Friday, March 15, 2013

Beckett i Östberga

Samuel Beckett besökte aldrig den gamla stockholmsförorten Östberga i Älvsjö men blev magiskt porträtterad av en medborgare från denna ädla förort. Bild - foto av Beckett Lütfi Özkök 1960 i Paris.
 I dag hyllar vi på Kistalight Lûtfi Özkök 90 år! Ser i DN på familjesidan att han, troligen fyller 90 år i dag - en ansenlig ålder - värdig en poet. 
 För ett antal år sedan skrev vi en artikel om förorten, typ krönika, som publicerades i DN. Artikeln kunde lika gärna vara en hyllning till Lûtfi Özkök och hans familj.
Hip , hip hurra säger vi från Kistalight samtidigt som vi läser vår bit om Östberga och Özkök Lütfi!                      

   
 Videobit från 2012, inspirerad av kurs på STDH för crossentreprenörer, när jag, fru Ulla kistalight och vår dotter Evelina besöker Östberga. Vi citerar som en hyllning på 90-årsdagen en strof ur LüftiÖzköks diktsamling Vindarnas väg. I bakgrunden Elefanthuset som är en märkvärdig skapelse med hiss upp till fem trappor där ett speciellt etage finns sedan får man gå upp eller ner till de övriga våningarna. Huset har gett namn åt en kortfilm om Lûtfi Özkök av hans barnbarn Anna Juhlin - Poeten i Elefanthuset.

En stor självlysande solros mellan två kontinenters terminaler
 _ _ _ 

På väg mot Bosporen mötte du en sen höstkväll en
gammal vän, lika gammal som livets första gräs

gator, gator som flyr
några pilar här, några popplar där
ännu ett glas vin, ännu ett par steg,
cigaretten som ryker på asfaltens kant
gryningen som vaknar på fönsterrutan
morgonen som glider neråt och söver
dagen som störtar och slocknar
en pöl
ensamheten
yrsel och ingenting.
(Lüfti Özkök ur Vindarnas väg - om Orhan Veli)

 Läs mer om Beckettbilden, Lüfti Özkök och I väntan på Godot. Att Lûfti Özkök fotade Beckett i Paris 1960 bekräftade han när jag träffade honom i mtten på 2000-talet  på Rinkeby bokmässa.

Andra bloggar   om Kista  Andra bloggar om litteratur    Andra bloggar om klassresor  Andra bloggar om författare: Andra bloggar om Stockholm Andra bloggar om Östberga 
 ©Thommy Sjöberg

Labels: , , ,

7 Comments:

Blogger Thommy Kistalight said...

Lite dåligt samvete har vi på Kistalight att vi använder Lüftis världsberömda bild på Beckett så där utan vidare!
Upphovsmannarätt!
Klart bilden är mer än 50 år gammal - gräns för foton!
Så har vi ju träffat Özkök både som ungdom och vuxen - se ovan artikel!
Dessutom har vi en signerad hälsning - kram från Lüfti Özkök med familj i hans diktsamling Vindarnas väg.

3:49 AM  
Blogger Thommy Kistalight said...

Elefanthuset i Östberga är en märkvärdig skapelse med hiss upp till fem trappor där ett speciellt etage finns sedan får man gå upp eller ner till de övriga våningarna.
Huset har gett namn åt en kortfilm om Lûfti Özkök av hans barnbarn Anna Juhlin - Poeten i Elefanthuset.
En film vi gärna skulle vilja se på Kistalight!

3:21 AM  
Anonymous Kistalight said...

Har i åratal stavat Lutfi Özköks förnamn fel!
Blev fel här också grejar, hittar, inte tyska y:t.
Kommer att rättas till!

5:44 AM  
Blogger Unknown said...

Hej! Jag heter Mats Mårdsjö (tidigare Ericson ). Jag bodde på Stamgatan som barn mel -59 och 65. Är idag 61 år boendes i Mölndal utanför Göteborg. Lyssnade med intresse på din beskrivning av Östberga. Kände igen en hel del. Jag gick första klass i Ösbergaskolan som låg i bottenvåningen vid lekparken. Vi spelade landbandy bakom Konsum, fotboll på ängen och hade snöbollskrig m m. Gick även i "lekis"! Jag är intresserad av allt som har med Stamgatan och Östberga att göra! Att rinken var byggd av byggmaterial kände jag inte till. Tror att Leif Boork tränade hockeylag här. Hursomhelst mkt roligt att höra din beskrivning. Ha det gott! Mats

1:31 PM  
Blogger Thommy Kistalight said...

Hej Mats! Då var vi nästan grannar, men lite olika gamla förstås, bodde själv i 79:an mellan ungefär 1957-1964. Kidsen på den tiden fick gå i Örby gamla folkskola och Stureby gamla enhetsskola som sedan blev grundskola. Från min tid som skolelev i Stureby finns en, bit, blogg, som heter Skollust går att söka på Google under rubriken Kistalight - Skollust. Något om Östberga även där! Kul med läsare som hör av sig, ännu roligare att det är gamla östbergabor! Lutfi Özkök i artikeln ovan dog här om året över 90 år gammal. Kanske lever Tunis Tunström som skjutsade oss till bortamatcherna fortfarande! Ha det bra mvh Thommy

2:43 AM  
Blogger Unknown said...

Som en annan som kommenterade skrev så blir jag också väldigt berörd av att läsa om
Stamgatan och angränsande områden. Tidiga barndomens trakter för mej. Jag som är född -57 hade en något äldre kompis, Kjelle, som
bodde bortåt nr 78,79 tror jag. Inte möjligen bekant för dej? Det fanns även en
Tommy som hade en kompis som hette Bernt. Tror dom båda bodde på nr 90. Den Tommy var nog yngre än du, tror jag. Om det inte är på det viset att det skulle kunna vara du? Ja, ja. Det blir ju så här när barndomsminnen väcks till liv! Associationerna flödar! Stort tack igen för hjärtevärmande läsning! Med vänlig hälsning, Mats Mårdsjö.

7:06 AM  
Blogger Thommy Kistalight said...

Tack Mats än en gång!
Prövar lite HTML för en annan blogg med lite Östbergaanknytning.
Handlar om Sturebyskolan och deras lärare. Publicerades i DN en gång i tiden (90-tal) under rubriken Skollust.
Se Pedagogik Light

1:32 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home