Thursday, April 07, 2022

Snön faller och vi med den ...

 Frida Hyvönen och Sahara Hotnight, vilken duo från På Spåret! Snön faller och vi med den, även i april.

Under mina promenader som panschis längs Järvafältets stigar kommer jag stundom att tänka på min barn och ungdoms bravader. Naturligt väl och kanske bearbetar man sina minnen? De får liksom en annan belysning genom ett äldre hjärtas sinne ... och en återkommande fundering blir hu ... vad man formas av sin uppväxt. Det blir liksom ett grundläggande soundtrack för vuxenlivets mödor, relationer och karriärer. Här en liten fortsättning på Kistalight/Thompas träningsdagbok Öppen källkod från OS Guld ... OS Guld ... Light Del II.

Från att åka snabbt på griller, vinna plaketter i skolmästerskap på Älvsjö IP till att lira moonshinehockey! Kistalight kommer av någon anledning att tänka på en slutspelsmatch i sin ungdom i början av sextiotalet i Sanktan. 

Snön faller och vi med den!

Matchen gick på Kanalplan mot Bajen och var en riktig holmgång. Kanalplan i kanten av Blecktornsparken och granne med Hammarby Sjöstad. En plats som är en del av Hammarbyidrottens hjärta, klubbens DNA och en hemvist för Bamsingarna klassiska hockeygäng med 8 SM pokaler på meritlistan. Bucklor som i dag är försvunna, gone with the wind i en bohemisk förening, men ändå bidragit till att det finns en vinnarkultur i Bajen med de tuffa grabbarna från Sofia och Katarina folkskolor. Söders kanadicker, som dominerade svensk ishockey under 1940-talet, Tommy Boustedt om Hammarby hockey. 

 I dag är Hammarby IP damlagets i fotboll hemmaarena. Kuriosa den klassiska entrén vid IP har ritats av den unge arkitekten Gunnar Asplund och den fanns även där när Kistalight tumlade runt i snöyran under cupmatch med Örby Tigers kring 1960.

Min speed på griller hade gjort intryck på både lärare, kompisar och föräldrar i Örby gamla folkskola. Jag fick vara med i skollaget i ishockey. En knatte från mellanstadiet fick vara med de stora grabbarna och lira matcher. Ryktet spred sig också till föräldrarna, lagledarna, för kvartersgänget Örby Tigers, som var ett talangfullt lag med villaförortens bästa grabbar men si så där ett par år äldre än mig. Tigrarna vann sin grupp i grundserien och när det var dags för slutspel blev Kistalight värvad från Östberga (Hälsningar från Östbergatill slutspelet med ryktet om sin fart på grillerna och med en teknik med stören som var något alldeles särdeles. Problemet var att man inte fick värva knattar under säsong enligt Sanktan och hockeyförbundets regelverk så att jag fick stränga order om att inte röja min identitet, ligga lågt så att säga, något jag var van vid från dem där hemmavid. Ändå ville ledarna för Tigrarna ha mig med, troligen som en sorts joker när matcherna stod och vägde. Den där killen som kunde svepa ned ett försvar och greja det!

Tillbaka till matchen vill jag minnas att det snöade stora täta flingor, genomlysta i strålkastarljusets varma sken, och med massor av mål var matchen lika vid full tid.
Förlängningarna avlöste varandra och tycktes aldrig ta slut.
Den där chansen att avgöra matchen – missade jag inte den?
I pauserna skottade vi snö med stora lånade skyfflar, mängder av snö, snö och åter snö medan flingorna föll som i en  julsaga med Carl Bertil Jonsson eller en låt av Ulf Lundell.
I en snö och spelarhög framför målet var jag nära att avgöra matchen i förlängningen. Till slut avgjorde ändå Bajen matchen när det var nyskottat, tror att det var en kvartsfinal för pojkar, födda -46 eller senare, i början på 1960-talet.
Än i dag undrar jag vad mitt namn var i spelarprotokollet?
Något prosaiskt, Kurt Erik Jönsson från Skebovik?
Eller kanske något mer exotiskt, Thom Lac de Mont, föräldralös kille från Quebec, uppvuxen på barnhem i franska Canada.
Oui ... oui, ami joueur de hockey sur glace!
Snön faller och vi med den ...

