst.
En längre blogg blev det därifrån av böcker skrivna av ungdomar från Orten som Kistalight hittade på hyllorna i Husby och Kista bibliotek. Bloggen blev Orten 1 6 4 Light, om konsten att ta sig från förorten.

Från Kista till Norra Ängby tar det 15 minuter med bil men det andliga avståndet (sociogeografiska) är desto längre.
Två olika världar!
I Norra Ängby skola, Bromma 08, avslutar Kistalight sin stolta karriär som röstmottagare, fulltecknat i röstlängderna, från hundraåring till nybliven 18-åring, inlämnat till Stockholms Stadshus, en surrande bikupa med arbetsbin i demokratins tjänst.
Stort och fint med demokrati!

PS 
Anonymous Kistalight röstmottagare said...
Kistalight har trots att han kroknade dagarna innan valet, någon sorts ryggskott, hunnit med sina studier inför värvet som röstmottagare (vice ordförande) under valdagen.
Se skrifterna:
  • Jobba som röstmottagare på valdagen 2022, Stockholms stad Lilla Rosa
  • Röstmottagning i vallokal, Stockholms stad och Valmyndigheten den Lilla Blåa
© Thommy Sjöberg 

2 comments:

Kistalight valanalytiker said...

Tjoho, Kistalight som sociolog!

En anledning till att så många väljer att förtidsrösta i Kista Galleria på biblioteket, är helt enkelt att många på Järvafältet bor i andra eller tredje hand runt om i stadsdelarna och har sin vallokal på annat håll.
Lättare då att förtidsrösta även på valdagen!

Kistalight röstmottagare said...

Tjoho!

Kistalight har trots att han kroknade dagarna innan valet, någon sorts ryggskott, hunnit med sina studier inför värvet som röstmottagare (vice ordförande) under valdagen.
Se skrifterna:
Jobba som röstmottagare på valdagen 2022, Stockholms stad Lilla Rosa
Röstmottagning i vallokal, Stockholms stad och Valmyndigheten