Saturday, February 02, 2013

Monogram - GetenIdag firar vi något för tidig födelsedag med lite konstvisning - plan C - förstås när man titta på videon ovan! Texten kan man läsa, från Kistalight Academy, se även nedan liksom att kika och lyssna på videon om Geten! Vid kameran fru Ulla/Kistalight

Hann även med ett besök på Moderna
Blå linjen in till Kungsan från Kista!
 Stockholm i snömulen blöta under eftermiddagen. Waxholmsbåtarna guppar utanför Grand. Stadssilhuetten över Katarinaberget; Mosebacke, Stomatolskylten, Haglunds pinne och Katarina kyrka lyser i diset och lite längre bort Sofia kyrka halvt inbäddad i tjocka. 
Magi och sagostämning - en dag för vår ungdoms Rauschenberg!
Ser filmerna och lyssnar på intervjuerna på muséet. En charmig och varm storyteller träder fram.
Där finns historien med det "vita mästerverket".
Varför skeppa ett konstnärligt mästerverk över Atlanten?
Dyra försäkringspengar, risk för skador, risk för repor och kanske kan det stjälas och för att inte tala om vad transporten kostar. Alltså skickas instruktioner till Pontus Hultén på Moderna inför utställning på 60-talet.
- Fixa ram och duk, preparera, grunda och måla med den rätta vita färgen.
Jag, läs Robert signerar när jag kommer till Sverige.
Rauschenberg som nyskapare, en neodadaist, som hör hemma i 50 och 60-tal, med sina combines; tavlor och skulpturer där material blandas. Färg förstås, tidningsklipp, fragment av reklamskyltar, Coca Cola-flaskor, tygtrasor, gamla trälådor, uppstoppade fåglar, pinupp-bilder, radiorör och faktiskt försök med inter aktiva idéer långt före blogg och Internet.
 Teknik, möjligheter och fantasi i konsten.
Rauschenberg Texas-son med varm dialekt som en del av det amerikanska moderna projektet!
 – Nya gränser, här inom konsten med ekon från de stora inom konsthistorien. Långt från de fina salongerna, utvecklar han konsten på egna villkor med sina combines, performances, happenings och interaktiva försök för åskådaren. Färg och material som bokstavligen spränger de konstnärliga ramarna.
Klart att vi på Kistalight gillar Monogram - geten, "En Urban lantis" och några av de andra konstverken, Minutaie, Untitled, Factoum I och II, Coca-Cola plan och Studiopainting.
Mycket nöjda går vi hem i skymningen och Waxholmsbåtarna tycks ha slagit sig till ro där de ligger och guppar framför Grand och vi hoppar ner i tunnelbanan och fångar den Blå linjen.
Tänk att man var så kulturradikal när man var ung.
Det låg i tiden säger vår dotter Evelina!
Prosaiskt!
Robert Rauschenberg - Monogram – urban lantis light
PS Vi glömde att det ligger även en något brun tennisboll på Getens flak. Det gillar vi skarpt på Kistalight! Frågan är om den ligger där för att det är en tennisboll eller om bollen har en annan mer naturalistisk roll.
Texten ovan finns att läsa under månaden februari från ett läsår på Spånga high i Kistalight Academy. Slutsåld på förlaget. Några ex finns fortfarande kvar av Kistalight på spaning där marknadsavdelningen inte jobbat lika hårt som vanligt med försäljningen. Beställ gärna på kistalight@gmail.com  - kostar en hundring!


Andra bloggar om Moderna museet: Andra bloggar om Kista  Andra bloggar om litteratur Andra bloggar om klassresor  Andra bloggar om författare:  
©Thommy Sjöberg

Labels: ,

1 Comments:

Blogger Thommy Kistalight said...

Det lär finnas en egen Facebookgrupp till Geten som vi på Kistalight inte har lyckats hitta!

Geten har en egen Facebook-grupp som heter "Den kan ju inte andas" och som i skrivande stund har 67 medlemmar. Gruppen kräver att glasmontern över geten ska tas bort med slagord som "Befria geten!" och "Ge konsten fria betesmarker!" (Från Sydsvenskan)

2:26 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home