Thursday, January 16, 2020

Konstdiskussion, Zlatan på Skissernas Museum i Lund

 Modell Zlatan Fotograf Skissernas Museum
Bild på Zlatanstatyn från Skissernas Museum i Lund. I dag är det en diskussionsafton på museet. Kistalight deltar på distans med sin blogg nedan, önskar att vi var där, och tycker att all god konst, från staty, målning, film till konceptkonst bör problematisera sitt ämne och inte idealisera det.
Klart det är också ett ideal!


Skapa ingen staty förrän hjälten kolat vippen
annars hamnar lätt vår gubbe på sopp...tippen.

Fantasi!
Men vad är det för ljusblå miffare, MFF-fans, maskerade till mörka gnagare, som vimlar runt på Nytorget nära Nackas Hörna på Stockholms Söder?
Med mystiska boxar liksom lite större än innebandy väskor som smyger runt och tisslar och tasslar.
Är det en nedmonterad Zlatanstaty i delar som ska smugglas upp från Malmö till Stockholms Söder?
Detta pompösa teatraliska konstverk (Zlatangubben) som lätt kan föra tankarna till både en fascistisk konstsyn, minns Leni Riefenstahls film Viljans Triumf, Berlin OS 1936, och nazistiska övermänniskoideal eller har inte statyn vissa likheter med Sovjettidens pompösa verk inom politruk konsten när man (USSSR) ska berätta om arbetarklassens hjältar eller påminner det inte om italienska fascistiska konstverk från Mussolinis tid. 
Nä AIK Black Army gossarna gjorde rätt när de sa nej till Zlatan utanför Friends Arena!
Några på Svenska Fotbollsförbundet måste ha haft hjärnsläpp när de gjorde beställningen och valde ut statyn, och nu kanske Zlatan statyn sett sina bästa dagar i Malmö, blev en kort sejour i så fall, men på Stockholms Söder hör den förstås inte hemma.
Zlatanstatyn - aj ... aj!
Fotboll! 
After all it`s only rock´n roll eller är det mer än så?

Grabbar och tjejer! Ärade fotbollsfans ljusblå miffare, gnagare i smoking, bajare i grönvitt och vanligt folk!
Ständigt denne Zlatan!
Vi kan inte låta bli att påpeka att Zlatanstatyn, detta pompösa teatrala konstverk, inte är Zlatans idé, det är inte heller Malmö FF;s idé och AIK ville absolut inte ha Zlatangubben utanför Friends Arena eftersom de käcka gossarna i Black Army sagt ifrån.
Bajens grönvita supportrar har nog inte ens i sin vildaste fantasi tänkt att de på något sätt skulle behöva ta ansvar och förknippas med Zlatangubben.
Konstnären Peter Linde hade tänkt sig en cykelspark, bicicleta, av Zlatan. Med det berömda målet, 4-2 mot England som förebild.
Men Svenska Fotbollsförbundet ville annat och beställde ett verk typ av Leni Riefenstahl till karaktären av konstnären Peter Linde som egentligen inte är intresserad av fotboll.
Borde inte Svenska Fotbollsförbundet ha haft någon konstnärlig rådgivare som kunde sätta in den här typen av konstverk i ett historiskt samhälleligt sammanhang.
 Kanske skulle statyn göra sig bäst i en skulpturpark för ärevördiga hjältar i en lugn landsortsidyll. Statyer borde enbart resas för hjältar som har gjort sitt.

Tagit  ned skylten så att säga!
Klart det är inte säkert att framtiden för en staty för det (när föremålet kolat vippen) blir lugn och trygg!
Se bara på alla Stalin och Leninstatyer i gamla östblocket!
Finns speciella skräpmuseer för slikt folk!
Dessutom borde Fotbollsförbundet ha anlitat en samhällsanalytiker!
Expert på supportkulturer kanske?

Fotbollsfans är inget att leka med!
Zlatan är inte miffarnas, meste spelare.
Nej långt där ifrån!
Där finns lirare som Bosse Larsson (måste vara den meste miffaren i ljusblå tröja), Staffan Tapper, Roy Andersson, Martin Dahlin eller varför inte benknäckaren Stefan Schwartz eller dagens Markus Rosenberg för att nämna några profiler som dessutom lirat hem massor av SM-guld till MFF.
Men en sak är säker.
Ingen lirare har spelat hem så många enskilda miljoner till de ljusblå som Zlatan!
Borde väl också rinna in ytterligare några mille i dagarna  när Zlatans senaste transfer blir klar. 

Men Brr för hat och uppblossande rasism som är något helt annat än en lojal supporterkultur!
Kistalight är av den uppfattningen att fotbollssupportrar är som folk är mest. De är bara lite mer hängivna men inser säkert att dagens toppfotboll är mer Big Business än lojalitet mot en enskild klubb.
Men det är klart fotbollsindustrin behöver sina stjärnor men inget lag eller nation vinner de stora mästerskapen utan ett väl fungerande lag. Man pratar om the X-faktor där en god stämning i laget är viktig, alla drar åt samma håll, laget går före den enskilda spelaren och man har kul, trivs, med sin spelidé. Se bara hur det gick för Brasilien i VM 2014 eller för Tyskland i VM 2018. Lag som rasade samman när lagbygget inte fungerade trots alla stjärnor.
Borde inte också en Zlatanstaty representera något av Zlatans magi; först den osannolika klassresan sedan teknikern, artisten, spelaren med blick för spelet, tajmingen när han gjort sina konstmål; en klackspark mot Italien, en bicicletas mot England, en avgörande frispark mot Danmark, fina framspelningar som rullar upp försvaret, smarta dragningar och dribblingar med Inter och Milan som fixat Scudetton. 

Skapa ingen staty förrän hjälten kolat vippen
annars hamnar lätt vår gubbe på sopp...tippen.

PS Till alla fotbollstjejer, speciellt de i svenska fotbollslandslaget, som också "råkat illa ut som statyer"!
Det är mest gubbar som blir staty.
Skit i det, ity!
Blir bara onödigt huvudbry!

PS En gång till! Kistalight har gjort statyspaningar förr här på bloggen utan att vara ett stort fan av statykonst.
Se!© Thommy Sjöberg

Labels:

2 Comments:

Anonymous Johnny Bode Sällskapet via Kistalight said...

Hedersomnämnandet Busgroggen är uppkallat efter de groggar på whiskey och champagne som Johnny Bode enligt egen utsago lärde Charlie Parker att göra under Parkers Sverigeturné 1950. Busgroggen delas ut för enskilda roliga blamager med ojämna mellanrum.

2020 utdelas Busgroggen till Zlatan Ibrahimovic för att han lyckats med den unika bedriften att som levande svensk få en staty rest över sig, bara för att inom ett par månader få den skändad av samma människor som först hyllat den. Ett agerande helt i Johnny Bodes anda.

Skål för det!

2:41 AM  
Anonymous Kistalight said...

Tjoho Johnny Bode Sällskapet!

Zlatangubben (statyn) är Svenska Fotbollsförbundets skapelse.
Någon i förbundet måste ha haft hjärnsläpp!
Skapa ett nytt pris i form av några rejäla raggargroggar och ge dem till förbundet!
Gott Nytt År!

2:46 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home