En gång till Öppen Källkod Remix

En gång till, öppen källkod, utdrag ur Kistalight Thompas träningsdagbok, inspirerad av Peter Van der Poels dito. Bild Thommy Sjöberg från kolonilotter Kista
Från den dagliga promenaden längs stigarna i Kista på Järvafältet!
I dag kör vi en dubbel, gymmar lite plus promenad, börjar med att knalla ned till utegymmet vid foten av Ärvinge fotbollsplan längs Järvafältet. Blir 3x10 ggr benböj tre olika höjder, 25 ggr kliva upp och ner på liten stubbe, plus lyfta lättaste stocken!
Hur mycket ska ja ta i?
Tills du ser stjärnor!
Nej ... nej ta 25 lättsamma lyft (Light) från midjan, upp över bröst och huvud innan du fortsätter din promenad. Är det vår eller sommar kan du prata med Jim på vid kolonilotterna, gammal fotbollspappa kompis som är proffs på fritidsodlande i allt från potatis till ljuva blomster, dessutom är han av skotsk härkomst vilket ger väldigt uppiggande diskussioner från svensk fegisfotboll till samhället i förorten, vore härligt höra vad han tycker om Peking OS.
Efter kolonilotterna kommer rastgård för hundar, har du tur träffar du i dag Zoy, han är döpt efter rysk indiepopstar och singer/songwriter och är världens snällaste rottweiler, Zoy tycker om att bli klappad och kliad på sitt huvud, samtidigt som du småpratar med hans husse.
Sedan fortsätter du din promenad längs Igelbäcken, hem för den fridlysta Grönlingen, tills du kommer till bron till Skogvaktarkärret. Här en plats där en flock änder har fått sin tillflykt. Kistalight som panschis passar alltid på att få en liten pratstund med dessa trevliga krabater, a small quack chat, faktiskt tror jag att de känner igen mig.Under snacket, grabbar och tjejer, you guys out there, ställer de sig gärna omkring mig i en rund ring, quack ... quack. En av dem känner jag särskilt igen, en rackare med vitt bröst och lite brunt huvud, ser vid första anblicken ut som en sothöna, men är en gräsand i flocken. Han tycks ha klarat vinterkylan och sitt utanförskap (se ut som en sothöna) väl!
Runt Ärvinge Ängar tuffar jag vidare, skiner solen tar jag ett break vid norrsidan, kisar, får lite D-vitamin på mig och chillar i motorvägsbruset från Kymlingelänken, i ett och annat blåljus som drar förbi eller en helikopter som hovrar över Rinkeby, kanske kommer jag att tänka på min ungdom. Märkligt hur det poppar upp saker så här som panschis, ibland kan det vara riktigt trevliga minnen.


I OS och skridskotider, hittar jag en gammal plakett i en låda från en vinst i ett skolmästerskap i skridskor från Örby folkskola 1959. Elva år gammal vann jag en tävling på Älvsjö Ip där man kring fotbollsplanen spolat en isoval. Vi elever fick tävla under en idrottsdag och idrottsläraren tog tid. Snabbast var jag för att jag hade fart på grillorna och tog snabba korsande skär (fina översteg) i kurvorna. Rören var hockeygriller, långa skenor på den tiden (Tumba, Rolle Stoltz och Lasse Björn var stjärnorna) och faktiskt gick det att få fart på rakorna, jämför bandyrör i dag.
Skridskofärdigheterna var uppövade på kommunalt spolade idrottsplatser som Stureby Ip, Bandhagen Ip och på Östbergarinken (Hälsningar från Östberga se även Beckett i Östberga), där det fanns en hockeyrink och träningen bestod i att all möjlig fritid tillbringades på rinken eller isbanorna där vi lirade tvåmål. Ett spontanlir (moonshinehockey) bortom vuxencurling, föräldrars närvaro och tränares klåfingrigheter så fick man fart på grejerna, utvecklade trick och dragningar med stören och det vimlade av ungar på isen på den tiden. 
Möjligen ... möjligen skulle möjligheter till ökad spontanidrott kunna vara något för de unga kring Järvafältet i dag.
Kistalight skyndar vidare på sin träningspromenad genom huslängorna i Ärvinge byggda av Ljungbergsgruppen. Hus som är en återgång till 1940-tals arkitektur och design om än i 1990-talsform. Snart är jag hemma vid Helsingörsgatan (Hälsningar från Kista) från min drygt två kilometer långa promenad och tänker:
Gud vad vi formas av vår barn och ungdom.
Jisses!

© Thommy Sjöberg

6 comments:

Kistalight flanör på Järvafältet said...

Tyvärr, tyvärr ... Just i dag när jag skriver och publicerar bloggen ovan, Snön faller och Fin är Den ... är det ett stort polis och ambulanspådrag längs mitt promenadstråk.
Ned mot Järvafältet, nära gamla Igelbäcksskolan och Ärvinge IP, har ett antal polisbilar plus buss, ambulanser och läkarbil samlats. Enligt tidningsuppgifter, AB och Expressen, är det ett bråk i ett av radhusen där en kvinna skadats svårt och ett litet barn bör omhändertas som är föremål för läkare och ambulansinsatsen. Polisen griper dessutom en kvinna och en man som är misstänkta för mord alternativt dråp.

