Friday, January 24, 2014

Adjektivleken Light för en panschis


Första söndagen i september förra året lekte vi adjektivleken på Kistalights veranda; solen skiner, kaffe, kakor och tårta, och en godmodig mycket nöjd nybliven pensionär får delta med en bit om sin vuxna livsberättelse. Leken går till så att berättelsen löper runt vid bordet och vi (familjen, barn och respektive) får fylla på med valda festliga adjektiv i en ej synad berättelse som i en poker giv. Adjektiven - orden fogas sedan in i en story som kan bli riktigt underhållande! Här väljer vi att interfoliera vår berättelse med Myley Cyrus och hennes tolkning av Dolly Partons Jolene. 
 Bara för att vi gillar låten och tycker att Myley gör en toppentolkning av det gamla örhänget.

 Thommy Sjöberg startade sin ROSA yrkeskarriär som målare. Året var 1970 när han fick sitt gesällbrev efter att ha målat en lägenhet på Parkgatan 4 i Stockholm faktiskt i samma port där det i dagarna visas TV från Pluras kök. Detta var ett sätt att slå sig fri från sin GLADA pappa och så att säga gå sin egen väg.
  Sjuttiotalet närmare bestämt 1972 bodde Thommy på Nybohov och läste matte på Stockholms universitet. Än idag träffas kompisarna från Nybohov och dricker STORT kaffe tillsammans. Genom att läsa på Komvux (komplettera ämnen) och arbeta som målare på dagarna lyckades Thommy 1974 ta studenten på Norra Latin på naturvetenskaplig linje, något han var först med i sin BLÅA familj.
  Thommy har även varit uppe i Sundsvall och vänt, tanken var att han skulle läsa BLOMMIG fysik där och ytterligare slå sig fri från sin ENVISA familj. Men ”Norrlands” luften var inget för den BÄSTA stockholmskisen och han återvände ganska snabbt till den älskade huvudstaden.
 Thommy var en modern man under 70-talet och 1974 och 75 bodde han i det SNÄLLA lilla kollektivet med Anders, Erik, Kerstin, Putte och Barbro på Grytvägen i Örby. I källaren bodde också den STARKA kommunisten Seppo med sin flamma Eva. Stickade SOLIGA västar och utsvängda jeans var klädseln och modet som gällde.
 Thommy har även hunnit prova lite andra möjliga karriärer. En period arbetade han på SGU, Sveriges geologiska undersökning och deras geofysikavdeling, där han mätte UTHÅLLIGA anomalier, vilket i princip innebär att han mätte höjdkurvor på Sveriges topografiska karta, förstoring max, i framför allt fjällvärlden. Kanske var det på SGU som Thommy utvecklade sitt TUFFA intresse för olika typer av stenar (geologi). Något som hans barn har fått ta del av under sina barnaår genom exkursioner på Öland och i skärgården. Den avdelning där Thommy arbetade på SGU lades dock ned, flyttade till Luleå, vilket medförde att Thommy sökte sig vidare i det LYCKLIGA lilla livet.
 År 1976 träffade han sin blivande SNÄLLA fru Ulla på Konstnärsbaren i Stockholm. 1982 kom den ELDIGA dottern Evelina till världen och 1985 kom den ELEGANTA sonen Love.
Thommy har även hunnit arbeta på försäkringsbolag där han räknade på vinster och återbäringar för kapitalförsäkringar. Även denna (aktuarie) avdelning och bolag lades ned och och ödet ville att Thommy började arbeta som vikarierande TRÖTT lärare. Dock var han obehörig, så 1986 började han läsa kurser i Uppsala för att komplettera sin Fil. Kand som han redan hade förvärvat vid Stockholms universitet. 
 Lärarexamen tog han det året då han fyllde 40 år. När han nu går i BESTÄMD pension har han arbetat som lärare i mer än 30 år!  Under 24 av de åren har han arbetat på ROLIGA Spånga gymnasium och frågan är hur han nu ska klara sig utan sina muffinsbakande CHARMANTA tonåringar. 
  Ett intresse som Thommy alltid har haft och som han har utvecklat under många år är sitt skrivande. Han har bland annat skrivit litteraturartiklar i studenttidningen Gaudeamus och på senare år har det blivit artiklar i både Ölandsbladet och i lokaltidningen. Men ffa. skriver han på sin SMARTA blogg Kistalight som han startade 2005. 
 Visste ni förresten att om man söker på webben var Kista Light finns i världen så hamnar man på Googles huvudkontor med adressen i Mountain wiev i Palo Alto ..? Kista Light har alltså sin redaktion hos ett av världens främsta FÄRGGLADA företag!!!  
 En del av texterna från bloggen har senare hamnat i de egenproducerade TANKFULLA böckerna som han har gett ut på eget förlag i en serie, kvintett, med Kistalight i titlarna. 
 Troligtvis kommer stora delar av pensionen ägnas åt det RIVIGA skrivandet och kanske även i det nyfunna intresset för KUNNIG biodling.

PS Möjligen blir det så att de eviga stoppbollarna i vårt tennisspelande tar över vårt nyfunna intresse för kunnig biodling. Men ett riktigt surrande det för jag i frågan: To Bee or not to bee!

Andra bloggar om litteratur Andra bloggar om klassresor  Andra bloggar om författare Andra bloggar om Stockholm Andra bloggar om skrivande
©Thommy Sjöberg/Evelina Ottersgård  

Labels: , , , ,

5 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Fin berättelse :-)

7:31 AM  
Anonymous Anonymous said...

Sagt av din cowriter Evelina såklart :-D

7:33 AM  
Blogger Thommy Kistalight said...

Tack för den fina roliga berättelsen Evelina!
Faktiskt sökte jag på SGU-Flyg när Geofysiken la ned i Bergshamra
- kunde ha blivit en flygande geotekniker med höjdkurvorna!
Men ok de formella meriterna räckte inte till!

9:27 AM  
Blogger Thommy Kistalight said...

Kunde faktiskt också ha fortsatt som försäkringsmatematiker även om Valand la ned!
Fick gå försäkringsmatematiska kurser under åren där
som mycket väl hade kunnat fördjupas på något annat försäkringsbolag.
Men så blev det inte!

9:33 AM  
Anonymous Anonymous said...

Inte så tokigt, brokigt.

Anders

6:33 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home