Tuesday, January 31, 2006

Sandor slash Ida


Vald till årets debutant av tittarna på SVT2 - Vi grattar alla kring filmen Sandor slash Ida.
- Kul tycker vi på Kistalight. Bra film efter en bra bok. Vi firar med en gammal artikel .

Sandor slash Ida, så kommer vi då äntligen på bio, klass 9a på med lärare och elever, biokort finnes och en sen eftermiddag äntrar vi en av Kistabiografens många salonger. Förväntningar, avstängda mobiler, popcorn och Coca-Cola.
Eleverna har läst boken och är väl införstådda med handlingen. Alla är så gott som med trots att visningen faller utanför skoldagen dock saknas en liten grupp tjejer ”typ” som gillar nöje och shopping.
- De har redan sett filmen säger de. Kanske är det ingen tillfällighet att de saknas.
Filmen är överraskande fri från klichéer och är inte förutsägbar. Både Ida och Sandor känns som två äkta ungdomar, hudlösa och sårbara. Kontakt etableras på nätet - chatten. Först modelleras en drömvärld. De visar upp de drömda idealen i sin chatt. En fantasivärld som skickligt kontrasteras mot deras verkliga liv. Ida med sin frånskilda mamma som har sjunkit ned i en depression. Där dock pengar tycks finnas.
- Är det den frånvarande pappan som skickar dem?
Å andra sidan har vi Sandor med sin ordnade medelklassvärld och hans kvävande mamma som inte har nog med ambitioner för Sandor och hans dansande. Ett dansande som har sina komplikationer om man är ung kille i Sverige och går på högstadiet.
Här ska vi inte upprätthålla oss så mycket kring handlingen, se även SFI." , utan mer konstatera att det är en fint berättad kärlekshistoria om två ungdomar med vitt skild bakgrund som förenas i en längtan efter kärlek och att de söker sina egna vägar till mognad. Omgivningen, föräldrar och kompisar, blir mer karikatyrer i den processen. Till mammorna i filmens försvar får vi ändå säga att Sandors mamma tror obetvingat på Sandors begåvning och Idas mamma gör försök, om än matta, att ta sig ur depressionens (letargi) försjunkenhet.
Istället resonerar vi i klassen om det som är specifikt, särskiljande, med nätet — språket på Chatten t.ex. - där florerar inte skrivkrampen.
- Varför inte?
Där finns möjligheter, anonymiteten -möjliggör det, att skapa roller, nya identiteter om man så vill och egna berättelser. Fenomenet när det skapas berättelser med egen signatur — med alias från kändisvärlden - brukar kallas fan fiction och är det romantiskt innehåll benämns det som Slashlitteratur och här finns amatörskribenter som kan ha tusentals läsare. Någonstans i chattrummet mellan fiction och verklighet möts alltså Sandor och Ida. Anonymiteten på chatten gör att de kan närma sig sina verkliga känslor trots att deras vardag och sociala roller ser så annorlunda ut.
Sandor och Ida byter så småningom adresser dock bryter de inte mot säkerhetsregeln att aldrig skicka bilder på Internet.
Vi diskuterar etik på nätet. Hur man skyddar sig -lämna aldrig ut namn, adresser, bilder hur som helst. Lär dig kontrollera källor och undvik sunkiga sidor som ofta är nerlusade med datavirus.
- Föräldrar och lärare tycks tro att alla på nätet är pedofiler och skojare utbrister Johan en av eleverna när vi pratar om etik och risker med nätet.
- Så är det inte men Lunarstorm, Helgon, Skunk, Playahead och allt vad de kan heta kan innebära att också mobbare och taskiga kompisar kan hitta folk som de känner och utnyttja det för trakasserier.
- Se upp alltså och var rädd om dina lösenord och blir du mobbad går det att hindra den som trakasserar om man kontaktar Lunarstorm m.fl. så släcker de ned mobbarens sida.
Nog nu om detta för oss alla som älskar nätet och dess möjligheter till kunskap, skapande, leka med ord, kommunikation, ökad demokrati och inte minst möjligheten att kritisera och informera. Med några enkla klick kan man ju även skaffa en blogg på webben.
- Kanske något för mig?
- Är inte Nätet detta århundrades revolution frågar vi oss innan vi kastar oss in i en liten kontaktövning med Sandor slash.
Ida som grund. Se nedan!
Copyright LarsThommy

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

- Ida i filmen bär massor av snygga, designritade, kläder.
Special för filmen?
- Ett sätt att göra reklam?

4:35 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home