Monday, May 16, 2022

Putin´s Krets Catherine Belton

 

Kistalight har läst Putin´s krets said...

Kistalight har läst Catherine Beltons Putins krets, eller den engelska titeln (original) är kanske mer rättvisande; Putin´s People med underrubriken (svenska) Maktkampen om det moderna Ryssland.
Vilka är de då Putin´s People?
En samling skrupellösa herrar (bara herrar - patriarkatets sista suck?), nätverk från KGB, ortodoxa ryska kyrkans potentater, ryska eliten bland politiker, ekonomer, militärer, ledare från statliga institutioner, flummiga filosofer med stort skägg, men också undre världen; gangsters från S:t Petersburg (från Putins ungdom) och Moskvas kriminella värld och ruggiga typer från Tjetjenien.
Catherine Belton delar in sin bok (forskningsresa) i tre delar och driver tesen att Putin är en skapelse av en inre krets, främst KGB, som skapar honom.


Kistalight roar sig med att rubricera delarna: 1) Konsten att skapa en president 2) Presidenten skapad - Well Done! 3) Presidenten becomes a Star, jag menar Tsar!


Catherine Beltons bok om Putin tangerar Masha Gessens resultat och slutsatser från hennes verk Putin, Mannen utan ansikte. Jfr Kistalight Om du åker till S:t Petersburg Putin i Repris!

 Men Catherines undersökning är även från ett senare skede i Putins Ryssland och bygger på fler intervjuer och kontakter med ett antal ledande oligarker och genomgång av offentligt material. Med Catherine Belton som var på plats i Moskva och Ryssland som utrikeskorrespondent för New York Financial Times.

I bokens senare delar betonas oligarkernas roll och ryskt kapital(väldiga mängder) inflytande i England, Londongrad, där man investerar i fastigheter, banker, yachter och nöjesvärlden (fotboll - Chelsea) och något liknande sker även i USA (New York) där ledande ryska oligarker (gangsters) knyter upp Donald Trump i sina ekonomiska nätverk.
Både USA och Storbritannien blev ju sedan utsatta för de påverkanskampanjer som ledde både till Brexit och Trumps fyra år som president.

Kistalight forts har läst Putin´s krets said...

Putins ideologiska världsbild växer fram i Catherine Beltons bok, redan 2007, från Putins tal i München så finns idén om Ryssland som ett imperium där Putin förorättad efter Sovjets sammanbrott 1989 vill att världen ska ta dem på allvar som en geopolitisk stormakt.
Ryska nationen (imperiet) ska vila på benen hos den ryska ortodoxa kyrkan, nationen och dess historia, och i smyg det gamla nätverket kring KGB, och de inspireras av tidigare marginaliserade filosofer som Alexander Dugin, en tänkare med långt hår och skägg som hämtad ur en rysk roman av Dostojevskij. Dugin tassar i högernationalistiska fotspår med drag av fascism men formulerar en tankevärld som är specifik rysk med boken Geopolitikens Grunder 1997. En rysk nationell idé med EuroAsien som ett sant ryskt imperium (hel del flum där?) som bevarar patriarkatets väsen, det sanna i ett tredje Rom. Där även staten har en roll för makten, individen är till för staten, inte tvärtom att staten tjänar den enskilda människan.
Rörelser som stöttade den mjuka ortodoxa värdena fick väldiga ekonomiska tillgångar och bidrag, som en sorts ortodoxa talibaner mot liberal västlig påverkan för att främja det ryska, men även webbsidor som Russkij Mir, ryska kosackgrupper och på Krim en brokig skara motorcykelentusiaster, The Night  Wolves, som fungerade ömsom som propagandister eller som ett paramilitärt gäng.

Betyg Fem omvända imperienationalister av fem för en vettig historiesyn och en sund syn på världen. 


To be continued ... 

© Thommy Sjöberg

No comments: