Thursday, February 24, 2022

Om du åker till S:t Petersburg Putin i Repris

 

Putin som trana eller är det Ikarosmyten som gäller, kommer Putin mista sina vingar (flyger för nära solen med sin vaxade skepnad) och störta i drömmen om Det Ryska Imperiet och liksom hamna på historiens skräphög tillsammans med andra tyranner, Karl den XII, Napoleon och Hitler, som körde fast på den ryska kontinenten. Illustration Sanna Levelius, se Sanna Levelius - Illustration | karate kid

Intresserad av vad som formar en diktator, hans väg till makten, utrustad med en ideologi och en personlighet som vill omfatta allt, tycker sig kunna ta allt och har rätt till det?
Kistalight googlar och hamnar på Personlighetsstörningar - Netdoktor.se
Megalomani!
Hm ... hm får läsa mer där!
Annars kan man läsa Masha Gesssens bok Putin Mannen utan Ansikte.
I dag när Putin anfaller Ukraina och  helt tycks ha tappat verklighetsuppfattningen. 
Isolerad diktator som lever i sin egen verklighet om imperiedrömmar och ett nytt Stor-Ryssland som under tsartiden eller som ett Sovjetimperium under Stalin. En alternativ tolkning skulle kunna vara, klassikern, diktatorn som startar ett anfallskrig för att komma ifrån det egna landets sönderfall, splittring och opposition och få en yttre fiende som enar landet. 
Verkar dock mer vara det första alternativet!
Vi delar en av våra gamla bloggar om Putin och S:t Petersburg. Här kan du läsa mer om staden,  Om du åker till Sankt Petersburg ... Remix.
En favorit bit som vi är mycket nöjda med på Kistalight!

Grabbar och tjejer, litet pass på morgonlektionen, hur går det för de ledare som invaderar?
Kistalight Thompa som gammal historielärare på Spånga High (Skolans dag Light)ger några exempel från historieboken, en kortis för alla imperiedrömmare!

  • Karl den XII och Poltava 1709 Svenska stormaktens fall. Karl den XII slutade sina dagar för en fiendekula 1718 i Hallden på gränsen mellan Norge och Sverige eller var det en kula från en av de egna som tröttnat på tyrannen.
  • Napoleon Ryssland Moskva 1812, vintern och ryska armén ledde till en gigantisk förlust, krigen och franska revolutionen ledde även till en nyordning i Europa. Nappe slutade sina dagar på S:t Helena, isolerad ö i Atlanten, troligen förgiftad.
  • Hitler och Nazityskland 1941 invaderar Sovjet (lebensraum och herremannavälde) vändpunkt Stalingrad 1943 ledde till nazismens fall och Tysklands sammanbrott 1945. Kvarlevorna efter Hitler brändes i bensin i Berlin utanför hans bunker efter hans självmord i april 1945.
  • USA och Vietnamkriget 1963 - 1974 medförde stora inrikes problem, söndring och splittring av det amerikanska samhället
  • Sovjet och Afghanistan under Brezjnev och Gorbatjov 1979 - 89, en del av Sovjetunionens fall och sammanbrott. Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj sammanfattade kriget i dokumentärromanen Zinkpojkar i sin serie Utopins Röster, Historien om den röda människan. Zinkpojkar kallades de döda soldater, unga pojkar, som dött i kriget och som skickades hem i zinkkistor
  • USA och Irakkriget 2003 medförde fundamentalism, sönderfall, terror och krig i Mellanöstern som aldrig tycks ta slut
  • USA och Afghanistan 2001 - 21 korruption, kollaps och talibanernas återkomst
  • Ryssland, Putin, anfaller Ukraina på tre fronter den 24 februari 2022 trots massiva protester, fördömanden och kommande sanktioner. Är detta början på Putins fall, ytterligare en despot och en diktator som kommer att höra hemma på historiens skräphög? Hoppas han blir avsatt av den ryska eliten, sådant har hänt förr, innan kriget kostat allt för mycket lidande och kaos ...
Grabbar och tjejer, summa, summarum; ingen bra idé (projekt) att ha imperiedrömmar, svidande nederlag på sikt för dessa invasioner och ett stort mänskligt lidande och tragedi för befolkningen!
Videoklippet med Putin som  flyger med tranor får inte visas, borttaget, vi länkar till Svt-klipp istället, se Putin flyger med tranor https://www.svt.se/nyheter/utrikes/putin-flyger-med-tranor via @svtnyheter!
 
Gamla videoklipp funkar inte, vi lägger in en bild på Putin beredd att flyga med tranor istället!

Baby It´s Cold Outside in S:t Petersburg remix


Om du åker till S:t Petersburg  varför inte läsa på om stadens nutida stora son. Han, Putin, är något av en doldis även om han är en av världens mäktigaste män och troligen även en av de rikaste männen i världen. Nyfiken på varför, läs Kistaligh7Thompas recension av Masha Gessens bok om Putin Mannen utan ansikte. 
Putin flyger med tranor i våtmarker i Sibirien långt från S:t Petersburg. Tranor som är lättledda (präglas lätt av människor) ska här finna den rätta flyttvägen från den Sibiriska tundran och vintern och flyga söderut till värmen.
Vem är då inte bättre ämnad en kamrat Putin för ett sådant uppdrag som surrogatpappa (därför den vita overallen) för de lätt präglade ung-tranorna att finna sin väg.
Ingår i ett större ryskt projekt för att rädda de Sibiriska tranorna, som lär ha en population på mellan 2500 till 3500 individer, och därför är hotad för sin överlevnad.
Elaka tungor säger att det är ett politiskt stuntjobb. 
Det tror inte Kistalight, men det måste ha varit nervöst för kaptenen på (the hangglider), med den viktiga medpassageraren som visar tranorna på sin väg söderut. 
Putin som här om dagen höll sitt årliga tal till den ryska nationen (Duman och rådet) där han lovade bättre tider och hårdare tag emot USA, satsning i kampen mot fattigdomen och mer pengar till barnfamiljer.

Den gamla staden Piter
på folkets sidor sliter

Klart vi ska ha med Putin i en berättelse om Sankt Petersburg bördig som han är från staden. Kistalight har läst Masha Gessens Mannen utan ansikte. Tyvärr var det fem år sedan och jag har bara några lätta anteckningar kvar från läsningen.
Vår dotters kille (man) ville gärna låna boken. Kistalight som har så gott om böcker så att utrymmet inte riktigt räcker till ger förstås bort boken.

Har du läst boken frågar jag några veckor senare?
Nä, Putin han förgiftar ju journalister (Anna Politkovskaja - giftförsök).
Ingen kul läsning!


Vladimir Putin växte upp i S:t Petersburg under efterkrigstiden 1950 och 60-tal och enligt Masha Gessen var Putin mer präglad av att vara en streetkid än en välartad medelklasselev i sin skola och i sitt umgänge. Putin var duktig i idrott, sysslade med judo och drömde om att bli spion (sic!) kom i hård konkurrens in på en juristutbildning i Leningrad och tog en examen med inriktning på internationell rätt och antogs till KGB och blev officer där.
Masha Gessen är förstås starkt kritisk (underdrift) mot Putin hon misstror även hans akademiska karriär och hans senare avhandling i nationalekonomi som hon betraktar som en bluff (fusk) uppsats.

It´s someting in the air!
Det är någonting i luften här i Piter!
Kanske något som lurar bakom kanalerna och vattenspeglingarna?
Eller följer bara Vladimir Putin en traditionell rysk ledarstil om än något nutidsanpassad?
Hur som helst skriver Masha Gessen en utvecklingshistoria om vad som format Putin under Sovjettiden, när imperiet brakade samman och fram till dagens Ryssland.
Huggsexan när Sovjetstaten och deras allmännyttiga tillgångar ombildades och såldes ut får också sin beskärda del. Putin försnillade, trollade, bort en jättelik livsmedelsleverans från gamla Östtyskland som skulle bytas mot industritillgångar och cash. Putin hade den egenheten till skillnad från andra oligarker som kanske nöjde sig med en tio procent i vinst eller i värsta fall tjugo procent att han skulle ha allt skriver Gessen.
Nåja sedan blev han mer en politisk maktspelare och fick en annan riktning än att bli businessman. 
Visserligen skriver Masha Gessen att Putin är en av Rysslands rikaste personer. Han har inflytande över ekonomiska tillgångar så där bortom all sans och förnuft.
Gessen söker sanningen om Putin i offentliga dokument som böcker, tidningar, vittnesmål och protokoll från utredningar och rättegångar. Det gäller faktiska händelser som ekonomisk svindel, överfall, misshandel, dråp och (gift)mord som det går att följa i den gamla KGB- officerarens fotspår.
Problemet är skulle säkert Leif GW säga att Putin har sopat igen spåren som den gamle KGB:are från Piter som han är. Något Masha Gessen försöker nysta upp med sina källor.
Vilket är problematiskt när den tekniska bevisningen saknas för det blir mer en lång indiciekedja av brott och oegentligheter på hans väg mot karriärens toppar.
En karriär, klassresa, som i sig är helt osannolik!
Möjlig i det maktens tomrum som uppstod efter Sovjetunionens kollaps? 
Bild: Putin och mutti Merkel från en Vårsalong på Liljevalchs. Visst lever världens ledare i våra folkliga föreställningar! Mutti Merkel som har god hand med gubbarna Putin, Trump (nej inte han) och Macron. Om Putin sa hon speciellt, att han lever i sin egen alldeles egna värld, när hon försökte diskutera annekteringen av Krim med honom

