Saturday, August 06, 2022

Trossö Light, Örlogsstaden - Ett Världsarv

Trossö, skärgård mitt i stan, fantastiskt för oss som går igång på ett välplanerat rutnät, toppat med en Örlogsstad - Ett Världsarv, med väl bevarade historiska miljöer, byggnader, gårdar och monument. 
Det är bara att vika ner sig.
Vad Göra?
Varför inte återuppliva en gammal idé från tiden som SO-lärare i konsten att bygga en enkel modell av stadsplanering, då ABC-stad i folkhemmet, i dag funderar vi på om det kunde vara spännande med något liknande projekt för en stad, Karlskrona, skapad av en hård centralstyrd statsmakt, Sverige under stormaktstiden. Kistalight är ingen modellbyggare men kan väl möjligen inspirera andra, se även Färjeläge Light, Aspö Open 2022!
Kistalight Modellbyggare och Stadsplanerare said ...
Något om att arbeta med enkel modell i papier mache, från Vällingbymodellen, se från länk! Vi jobbar med trä, hönsnät, papier mache och färg. Skalan är 1:50, 2 cm motsvarar 1m. Eleverna har gjort ritningar med hjälp av meter prototyp (1m lång pinne). Kallt som sjutton när vi sprang runt i Centrum och gjorde mätningarna tyckte både jag och eleverna. Projektet är ett samarbete mellan bild, slöjd, So och teknik, som So-lärare har jag inte en aaaaning om hur jag ska ro hem ett sådant här projekt men som energisk folkhemsnostalgiker och förändringsvillig lärare - typ vem vill vara en bakåtsträvare, så står jag och eleverna där med en låda innehållande våra ritningar, pinnar av olika längd som kallas trämaterial, limpulver, en hög med gratis Metro och City tidningar, hönsnät. I tekniksalen finns limpistoler, häftapparater och små, kallas det bandsågar, till hjälp.
Har visserligen ett förflutet som hantverkare i ungdomen, hur ska det gå?

Trossö modell som visar hur Karlskrona såg ut på 1700-talet.
Något liknande skulle man kunna göra med Karlskrona - Örlogsstaden - Ett Världsarv! Givetvis för en lärare i Karlskrona och hans elever, något för årskurs sju på högstadiet! Tja, bygger man en sådan modell kan det säkert liknas vid en enkel övning i stadsplanering och vara en alternativ undervisning för lärare utanför The Comfort Zon.

Det finns ju sådana tydliga hållpunkter; Trossö karta med rutnät kan fungera som platta för alla särpräglade byggnader:
Från Trossö och Örlogsvarvet; Kyrkorna Fredrik. Trefaldighet och Amiralitets-, Klockstapeln, Bastionerna Sparre och Aurora. Från Varvsområdet Muren, Femfingerdockan och speciellt den gamla Mastkranen (påminner om kranen i Gdansk) och från Stumholmen Barkasskjulet, Kronobageriet och Flyghangarerna och från nutid Marinmuseet dessutom kan man bygga på med Befästningar och från Omlandet med Skärva gård och Lyckeby Kronokvarn, och kompletteras med några gårdar och byggnader från Trossö.
Kring arbetet kan det även kopplas skriftliga uppgifter, tidning, krönika, dagbok eller teckna (skriva) några intressanta personporträtt som Erik Dahlberg, Fredrik af Chapman, Carl August Ehrensvärd eller bonden från Trossö som gjorde uppror mot Karl den XI. Allt för att uppnå betygskriterier med fakta och problematisering.

Hej och hå! I karlskrona kan du på BTH utbilda dig till Planeringsarkitekt något för alla som går igång på hus, gårdar och gamla stadsplaner! Fysisk planering vid BTH är den enda utbildningen i sitt slag i Sverige, och den ger dig som student all teoretisk kunskap du behöver – men behåller utrymme för kreativitet. Platsen för dina studier är passande nog med på Unescos världsarvslista – Örlogsstaden Karlskrona ritades med inspiration från Paris och Rom för att bli Sveriges huvudstad och har en spännande arkitektur som breder ut sig på stadens öar. Se Fysisk planering 180 Hp | BTH

© Thommy Sjöberg

1 comment:

Kistalight nörd ... said...

Bygga modeller, här som en idé om en äldre stadsmiljö, är förstås något för den äkta nörden! Kistalight vurmar för passionerade nördar som tålmodigt kan omsätta sina intressen i praktiskt skapande, allt från att bygga modeller, göra ritningar, till att skapa konst på olika nivåer.
Ett tålamod vi önskar att vi också hade, men det är klart vi skriver, 6 till 8 stycken om dagen!
Jfr socialstyrelsen ... 6 - 8 st bröd om dagen!