Kistalight flanör på Järvafältet said...

Verkar tyst i media om fallet på Själlandsgatan i förra kommentaren.
Mystiskt!
Hur som helst ska det vara om paret som greps att de är misstänkta för mordförsök alternativt försök till dråp.

Kistalight action på Järvafältet said...

Mer drama från Järvafältet Kistalight/Thompa får sällskap av en helikopter den 12 april på sin dagliga promenad runt Järvafältet. Helikoptern hovrar mellan Husby kolonilotter, Husby Gård och Eggeby gård, ungefär, och det luktar gräsbrand. Brandbilar skymtar på E 18 med blåljus och sirener. På går under hela min promenad bort mot Lilla Rinkeby och Ärvinge Ängar.
När jag kommer hem, Kista, ökar dramat, vattenbomblan girar u-sväng över Gläntan i Kista och drar på bort mot Husby med någon sorts sirenackompanjemang när vattnet fälls.
Känns nästan som en gammal flygfilm från ww2.
Full fart på Järvafältet ...

Thommy Kistalight said...

Vore kul om någon gammal Örbybo eller lirare i Sanktan (Tigers eller Bajen) hittade fram till bloggen ovan och hörde av sig.

Kitalight upptagen panschis said...

Anonymous Kitalight upptagen panschis said...
Dags för inspektion, 13 april, av gårdagens stora gräsbrand på Järvafältet.
En panschis har mycket att stå i!
Tar den vanliga turen ner till fältet, passerar förra veckans brottsplats (crimescene) vid Själlandsgatan, pågår fortfarande en brottsplatsundersökning där, råkar passera när kriminalteknikerna (poliserna) är på utgång, inleder ett samtal där jag undrar hur det har gått för kvinnan (brottsoffret) eftersom det är så tyst i media om fallet.
Naturligtvis kan poliserna inte uttala sig i fallet men de pratar om att många fall nämns överhuvudtaget inte i media medan andra blir mediala. Vi önskar varandra Glad Påsk, trevligt par där kriminalteknikerna, och Kistalight skyndar vidare till gårdagens brandhärd.
Gräsbranden var mellan Husby kolonilotter och Granby (nära Eggeby Gård) och närliggande hus och utgårdar tycks ha klarat sig. Får sällskap av ett par panschisar, gammalt kistapar, som också är ute på inspektion, blir ett trevligt samtal om förr och nu och Järvafältets (Kista) utveckling. Det visar sig dessutom att det är paret som upptäckt gårdagens brand och larmat om den.
Vid kolonilotterna, Husby, kollar jag om min gamle tenniskompis Erkki P är på plats, men eftersom det är en kulen dag är det just inga kolonister där men lotterna har klarat sig från branden.
En panschis har mycket att stå i, utredningar av brottsplatser och inspektioner av släckta brandhärdar, innan Kistalight skyndar vidare på Järvafältet för lite shopping i Kista Galleria.

Kistalight via Järva Nyhetsbyrå said...

Körigt för polisen på Järvafältet senaste veckan; från mordförsök i radhus Kista till stor gräsbrand Husby och till slut koranbränning i Husby! Läs mer om koranbränning nedan!

Polisen: ”Boende i området var till stor hjälp” Järva Nyhetsbyrå
Publicerad den 16 april, 2022 Nyheter
Åtta personer greps i Rinkeby på fredagen efter att protesterna mot Rasmus Paludans koranbränning övergick till stenkastning. Men innan dess var det många Rinkebybor som visade prov på stort civilkurage, rapporterar polisen.

Under tre timmar på fredagen tilläts högerextremisten Rasmus Paludan manifestera i Rinkeby. Detta gjorde han genom att häckla islam och bränna koranen. Ett massivt polisuppbåd skyddade rasisten samtidigt som upprörda Rinkebybor gjorde sitt bästa för att hålla situationen under kontroll. Det bekräftas även av polisen.

– Vi har sett många goda exempel på civilkurage hos de boende i området. De har bland annat ingripit och pratat personer till rätta. Deras insatser och andra initiativ som tagits i området, har varit till stor hjälp för den här polisinsatsen, säger Anders Rissel, biträdande chef för polisområde Stockholm Nord i ett uttalande.

Efter lunchtid utbröt dock stenkastning, framförallt mot polisen som snabbt såg till att Rasmus Paludan eskorterades därifrån. Åtta personer greps i samband med detta och misstänks för bland annat våldsamt upplopp, försök till misshandel och brott mot knivlagen. ...