Thursday, July 03, 2008

Clay Ketter CoastalPoolside Motel 2008 – Clay Ketter Bild: Thommy Sjöberg with permission

- Hudiksvallsgatan!
- Känns som en gammal adress för en mattetenta i Vasastaden i slutet av 60-talet!
När jag väl hittar fram till adressen för Galleri Brändström * Stene blir det mer som en flashback till the sixties och från min tid som sommarjobbande elektrikerlärling - så här kunde gårdarna med textilfabriker på Kungsholmen och Vasastaden se ut.
I´m so lonely - en kub på gården skvallrar om att här kan möjligen något konstnärligt äga rum!
- Finner till slut ingången till Brändström * Stene galleri!
Ett galleri för samtida poetiska avtryck!
Vid receptionen öppnar sig entrédörrarna diskret in till utställningen. Här ställer Clay Ketter ut målningar och fotografier från Gulfkusten,
(GULF COAST SLABS), i Mississippi. Ketter har dokumenterat spåren efter monsterorkanen Katrinas framfart 2005. Motiven är husgrunder och sektioner av dockhus som ges illusionen av att vara dränkta i vatten. Materialet är masonit, plywood, färg, sand, pinje och furu, kåda, polyester och sic leksaker. Ketter som är amerikan, född i Maine 1961, bor och arbetar numera i Uppåkra i södra Sverige, har ett förflutet som hantverkare (snickare och målare) något vi gillar skarpt på Kistalight.
Målningarna får en särskild poetisk lyster, en minimalistisk poesi av vad som blev kvar; arkeologiska dokumet av husgrunder, kakel, rör, gamla ledningar, betongrester och fragment av husväggar. Formatet är av modell större förutom serierna med fotografier. Fotograferingarna av husgrunderna har gjorts med storbildskamera från byggkranar upp till 40 meters höjd. Vilket medför möjlighet att fota absolut vågrätt som blir en del av den lyriska lystern och estetiken kring verken.
Titlarna på målningarna blir som en katalog med ortnamnspoesi: Hayden Avenue, Herlihy, Destiny Oaks Drive och Pirate Lane. Dockhus modellerna har namn som Ocean Floor, Difficult Wharf, Poolside Motel och Wharf gentrification.


Hayden Avenue 2007 – Clay Ketter Bild: Thommy Sjöberg

Några rader från Bob Dylans Man in long black coat skriven i New Orléans kan förstärka målningarnas poesi av vad som blev kvar.

Crickets are chirpin', the water is high
There's a soft cotton dress on the line hangin' dry
Window wide open, African trees
Bent over backwards from a hurricane breeze.
Not a word of goodbye, note even a note...

Ocean Floor 2008 – Clay Ketter Bild: Thommy Sjöberg

Herlihy 2007 – Clay Ketter Bild: Thommy Sjöberg

Vill man investera i en målning rör det sig om sexsiffriga belopp från 125 000 till 500 000 SEK.
I dagarna, 6 juli, avslutas utställningen på Brändström * Stene men Clay Ketter återkommer nästa år med en stor solo utställning på Moderna Museet.
Det ser vi fram emot på Kistalight - Moderna museets vänner som vi är. Andra bloggar om Katrina: Se även läsvärd och bra artikel i Svd! ©Thommy Sjöberg

Labels: , , , ,

1 Comments:

Blogger Thommy Kistalight said...

Ser i svenska Elle nr 9 2008 att Hudiksvallsgatan är coolaste adressen just nu i konst och modestockholm. Här samsas både gallerier och modehus.
- Ett Chelsea i Vasastan!
- Kistalight - alltid rätt ute!

3:06 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home