Monday, September 23, 2024

Fåtölj Light

 

 Kistalights fåtölj ovan, en 75-års present att läsa i, kolla TV och serier från, och då och då låna ut till Mimmi. Bild Thommy Sjöberg

Visst undrar vi lite hur Lars Hammar (Den Sista Resan) kunde hamna i fåtöljen, tydligen inköpt från Belgien (frankofil anda), skedde det gradvis eller med ett språng? 

Inte lätt att bryta upp från ett långt yrkesliv, borde kanske ske i etapper, varför inte några timmar och en klass i veckan?
Eleverna med sin närvaro fanns ju inte där längre med sin dagliga dos (tillförsel) av energi och för den delen bekräftelse. Samspel så viktigt för att stimulera till lärande och kunskap. Läraren som kanske också upptäcker att han (hon eller hen) lär av sitt lärande, kunskap som får nya dimensioner i mötet med elever.
Aha, var det så här man kunde se eller uppleva det här (text, fakta, musik, konst eller annan info) inser man i klassrummet!
Inga elever ingen energi för lärande?
Biografi javisst men tusen sidor om De Gaulle får ligga där!
Blir det några extra glas rött till maten, fransk livsstil, och dåsa i fåtöljen till Aktuellt?
Har man inte rätt att ta det lugnt efter ett långt yrkesliv kanske?

Att bli gammal, åldrande, sker det i språng? 

Rund om magen vid 40, ännu rundare vid 60 plus krämpor (artros), vid pension rund, krämpor och diagnos med lite cancer och så fanns det ju något som hette pandemin.
Var hämtar man sin energi?
Barnbarn, goda vänner, odla, snickra och måla på sommarstuga (
Om du vill bli en Svenne ...), resor och lite pensionärs-tennis (Efter Matchen ... Inte Utan Mitt Tennisracketeller rent av någon inre energi som får en att skriva (Bitar och Skärvor Kistalight vid Hornstullsstrand), teckna, måla eller musicera mest varje dag, 


Tjoho för det senare alla glada pensionärer!

Vi bäddar in våra rullande Stenar, numera över 80, röka, kröka och .... inget föredöme när det gäller livsstil och inga svärmorsdrömmar heller men de rullar på. Gubbar som skaver, här med svängig rock med tätt sound och rent av lite jazzig ton.

Wow för dessa russin!

Vi slutar med nåt som verkligen är bra! De 10 reglerna för det japanska Ikigai, en hundraåringarnas egen saltomortal och vishet med bud för att du ska må bra!

1. Håll dig aktiv, pensionera dig (helst) inte
2. Ta det lugnt
3. Ät inte tills du är mätt
4. Omge dig med goda vänner
5. Håll dig i form
6. Le
7. Tillbringa tid i naturen
8. Var tacksam
9. Lev i nuet
10. Följ din ikigai

© Thommy Sjöberg 

No comments: