Monday, September 16, 2024

Den Sista Resan Senior Light

 

Kistalight och Mimmi har varit på bio och sett Den Sista Resan av Filip och Fredrik. Fullsatt i salongen på Kista bio med specialvisning för panschisar i Spånga/Tensta. Lite av matinéstämning i salongen, glatt, livat, samtal (högljudda) och prassel med godispåsar. 

Det handlar om Lars Hammar pensionerad gymnasielärare i franska från Ullvigymnasiet i Köping. Lars adjunkt i franska har gått i pension från 2008 och blivit stillasittande i fåtöljen hemma i radhuset i Köping. Från att ha varit en mycket populär lärare, omtyckt av sina elever, skojfrisk och medkännande, är han numera mest kinkig, deppig och oroar sig för sin hälsa.

Var tog all livsglädje vägen? Läraren som vurmade för allt franskt; chansons av Brassens och Brel, ostar, vin, franska landskap och geografi, temperament och frihet (det är rätt att göra uppror) Allons enfants de la patrie, och som mer var elevernas lärare än rektor och skollednings favorit.

Filip Hammar med kompisen Fredrik Wikingsson som sidekick finner på råd! Varför inte liva upp pappa Hammar, läraren och frankofilen, med ett reseprojekt, resa till sydfrankrike och orten Beaulieu-sur-Mer vid Rivieran och återuppleva alla sommarlovs mål för familjen Hammar och andas lite frihet (liberte), sol och bad vid Rivieran.

Sagt och gjort en Renault R4 införskaffas, pappa Hammar övertalas, resan startar, inte lätt att ratta en R4 längs motorvägarna den är liksom byggd för en annan tid, en annan fartnivå (slow ride) blir en del av resans koncept, en roadmovie för panschisar, speciellt gamla lärare. Det tar stopp redan i Malmö, pappa Hammar råkar ramla vid nattbesök på toa och kommer att behöva vård istället för en resa. 

Det blir till att ta nya tag med R4:an, disponera om taktiken, pappa Hammar får lite rehab får anknyta senare under resan. Filip och Fredrik fortsätter resan; Öresundsbron (andas man inte lite frihet redan där) förbi älskade poeten Jaques Brels hem i Bryssel och staty av poeten där, plats för kul minnesförväxling:
 Filip minns Brel och statyn som en mytisk plats för stopp och vallfart, bara det att statyn är nyinstallerad 2017 långt efter familjen Hammars sommarresor, så kan det vara med bedrägliga minnesbilder säger Kistalight som sett Anders Hansens TV-program om hjärnan och minnet, samtidigt som vi förstår att Filip och Fredrik skojar om vad man vill minnas.

En riktig roadtrip ska förstås även innehålla en inre resa, resenären ska drabbas av en insikt, komma till klarhet över något han, hon eller hen inte visste om sedan tidigare, få nya kunskaper helt enkelt. I Den Sista Resan kommer både Filip och Fredrik fram till, föga överraskande, att det går inte att ställa tillbaka klockan, tiden tar ut sin rätt, de kan glädja pappa Lars, men nu är det han som behöver Filips hjälp med att duscha till exempel och kanske inte ska pushas för mycket.

Det som är kul med Filip och Fredrik är deras lekfullhet, de skojar med genrén (roadmovie), de hittar på egna upptåg med glimten i ögat och pappa Lars är med på tåget uppenbart road. Det blir bikt, mer samtal, med katolsk präst, hur han varit arg på en taxichaufför i ungdomen, och han får gå på Café med Filip och iaktta ett franskt gräl med temperament, merde, en scen mellan ett par med en galen parkering som fond, frihet tycker pappa Lars. 

Den lekfulla människan blir aldrig för gammal!

I sin hyllning till pappa läraren visar sedan Filip som avslutning på skärm vid Rivierans strand en serie intervjuer han gjort med en rad gamla elever. De vittnar alla om hur viktig han har varit i deras unga liv; om medkännande, musik, lek och fantasi, plus lite kunskap om Frankrike. En fin hyllning till den gode läraren som gjorde skillnad.


