Friday, March 25, 2022

Grammatikens Dag eller Konsten att Grädda Våfflor

 

Inte är vi några Språkpoliser på Kistalight ... men ibland kan det vara riktigt roligt med språkfrågor och i vårt idoga bloggande drillas vi, vare sig vi vill det eller inte; i språkträning och språkfrågor.  
Passar bra att läsa, studera, Sara Lövestams Handbok för Språkpoliser när det är grammatikens dag. 
Visst behöver vi en duvning i att skilja på subjekt och objekt i de och dem och trimma förmågan med att skilja på hans och sin. 
Skilj på, om hans/sin tillhör subjektet eller inte.
 Andra områden som tas upp är särskrivning, Var och vart, inflytande från engelskan, syftningsfel och missbruk av parentes.
Alltid, kul, med aktuella språkproblem för oss skrivande människor!

Upptäcker att det är grammatikens Dag medan vi, Mimmi och Kistalight, kikar på Mahlous Efter Tio. Björn Ranelid är gäst och berättar om sin Facebooksida som innefattar språkskola och grammatikundervisning, sin vänskap med Lars Vilks och sin fäbless för att undvika särskrivning. Han nämner den riksbekanta rättningen av inlägg på Instagram från Carola.
Det heter kaffekoppen och mammarollen inte kaffe koppen eller mamma rollen fick vår bästa Carola höra. 
Vilket Carola verkar ha tagit med en klack spark, nej jag menar klackspark!

Bara att spåna vidare i Sara Lövestams anda; hur har du det med närvaron?
Sjuk frånvaro, ska förstås vara sjukfrånvaro!
Fler kul exempel!
Kost lära och grön sak är super bra men undvik snabb mat för långsam mat stannar på tallriken.
Visst är det superbra med kostlära och grönsaker!
Tittar vi i kalendern märker vi dessutom att det är våffel dag, asch vi menar att det är Våffeldagen vilket kanske kommer att firas framför dum burk ikväll när Masked Singer har premiär.
Kul igen, dumburken ska det vara!
Sara Lövestams Handbok för språkpoliser är en välskriven bok om språk skriven med en lätt hand. En bok som bara den som är mycket kunnig i sitt ämne kan leverera till alla som är intresserade av det svenska språket. Kistalight som i sin vuxna ungdom läste klassikern i ämnet, Riktig Svenska av Erik Wellander, har här fått en lättsam nutida handbok. Sara delar in sina språkråd i avdelningar Good Cop och Bad Cop, kan bli något tröttande i längden, men överlag positivt.

Tillbaka till Ranelid i TV-soffan och hans Facebooksida där kärleken till grammatiken får blomma i Sveriges största språkskola, för att tala Ranelidska, och där alla bokstäverna niger och bockar!
Kistalight som inte har samma approach (här bryter vi mot språkregeln skriv svenska) som Ranelid, mer glidningar, ironi, understatements och garderingar i konsten att ligga lågt i klyket, ändå kan vi uppskatta Ranelids vackra metaforer och utsmyckningar i hans språkkonst (just i denna mening bryter vi mot konsten att skriva kort).
Kistalight har faktiskt träffat Björn Ranelid i Kista, en gång, vid en boksignering hos den legendariska bokhandlaren Berggren i Gallerian, på sitt karakteristiska vis berättade Björn om sin rekordtid på 100 meter löpning och hur han lirat fotboll i Malmö FF i sin ungdom. Signeringen i Mitt namn skall vara Stig Dagerman var sirlig och omsorgsfull, Till Tommy från Björn Ranelid 1993.
Vem är inte bättre skickad än Björn Ranelid för att fånga och gestalta Stig Dagermans allt för korta liv och fantastiskt talangfulla och spännande författarskap.

Hur som helst tycker Ranelid att särskrivningarna har ökat i det svenska språket, kanske beroende på engelskans inflytande, anglosaxisk påverkan, och kanske också från sociala medier. Ranelid och Mahlou diskuterar frågan men kommer inte fram till några konkreta exempel.
Kistalight/Thompa bidrar gärna med exempel från sin egen dagliga verksamhet som bloggare och Indieförfattare. Mängder av program som används i sociala medier har förstavade  rättningsmallar där det gärna blir rödmarkerad understrykning om du inte särskriver. Några exempel här från föregående meningar, gäller Blogger skrivbox, är Indieförfattare, förstavade och rödmarkerade, Blir ingen röd understrykning om du skriver Indie författare, för stavade och röd markerade.
Klart man är skraj för rödpennan, huva, och gärna särskriver!

Det är svårt att inte tänka på kriget i Ukraina i dessa dagar! 
Kistalight delar ett starkt inlägg, länk, från Björn Ranelids Facebooksida.  Kära Olena Zelenska, se brev Facebook med bild från Voque!


Vem är inte bättre skickad att skriva ett solidariskt brev till presidentparet Zelensky i Ukraina än Björn Ranelid.

#Leve Ukraina! 

Stöd Barnen i Ukraina, gärna genom Rädda Barnen https://www.raddabarnen.se/!


© Thommy Sjöberg

1 comment:

Thommy Kistalight said...

En del av svenska språkets rikedom är att det finns möjligheter till nybildningar genom att sammanställa olika ord.
Det tycks finnas oändliga möjligheter där!
Indiekul tycker Kistalight som indieförfattare.
Blir det direkt rödmarkeringar där (understrykningar) i Blogger skrivbox.
Kistalight tror att programmet för språkrättning i Blogger och i andra sociala medier är automatiserati (AI) för enskilda ord och därför inte grejar (klarar) sammanställningar av ord.
Språkprogrammet förstår (förmedlar) inte svenska språkets storhet.
Blomsterstort för alla språkförgyllare!
Aj ... aj mer rödpenna och understrykningar i programmet!