Thursday, December 17, 2020

Jasminrevolutionen eller Arabiska Våren 10 år

Bilder från den svenska (Sekwa) och den franska utgåvan av den tunisiska bloggaren Lina Ben Mhennis rapporter från den Arabiska våren eller Jasminrevolutionen. I dag är det 10 år sedan den tunisiske grönsakshandlaren  Mohammed Bouazizi tände eld på sig själv i protest mot de tunisiska myndigheternas trakasserier. En handling som ledde till omfattande ungdomsprotester och blev startskottet för Den Arabiska Våren. 
Kistalight har läst Linas bok som bygger på texter från  hennes blogg Tunisian girl.

 Den arabiska våren startade i Tunisien och Lina Ben Mhenni följer den tätt i spåren med blogg (Blogger), facebook och Twitter. I tolv olika välskrivna bloggar, man kan lika gärna säga tolv krönikor eller rapporter, visar hon på kampen mot den tunisiska diktatorn Ben Alis förtyck och censur. Hennes texter visar vilken sprängkraft, digital lika väl som politisk revolution, det kan finnas hos sociala medier.
Sug på den du alla kritiker av sociala medier! 

 Vi får följa den tunisiska utvecklingen fram till diktatorn Ben Ali flykt och hans regims fall, så långt en lyckad händelseutveckling och stor glädje över den vunna friheten. Tyvärr måste Lina och hennes kämpande vänner fortsätta sin kamp för tryckfrihet, kvinnokamp och social rättvisa. Vilket inte står högst på dagordningen för Tunisiens islamister.
Till boken som till sitt format påminner en hel del om Kistalights alster (Tunisian girl är något tunnare) finns även utmärkt ordlista om sociala medier och nätet. Från Avatar till Twitter och Webbplats.
Boken är också en utmärkt sammanfattning av Den Arabiska våren i Tunisien - det som startade händelseutvecklingen både i Egypten och Libyen men det är viktigt att betona att Tunisien har sin specifika utveckling.
 Tunisian girl passar säkert också som en fördjupning för de gymnasielever som är intresserade av Den Arabiska våren möjligen också för årskurs nio i grundskolan.
Betyg Fem Hashtaggar av tunisiskt uppror av fem för Tunisian girl.


Vi på Kistalight önskar Lina Ben Mhenni lycka till i den fortsatta kampen för tryck och yttrandefrihet och rättvisa! Här från ett cafébord i Tunis. 
Sociala medier är alltid en tagg i maktens öga!

PS Titeln på bloggen Tunisian Girl har haft sin egen resa, låter lite som en kontaktannons, men från början hette den Nightclubbeuse (Nattklubberskan) för att sedan döpas om till Crazy thoughts innan den fick sitt nuvarande namn och politiska form. 
Lina Ben Mhenni har fått priser för sin blogg i både Tyskland (Bob Award) och i England.

Andra bloggar av Kistalight om den Arabiska våren

© Thommy Sjöberg

1 comment:

Thommy Kistalight said...

Ser långt I efterhand att Lina Ben Mhenni har avlidit trots sin ungdom.
Mhenni avled av en stroke som uppstått av en autoimmun sjukdom. Medier i flera länder skrev om vikten av hennes arbete och hennes bidrag till kampen för mänskliga rättigheter i Tunisien och i regionen.
Frid över hennes minne! Thommy Kistalight