Fint soundtrack till Den Sista Resan, både Brel, Brassens, Anthem och här ovan Elton Johns gamla klassiker Your Song i fransk tolkning.

I filmens slutscener får vi följa pappa Lars gående längs en lång pir med ett glittrande Medelhav i solnedgång och en horisont i skymning, en vacker bild som avslutning för en rolig, tänkvärd, fantasifull film med både överraskande bildval, kul dialog och ömsint personskildring.

Bland skratten, fnissen och prasslandet med godispåsarna på Kista Bio finns även plats för en vemodig men ändå glad tår i ögonvrån hos oss panschisar när filmen är slut och vi tittar på eftertexterna och lyssnar på musiken. Betyg Fem upphottade Renault R4 av fem för nostalgisk sommarresa med en insikt om att pappor blir äldre, liksom deras barn och tiden går inte att vrida tillbaka men det är gott att minnas.

© Thommy Sjöberg 

Wednesday, September 04, 2024

Fri Kärlek Anno 67

 

Tessa Hadley kul författare som skapar sammansatta karaktärer i en roman, Fri Kärlek, med överraskande intrig (plot) som får boken att lyfta och ge associationer till både antikt ödesdrama och tidigare kvinnliga karaktärer inom litteraturhistorien som brutit sig loss ur konvenansen. En hip Nora eller en frimodig Annakarenina med mod och gott humör i the swinging Sixties i London när det begav sig.

Vi drar en halvt oläst bok till från förra sommaren, present från vår väninna US, Fri Kärlek, av Tessa Hadley. En riktig tantbok tror Kistalight, övre välbeställd medelklass i London, en liten kurtis, sex mellan yngre kille med litterära ambitioner och mogen dam i sextiotalsanda.
Kul ... kul .... kul!
 Men i mitten av romanen tar boken en plötslig oväntad vändning och man inser att Tessa Hadley är en mycket medveten, form och stilsäker författare.
Spännande, ska bli kul att läsa fortsättningen, rent av en modern Annakarenina i Swinging London!
Sista sommarlovsdagarna läser vi ut boken på Kistalight.

Tjoho bäste indieförfattare!
Du har väl inget sommarlov längre du är ju panschis!
Visst ja men på sommaren försöker vi alltid läsa några godisar inom litteraturen, här Fri Kärlek av Tessa Hadley!

Det handlar om klassresor, omvända, det handlar om att bryta sig loss, överraskande men med mycket kraft och energi av romanens vuxna huvudperson Phyllis, snygg tjej från övre medelklass i förorten Otterley lite lagom lycklig och välbeställd som söker sig till ruffiga Everglade i Ladbroke Grove. 
Det blir ungefär som att röra sig från Notting Hill (plats för romantisk kärlekskomedi) med Ronan Keatings melodi som soundtrack till The Clash i Ladbroke Grove med London Calling. Två väsensskilda stadsdelar, men grannar, för bohemer i innerstads London (den ena vit och den andra svart) eller som att jämföra Stones med The Beatles. De senare fick unga flickors hjärtan att svänga och brista medan Stenarna hade siktet inställt lite längre ner and the girls get on fire.  

Tessa Hadley vänder skickligt på berättarperspektivet efter Phyllis överraskande uppbrott. Vi får följa den övriga familjens öden, från konventionell övre medelklass till en dysfunktionell familj i ett känslomässigt tomt hus bland chic övre medelklass i Otterley. 
Här växer familjens dotter Colette fram som romanens andra huvudkaraktär på väg in i puberteten, egensinnig, klipsk, grejar skolan om än på väg från studier (några sidor med fin skolskildring), blir hon en ung spegel för sin mammas eskapism. Fadern visar sig också ha oväntade relationer och hemligheter och kan säkert gå vidare medan sonen som går på aktad boarding school inte kan förlika sig med mamma Phyllis handlingar.
Tessa Hadley är inte bara en skicklig författare med komplexa karaktärer utan även en utomordentlig skildrare av miljöer. När Phyllis söker upp sin kommande unge älskare i ett för henne främmande London kan man få vibbar av sociala skildringar från Dickens 1800-tal med riktig fattigdom och nöd i staden, original text from the novel Free Love; The Everglade was a crumbling vast art nouveau palace, built at the turn of the century to contain sixty luxury serviced apartments T […] Now it had fallen from grace, broken up into who knew how many run-down bedsits and sublets, taken over by ex-boxers, theatricals, members of occult sects, tarot-card readers / _ _ _ /
Alla som var att räkna med i den alternativa kulturen hade vid något tillfälle bott på Everglade. Huset blir basen för Phyllis nya trevande liv i the swinging sixties!

