Thursday, August 09, 2018

Aspö Light med rundtur och lite asfaltstennis

Om du tar in på Lotstornets vandrarhem kan du göra Aspö under några dagar. Bild Thommy Sjöberg

Du kan hyra cykel, men var rädd om dig och bär hjälm på öns smala vägar!
Vägar kantade med stenmurar istället för dikesrenar.
En hel del välmående bebyggelse skymtar förbi, Volvobilar i carporten, släpvagnar, hästekipage och fritidsbåtar står uppallade på präktiga villatomter när du hojar förbi små orter som Bäck, Kroken och Ryd med röd tegelkyrka i nygotisk stil från sena 1800-talet. Vid kyrkan ligger öns begravningsplats och en korthålsbana för golf.
Här kan du öva din golfsving och komma närmare evigheten!
Är du en militärentusiast kan du boka tid för visning hos öns speciella kustartillerimuseum nära Ryd och Drottningskärs vandrarhem.
Mitt på ön passerar du öns skola, här satt (sic!) ledningscentralen för öns försvar under ww2 och här ligger öns två tennisbanor och hemmaplan för Aspö TK.
Aspö TK bildades 1976 av före detta förbundskaptenen och tränaren i handboll Bertil Andersén som dessutom var (är) friskvårds guru i Lund. År 1990 investerade man i en andra bana. Klubben har i dag 300 medlemmar en blandning av öbor, sommarboende och en och annan turist (Kistalight).
 Det behövdes absolut en utomstående person, icke öbo, som grundade klubben säger Bertil Andersén eftersom familjerna på ön ständigt har (dessa öbor) olika uppfattningar (strider om det mesta) i de flesta frågor, som känd förbundskapten hade han det förtroende som behövdes för att genomföra bildandet av klubben och sedan blev det tennisskola och klubbtävlingar.
Matchboll (Ball de match) vid de "gröna"tennisbanorna, en form av målad hardcourt på den nya banan och den gamla banan har mer patina av kommunal tennisbana sådana som anlades på den tiden (70-tal) det svenska tennisundret var levande i vårt avlånga land. Man kan hyra banorna för 25 kr timmen genom att boka tid på schema vid banan och köpa bongar på ICA Aspö som bekräftar hyran. Dessutom måste en av spelarna vara medlem i Aspö TK. Medlemsavgiften i Aspö TK är 25 kr/år för barna och 100 kr/år för familj.
Hurra för så mänskliga tennisavgifter!
Varje år i juli anordnas tennisskola och Aspö Open med tävlingar i 16 olika klasser. Både tennisskolan och tävlingarna är mycket populära bland föreningens 300 medlemmar. Klubbens mål är att verka för ett bestående intresse för tennis i alla åldrar och för att skapa en social mötesplats (kitt) mellan den äldre generationen och den yngre och mellan öbor och sommargäster.
Bertil Andersén är i dag fortfarande ordförande Aspö TK och han har tillsammans med styrelse och tävlingsledning skapat en härlig kreativ mötesplats för tennisvänner och habila motionärer. Bertil Andersén kan gott skrivas in i en svensk ledartradition av trivselgubbar som Tommy Svensson, Tommy Söderberg, Bengan Johansson och varför inte dagens Janne Andersson. Ledare som har organisationsförmåga och skapar bra stämning kring sina arrangemang.
Cyklar och ungdomshäng, Aspö Open 2018, till höger Gamla banan en kommunal veteran. Bild Thommy Sjöberg

Här levs tennislivet mellan baslinjerna varje sommar!
Här hänger generationerna vilket skapar en härlig, avspänd samvaro kring banorna si så där 50 mil söder om Stockholm.
Tyngdpunkten ligger på dubbelspel!
Du kan spela herr, dam, generation, gubbel, mixed och ungdoms dubbel plus de vanliga singlarna.  Många verkar vara sommargäster från Skåne eller är akademiker från Lund och min motståndare i herrar veteransingel (kvartsfinal) P Jangsell kommer från Hörby, låter som Håbo, i mina gamla läraröron.
Aspö Open 2018 - för många game i motljus och byig vind! Visst kan man behöva återhämta sig efter spel i över tre timmar på Gamla tennisbanan. Bild Mimmi Kistalight