Eftersom Kistalight har gett bort sin Masha Gessen bok om Putin Mannen utan ansikte kan jag just nu inte kolla hur hon egentligen tänkte apropå Putins personlighet.
Men den ledande tesen var att han, Putin, saknade persona och hans jag var undanglidande  formlöst och konturlöst!
Kort sagt mannen saknar karaktär tycker Masha Gessen!
Mannen utan ansikte!
Inte så konstigt tänker Kistalight!
Måste kosta på att redan i ungdomen fostras till en KGB-officer, gå omkring och vara hemlig jämt, undvika intriger, konspirationer och rentav utrensningar.
Då gäller det att ligga lågt om du ska göra karriär, ha alla hästar hemma, liksom inte synas,ha sina hållhakar och slå till när tillfälle ges!
Spegla sig i makten liksom!
Utvecklas då en narcissistisk personlighet?
Har någon sett en värdegrund?
Måste väl vara den ryska författningen, nationen (nationalism och det ryska imperiet) och den ortodoxa kyrkan.
Den ryska författningen garanterar maktdelning mellan president - regering (Verkställande makt) och duman - Riksdagen och Rådet (lagstiftande makt) och domstolar som är dömande makt.
Men i praktiken är det president Putin som styr. 
Inte lätt med demokrati efter 70 år av Sovjetstyre, marxism-leninism, stalinism, KGB och proletariatets diktatur.
Demokrati måste erövras och är ingen papperskonstruktion eller fernissad Potemkinkuliss!

Tjoho!
Bättre med manipulerad demokrati än ingen demokrati alls?
En inställd spelning är också en spelning som Uffe Lundell säger.

Something in the air!
Det ligger någonting i luften i sankt Peter.

Staden som skapades som en idé och ett projekt i ett deltaland med myggor och dimma på en ogästvänlig breddgrad, frambringade världslitteratur, såg ett tsarvälde falla, fick uppleva en osannolik historisk revolution (egentligen mer en statskupp av bolsjevikerna) där en idélära (marxism-leninism) fick styra landet.
Jämför kartan eller landskapet!
Verklighet eller vision?
Sedan fick folket i Piter genomlida Sovjetväldet och Stalins utrensningar och en av andra världskrigets värsta belägringar. Men även glädjen över att ha besegrat Nazityskland i det Stora Fosterländska kriget (www2), fått sitt namn tillbaka (identitet), blivit berömt (ryktbart) för sina trollfabriker och att det är Putins födelsestad där han startade sin osannolika karriär mot att bli en mycket rysk president.

Den gamla staden Piter
på folkets sidor sliter

PS Undrar om inte Joseph Brodskys idé om att staden Piter mer är ett fönster mot den väldiga ryska kontinenten än mot Europa gäller mer än någonsin! 
Från demonstrationer i S.t Petersburg mot kriget i Ukraina den 24 februari 2022!
Video från Daily Mail 24 februari 2022 stillsamma demonstrationer som avbryts och stoppas av polisen.


©Thommy Sjöberg

3 comments:

Kistalight said...

You Retweeted
masha gessen
@mashagessen
·
Feb 23
In which the heart breaks. The Crushing Loss of Hope in Ukraine https://newyorker.com/news/our-columnists/the-crushing-loss-of-hope-in-ukraine?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=onsite-share&utm_brand=the-new-yorker&utm_social-type=earned
via
@NewYorker

Kistalight said...

Thommy Sjöberg
@Kistalight

Fin sammanfattande artikel ovan om Ukrainas moderna historia och deras relation till Ryssland (Sovjetunionen). Läs den!

Kistalight via New Yorker said...

More on Ukraine
Europe’s Response




The Nuclear Threat
Putin’s Bloody Folly
A Tragedy Foretold

Daily Comment
Putin’s Historic Miscalculation May Make Him a War Criminal
The West condemns Russia’s aggression as “barbaric” and “horrific,” as Biden warns that conflict could drag on for weeks or months.
By Robin Wright

February 24, 2022
Collage of Putin with fractured symbol of the United Nations
Illustration by Nicholas Konrad / The New Yorker; Source photograph by Sasha Mordovets / Getty
In the eyes of the world and almost certainly history, Vladimir Putin’s invasion of Ukraine on Thursday was an epic miscalculation, drawing comparisons to Adolf Hitler and Saddam Hussein for cold-blooded aggression that could challenge the world order and change its borders. The Russian leader appeared almost delusional in a pre-dawn speech from the Kremlin announcing a “special military operation” to “protect” Donbas, the eastern region where Russian-backed separatists have waged a war for eight years. Putin, instead, immediately ordered Russian tanks into Ukraine and air strikes on the capital and more than a dozen cities in a country of forty million people. “Peace on our continent has been shattered,” the nato secretary-general Jens Stoltenberg told reporters. “We now have war in Europe on a scale and of a type we thought belonged to history.” Putin’s “reckless” attack risks “countless innocent lives,” Stoltenberg warned. / _ _ _ /