Tessa Hadleys Fri Kärlek överraskar med ett driv i handlingen och språket, en överraskande story, litterära miljöbeskrivningar och spännande karaktärer bakom en övre medelklassfamiljs fasad. 
Här finns det utrymme för diskussioner om man läser romanen i en studiecirkel eller varför inte med  en gymnasieklass i årskurs tre eller på en universitetskurs i Litteratur.

1) Något om tidsandan, 67 hur såg ungdomsrevolten ut runt om i världen; vänstervågen, tidig feminism, hippiekulturen, alla artister, popband och musikstilar
2) Var tidsandan i första hand politisk?
3) Var det en revolt som var känslomässig, nu ska hela rasket rivas ... ?
4) Var det en konstnärlig revolt, nya uttryck i musik, konst, film och litteratur
5) Hur var det möjligt att revolten blossade upp på så många platser samtidigt runt om i västvärlden, London, San Francisco, LA, Paris, Rom, Milano och Turin, ja till och med Stockholm kom med på ett hörn med kårhusockupationen och bakom järnridån i öst, Prag med flera, förekom revolter. Här i romanen tangerar livet på The Everglade building vad som låg i tiden med stämningar, diskussioner och livsstil - ge exempel
6) Var det romantiska föreställningar om kärlek eller feminism som drev Phyllis till hennes uppbrott eller var det mer en känsla av PPR. pang på rödbetan, när det gäller sex? (It´s only Rock´n roll and I like it!)
7) Huvudpersonen Phyllis är ju en ganska robust person känslomässigt, glad, ser bra ut, fungerar ok, äktenskap slentrian, hygglig man och ändå ett sådant uppbrott - diskutera!
8) Phyllis kommer att göra en omvänd klassresa, en avgrund i brittiska samhället, men verkar ändå lyckligare, vad kan det bero på?
9) Dottern i familjen, Colette (kul tjej), vill också komma loss, med mycket energi och målmedvetenhet, drivs hon av drömmen om kärlek eller är det även här en mer målinriktad PPR, pang på rödbetan filosofi, när det gäller amorösa äventyr och vuxenliv?
10) De manliga karaktärerna Roger och Nicky är omedvetna om varandra i förhållande till Phyllis men har en  speciell relation, vilken? Roger är en hygglig man, framgångsrik i högre brittisk förvaltning (något om utrikes affärer och relationer) men en smula fyrkantig i sitt sätt, han oroar sig för att han ska påminna om Karenin (i Tolstojs beskrivning av öronen i romanen Annakarenina). Hur går Roger vidare?
11) Nicky är ung smula fumlig och fyrkantig, begåvad med att skriva men trevande i sitt sökande, samhällskritisk men ej dogmatisk vänster, påminner mer om en ungdomlig kritiker av världen av i dag än en vänsterkille 68, får ändå till det både med Phyllis och sin talang med att skriva. Det är ändå svårt att förstå hur Phyllis kan känna en så stark dragning till Nicky, resonera och diskutera!
12) Swinging London, 68-revolten och ungdomsrevolt, var hämtade man drivet och inspirationen - resonera, någon företeelse som påverkade alla som var med då och gav energi?

Det är lätt att tycka om Phyllis och Roger, okej med deras odrägliga barn, och spännande med den oväntade historien. Vi tycker att slutet på romanen Fri Kärlek är en smula spretig och upplever att ungdomarna Nicky och Colette mer hör till Z-generationen och vår tid än barn from the sixties, undrar också när jag tänker efter om inte Fri Kärlek egentligen är en roman om liv och känslor av i dag! Betyg fem  rullande stenar (Stones) av fem, It´s only rock´n roll and I like it.

© Thommy Sjöberg