Sunday, June 04, 2006

Himmel eller helvete


Himmel eller helvete?
Betyg i mina nior sätts under veckan.
Betygsättning en känslornas turbo, massor av förväntningar som kan bli besvikelser.
- Här gäller himmel eller helvete?
Den tiden när jag undervisade på gymnasiet och vi hade relativa betyg är för alltid förbi.
- Thommy du ger väl inte alla söta tjejer höga betyg som min kvinnlige kollega sade.
- Inte alltid förväntningar hos eleverna stämmer överens med betygskriterier och normer. Visst, det finns en rest av subjektiv värdering så fort man ska göra bedömningar men i dag har vi en målstyrd skola.
Försöker dock att använda betygen mer som ett sätt att styra undervisningen och för att påverka resultaten än att utöva makt.
Moroten när elevernas går på avslut i grundskolan är det ska finnas en möjlighet att befästa sitt betyg eller en chans att höja det.
Slutuppgiften är att eleverna ska hålla föredrag om ett utvecklingsland i Afrika, Asien eller Latinamerika. Obligatoriskt inslag är att det måste finnas en karta över landet på overhead och föredraget ska vara 8 minuter långt.
- Färdighetsövning där.
Till sin hjälp får eleven checklista över på vad som bör vara med: Topografi, klimat, befolkning, språk, växter, djur, jordbruk, industri, handel, kommunikationer, styrelseskick, historia, religion, kultur och naturligtvis måste man göra ett urval.
Viktigt för de högre betygen är att man måste problematisera och ställa frågor kring sin föredragning.
Några exempel:
- Varför tror ni att Nigeria som är världens sjätte olje-exportör samtidigt är ett av världens fattigaste länder?
- På kartan ser man att Gambia ligger som en tarm i Senegal med en kuststräcka vid Atlanten – Varför?
Uganda ett av Afrikas vackraste länder med naturrikedomar hade vid frigörelsen 1960 nått
en relativ god välfärd och hade en fungerande skola. I dag är landet drabbat av krig, korruption, sjukdomar och brist på skolor och lärare.
– Vad hände och varför?
- Vilka problem men också vilka möjligheter har ett litet bergsland som Nepal i Himalaya.
Fotbollskrig i Latinamerika, Honduras och El Salvador – Varför?
Provkartan på problem; kolonialism, korruption, hissnande orättvis fördelning, torka, hungersnöd, naturkatastrofer, sjukdomar, brist på skolor, utbildning och demokrati, blir samtidigt en lista på vad som behövs i det goda samhället och för det goda livet. Himmel eller helvete!
Muntliga redovisningar har också den fördelen av att då refereras fakta muntligt och ej kopierat som det kan vara vid skriftlig redovisning. Dock ska innanläsning undvikas!
I Veckan avslutades även Vällingbymodellen med tal, cider och salta pinnar - blev en del onödigt skvättande och smulande med pinnarna där men okej femtio elever i en bildsal med två lärare är inte de bästa förutsättningarna för en bra organisation.
Det känns bra när jag cyklar hem på fredagen, mer glada förväntningar som slagit in än dystra besvikelser för eleverna. Tar vägen över Tensta bibliotek där jag lånar Eduardo Galeanos klassiker Fotbollens himmel & helvete. En bok som varvar samhällskritik med finesser från fotbollshistoriens stora ögonblick. I Galeanos bok får vi följa VM-fotbollens historia från 1930 till 1994. De stora stjärnorna porträtteras, de magiska ögonblicken och de klassiska målen tecknas med lätta genomlysta rader.
Allt med eleganta stilistiska finter som likt klacksparkar och geniala passningar öppnar läsarens ögon för fotbollens tjusning och världens orättvisor speciellt sedda från den Latinamerikanska horisonten. Fantastisk bok som rekommenderas för omläsning.
- Snart är det VM i fotboll och snart är det sommarlov. Det kommer mera: Andra bloggar om Betyg:
Copyright LarsThommy

4 Comments:

Blogger knutanders said...

Det gick en dokumentär på TV nu inför fotbolls VM där man tog upp gamla fotbolls minnen och legender samt nationella och internationella kriser i samband med fotbollsmatcher. Krisen mellan Honduras och El Salvador fick mycket tid i programmet som pågick i 1,5 tim. Man intervjuade spelare från båda lagen och även journalister samt representanter från domar kommitéer och liknande. Det var ett sevärt program.
Hoppas allt är bra med er

9:58 AM  
Blogger Thommy Kistalight said...

Synd...synd att jag missade det programmet.
En av mina absolut största favoriter bland författare, Ryszard Kapuscinski, har skrivit en smått klassisk berättelse om kriget mellan Honduras och El Salvador som kort och gott heter Fotbollskriget. Vilken livligt rekommenderas.

1:57 PM  
Blogger knutanders said...

Det kommer säkert i repris jag skall hålla utkik.
//Anders

11:42 PM  
Blogger Thommy Kistalight said...

Till KnutAnders
-Rekommenderar, lika livligt, som Fotbollskriget, även Galeanos fotbollsbok Himmel & helvete. Finns troligen på Haninge bibliotek - finessen med den är även att man kan bläddra och välja en bit här och där t ex kapitel med rubrikerna, Maradonna gör mål, Pelé gör mål, VM 1958 osv. Kul och roande läsning ofta med vassa avslut - Galeano går direkt på mål så att säga...

2:52 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home