Vår match går sin egen väg, över tre timmar i årets värme, omväxlande byig vind och motljus , första set 6-3 i min favör, sedan tar jag ledningen med 5-1. Kistalight får några extragame i motljus, efter ett mystiskt icke genomfört sidbyte, funderingar över detta och plötsligt står det 5-5!
Efter sidbyte och två game med solen i ryggen grejar Kistalight att hålla i bollen och så småningom serva hem matchen till 7-5. Efter matchen ser jag min motståndare ligga och vila i en solstol i skuggan bakom sin husbil.
Han hatade att lira på asfalt sade han, men då på malmöitiska, om än han var från Hörby.
Aspö Open ledningscentral, dokumentskåpet under tak nära Gamla banan, där morgondagens matcher meddelas.Bild Thommy Sjöberg

Här träffar du andra spelare, tävlingsledare och matchfunktionärer, kompisar och anhöriga ett häng och mötesplats för tävlingen. Kistalight som har deltagit i Challonge Utbollning på hemmaplan i Solna TK.s regi gläds åt de analoga meddelanden i dokumentskåpet. I Challonge fick man mest kolla i sin mobil vilken nästa motståndare skulle bli och inte just hann med några samtal med de andra tävlande. (Challonge utbollning, modern trivseltennis, korta matcher, skriv in i din mobil, få nytt spelschema, sök upp din bana och din nya motståndare)
Visst är Aspö Open i första hand ett socialt event, en kreativ mötesplats för alla tennisintresserade på ön med häng över generationerna.
Nog är detta ett fantastiskt projekt att bedriva friskvård på!
Om du vill bli gammal och må bra så är det viktigt med kost, motion, goda gener visst ... visst men inte minst är god social samvaro viktig där du kan nå utanför dig själv och vara nyfiken på andra.
Little small chatt!
Byta ett ord eller två/ människors möte/borde vara så

Vem vet kanske en vacker dag en ny ung Björn Borg hittar sin garageport på Aspös "gröna asfaltsbanor" och svingar sitt racket ända upp till eliten.
Game set match!
Är du nyfiken på lite miljöer som ligger i ett världsarv kan du besöka Drottningsskärs kastell på Aspö.
Detta har vi skrivit tidigare om här på Kistalight - se Aspö Light och lite grustennis!
Här inloppet till Karlskrona sett från Drottningskärs kastell, Bastionen som byggdes på senare delen av 1600-talet och ritades av militärarkitekten Erik Dahlberg. En mycket vacker skapelse i sin genre och oförstörd för försvarsanläggningen har aldrig varit utsatt för strider och under senare är år den väl underhållen av statens fastighetsverk. Bilden är tagen från en av försvarsgångarna till kastellet. 
Trevligt att knalla runt bland kasematter och på murarna runt bastionen, vore man tecknare i Slas (Stig Claesson) anda skulle det finnas mängder av motiv att fånga med några snabba streck, fönstergluggar, havet med måsarna och segel som skymtar förbi från båtarna, rader av kanoner, de trånga prången (kasematter) där mannarna skulle ladda och skjuta med sina kanoner, vallgravar och kastellgården om ryssen var på ingång.
 På Kastellet finns också en trevlig restaurang där du kan få sillamackor och ett glas öl och vid utgången finns en utmärkt utställning där du kan ta del av kastellet och Aspös militära historia.

© Thommy Sjöberg

Labels: , ,

1 Comments:

Blogger Thommy Kistalight said...

Undrar om inte tennisdelen ovan i texten skulle kunna vara något för tidskriften Svensk Tennis?
Då förstås som exempel för god tennisverksamhet på gräsrotsnivå!
Så viktig med en fin bas för tennisen för att nå en bra elitnivå!

8:05 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home