Sunday, May 07, 2006

Jakten på det försvunna punkthuset


Utsikt från Trappan, belysningsstolpar av Erik Glemme och punkthus i fonden. Det är ett liv och ett kiv, både på Vällingby torg och när vi bygger modell. Bild: Thommy Sjöberg

Veckan som var – LarsThommy said
Lars Norén i tv-intervju hos Bengtsson lördag förmiddag berättar om hur han började skriva. Föräldrarna läste mycket, själv läste han Fridegård, Lo-Johansson, Martinsson, Lundqvist och Ekelöf och de där. En lärare inspirerade också till skrivandet. Fundering här:
- Man får anta att det inte var en utveckling genom en kriarättande rödpennans sken. Konsten att se och bekräfta uttrycksbehov handlar om möten, att bli sedd, det har flera författare vittnat om i minnen från sin skoltid inte minst Harry Martinsson ovan.
Fick in ett alldeles förtjusande So-arbete i veckan. Två unga damer har skrivit ett häfte om Taoismen (Daoismen) i form av en tidning. Två vanliga tjejer, ni vet de där som bor i grannens radhus, duktiga, lite knepigt med stavning kanske, men vanligtvis inte de som har MVG på sina uppgifter. Här har de överraskat med en rolig tidning Tao-Puh Bladet. Där finns intervjuer - påhittade, krönika, debatt och insändare, dikttävlig med dikter förstås, korsord, källor som alltid ingår, en charmig tecknad serie om Lao-Tzu som levde för 2500 år sedan och skrev ned sina visdomar med 5000 ord i Tao – Te Ching innan han försvann bortom kinesiska muren för att aldrig mer ses. Tidningen blir mångsidig och märkvärdigt väl får de med de olika kriterier som behövs för ett högt betyg. Kul med oväntade inte riktigt förutsägbara goda arbeten – lärarens belöning.
Under torsdag eftermiddag när vi jobbar med Vällingbymodellen har ett av punkthusen kommit tillrätta. Se förra veckans efterlysning. Men fortfarande saknas ett av de fyra tänkta punkthusen på Ångermannagatan. Kanske skulle man skapa ett spel: Jakten på det försvunna punkthuset. Har det någonsin funnits, är det en illusion eller har huset försvunnit likt Lao-Tzu ovan som en dröm om en bättre värld i ett arkitektoniskt manifest om folkhemmet.
- Vem vet?
Vi jobbar på under sen torsdag eftermiddag på de modeller som ännu inte är klara. Här klipps och häftas hönsnät på modeller av S.t Tomaskyrkan, T-Banehuset, punkthusen och Mc Donald så det står härliga till. Jag och elev rör limpulver, vi river Metro och Citytidningar klistrar papier mache och det målas efter de avfotograferade byggnaderna och det är ett liv och ett kiv. Det kanske inte blir så dumt när vi så småningom blir klara och får montera våra modeller på den platta som är i ordning gjord. Lite kompakt kanske och så saknas ju ett punkthus.
I dag när vi slutar ska jag upp och spana efter det på Trappan bredvid Fontänen, biblioteket och den gamla ungdomsgården Tegelhögen, dessa allhus, där ABBA-Benny och Hep-Stars någon gång på sextiotalet startade sina karriärer.
- My baby drove up in a brand new Cadillac
and she is never coming back.
Oh…oh…oh …oh Cadillac.
Det kommer mera!
Copyright LarsThommy

2 Comments:

Blogger knutanders said...

Musiken på slutet väcker goa minnen. Jag köpte för övrigt en CD för 15 kr med en liveinspelning av John Fogherty "Premenition", härliga titlar Proud Mary, Bad Moon Rising, Travelin´ Band m.fl. det var ett riktigt fynd. De går på högtryck i bilen varje dag.
Hälsningar Söder om söder

11:54 PM  
Blogger Thommy Kistalight said...

Det sena sextiotalet - vilken energi! Creedence m.fl.

Left a good job in the city
Workin' for the man ev'ry night and day
And I never lost one minute of sleepin'
Worryin' 'bout the way things might have been

Big wheel keep on turnin'
Proud Mary keep on burnin'
Rollin', rollin', rollin' on the river

Cleaned a lot of plates in Memphis
Pumped a lot of pain down in New Orleans
But I never saw the good side of the city
'Til I hitched a ride on a river boat queen
i!

Wov...wov säger vi på Kistalight!

5:22 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home