Wednesday, November 02, 2011

Kistalight i Juholt land – omdömen och en radiodokumentär

Kistalight i Juholt land – tycks trivas bra i Påskallavik - myshörna bakom jättedamen. I dag något om omdömen, en radiodokumentär och några sommarprogram. Bild Ulla Kistalight

Inget internet i Kista under tisdag och onsdag förmiddag, nåja gäller i Kistalights kvarter där man i dagarna förstärker bredbandet.
Typiskt just när man skriver omdömen i Stockholms skolwebb. Alltså måste vi pallra oss i väg till jobbet under onsdagen och skriva omdömen där. Vi som hade kvittat bort onsdagen tidigare under terminen med några i och för sig intressanta kurser i källkritik och nätverksträffar.
Nåja bara att bita ihop på Kistalight!
Omdömen har vi skrivit förr:  Se här med pumpor och se här med långtradare som leder till utvecklingssamtal - se här Utvecklingssamtal Light.
 Passar på att lyssna på en radiodokumentär om Håkan Juholt och hans väg till makten medan vi skriver och lyssnar även på två olika sommarprogram. Ett med Sara Stridsberg som läser från sin nya roman och spelar fantastisk musik och det andra av Karl Ove Knausgård som berättar om sin upplevelse av Utöya och har en fin betraktelse av den tragiska dagen.
Intressant!
Dokumentären om Håkan Juholt är gjord av Erik Hedtjärn och Amanda Glans  för programmet Tredje Statsmakten i P1, Sveriges Radio.
Partiledaren – en dokumentär om Juholts väg till makten.
Lyssna på dokumentären kan du göra här!
Dokumentären är nominerad för Stora journalistpriset i kategorin Årets berättare - radio.
Vi får följa Håkan Juholt året innan de omtumlade dagarna när han blir vald till partiordförande för SAP.
- Hur ett absolut inte jag!
- Blir ett Ja!
Någon gång under året  förstår Juholt  att det kommer att ske stora förändringar inom SAP och att han kan spela en roll i den processen. Ett "litet utspel" i Svt om Socialdemokratins framtid får stor betydelse.
Partistyrelsen bör avgå efter katastrofvalet 2010 anser Juholt!
I november förra året finns Juholt som en av omkring femton kandidater men ingen tror riktigt på allvar att han är ett partiledarämne.
- Själv säger han att han är alldeles för yvig och ostrukturerad för en sådan uppgift!
Och hoppas att han kan säga nej om han blir tillfrågad.
- Att det finns en medicin mot ett sånt tilltag!
När han märker att han har support i partidistrikten i södra och västra Sverige växer intresset och han skickar ut signaler om att han är intresserad av ledarskapet.
Tidigare har han märkt hur sossar kring förra partistyrelsen har använt härskarstrategier, hur de reducerar och förminskar hans politiska insatser efter den öppna kritiken i Svt och media.
Håkan Juholt är en motsägelsefull man trots de tidiga invändningarna mot att bli ledare är det full gas som gäller när möjligheten ges.
- Vilken höjdhoppare säger han vill hoppa på 1.75 hela livet?
Håkan Juholt, mitt i livet, ganska nöjd med omständigheterna med sambo som han kallar kulbo och relationen till sönerna, kan inte motstå karriärmöjligheterna i att bli utnämnd till partiledare i SAP.

 Han avslöjar också ett inte fullt så sympatiskt drag i förhållande till sönerna när de spelar tennis. Han möter dem inte längre när det är risk att han förlorar.
- En pappa säger han ska alltid vara en vinnare i förhållande till sina barn!
Kistalight som ofta möter sin son  just i tennis vinner fortfarande matcher då och då men grejar att förlora. Tennis den svåraste av racketsporter är mycket fostrande för både motionärer, proffs och säkert även för politiker - Palme lirade ju tennis på sin tid.
- En bra match är som en god dialog där man ger och tar!
Man måste stå ut med sina misstag och spela vidare, kanske styra spelet, hitta öppningar och växla tempo med gott humör.
- Misstag sker bland de bästa av spelare (i de finaste familjer) och tricket är att variera spelet och kämpa vidare!
Kistalight är övertygad om att en riktig vinnare är bara den som lärt sig att förlora. Många så kallade vinnarskallar är i själva verket mer rädda för att förlora än de känner glädje över att vinna.

Vi får se hur det går för Håkan Juholt och SAP?
Just nu ser det inte bra ut med vikande opinionssiffror!
- Är det inte politiken som behöver förnyas?
- Tröttsamt med baslinjespel a la svensk storhetstid i tennis?

- Klassisk SAP-politik för 2010-talet?
- Fungerar det?

Andra bloggar om Juholt
Andra bloggar om Kista
©Thommy Sjöberg

2 comments:

Kistalight said...

Besöksstatistik 10 november - av någon anledning har vi mer besökare från USA i dag än vanligt!
I vanliga fall har vi fem till tio st!
Nyfikna på Juholt?

United States 71
Sweden 44
Ukraine 11
Japan 5

Fab - säger vi på Kistalight!

Stora Journalistpriset said...

Pristagare, Årets Berättare, Radio, 2011
Erik Hedtjärn och Amanda Glans, Tredje Statsmakten för P1, Sveriges Radio
Vinnare 2011 i kategorin Årets Berättare för Partiledaren – en dokumentär om Juholts väg till makten.

Motivering:

”För att med journalistisk intuition och nyfikenhet ha tecknat ett unikt porträtt av Håkan Juholt och hans väg till makten.”

- Grattis säger vi på Kistalight!