Friday, June 09, 2017

Visst låter han som en stor poet Bob Dylan

Visst låter han som en stor poet Bob Dylan!
Kistalight har lyssnat på Bobs Nobelföreläsning och läst texten till talet.
Av någon anledning kommer vi att tänka på den gamla Dramatenskådisen Ernst Hugo Järegård.
Mannen som kunde få telefonkatalogen att låta som ett drama av Shakespeare.
Något liknande med Bob hans (egentligen) innehållsreferat av tre stora litterära verk Moby Dick, Odysséen och På Västfronten intet nytt troligen lästa under ungdomen som ung student på Hibbing High School låter som en poesivandring.
Alldeles säkert kunde Bob ha fått ett stipendium om han skrivit något liknande under sin skoltid som då kanske hade delats ut till sommarlovet av rektorn i Hibbing Highs vackra aula. En aula som är ett historiskt minnesmärke bland byggnader i USA. Hibbing High School som inte bara är en märkvärdig skolbyggnad (påkostad av det amerikanska gruvbolaget som verkade i staden) utan har också prisbelönta akademiska program för sina studenter.
Verklighetens Bob verkar inte ha fått något litteratur stipendium på Hibbing High däremot hade han en av sina första elektriska spelningar i aulan. Bob lär ha lirat (hamrat) hårt på pianot och hans band stämde in i samma anda.
En elektrisk ljudupplevelse som fick rektorn att dra ur sladden till strömmen för allt oväsen!
En föregångare till Bobs magiska elektriska konsert, Judaskonserten, från Manchester Free Trade Hall 17 maj 1966. Pophistoriens största (bootlegging) privatkopierade konsert.
Nu har ju Bob varit elev i sex månader, nåja, hos specialläraren och den goda litteraturpedagogen Sara Danius som fått honom att tacka ja och känna sig hedrad av det fina priset, han har skrivit ett utmärkt (fantastiskt) tal som framfördes av den amerikanska ambassadören (eleven ska ges flexibla möjligheter) på Nobelmiddagen. Dessutom har han gett en fin konsert i Stockholm under våren där delar Svenska Akademin skymtade i publiken (alternativ redovisning) och nu har han levererat en Nobelföreläsning flera dagar före deadline, .
En föreläsning som mer fungerar som (åter)berättelse av de tre stora verken.
Han har en märkvärdig ton, en poetisk berättarröst, en rytm som är hans och rösten låter här yngre än när han sjunger. Möjligen är den lätt jazziga bakgrundsmusiken inspirerad av Jack Kerouacs uppläsningar av On the Road alldeles säkert en förebild för den unge Bob som också hade författardrömmar.
Enligt Bob mamma satt han i pojkrummet i 12 år på Bob Dylan Drive (adressen numera) och väntade på att bli författare - osäker på källan där.
Kanske lästa han då på pojkrummet i Hibbing de tre stora berättelserna Moby Dick, På Västfronten intet nytt och Odysséen om sökande, spränga gränser, manisk uthållighet, encyklopediskt vetande, om krig och fasor, om uppskjutna hemkomster, sällsamma äventyr,omöjliga val, resor och en blodig uppgörelse?
Två stora berättelser som aldrig tycks bli omoderna och en krigsskildring från första världskrigets västfront som känns aktuell i dag med tanke på krigen i Mellanöstern.
Inga pjåkiga val!
Här på Kistalight funderar vi lite kring Moby Dick och Dylans diktning.
Kapten Ahab som mytisk figur dyker ju upp i Dylans 115th Dream från Bringing it all back home. Moby Dick inte bara skol (äventyr på haven) och pojkbok utan en av de amerikanska litteraturens stora romaner och Odyssén är en tidlös klassiker (subtila skepparhistorier och äventyr) och med lite pedagogisk vägledning kan båda verken vara riktiga läsäventyr med modernistiska inslag för lässugna ungdomar i alla åldrar.
Säg mig vem du umgås med?
Ska jag säga vem du är.
Både Moby Dick och Odysséen är intressanta val av böcker (redovisning hos speciallärare Danius) av en kille som införde modernismen (bildspråk och ämnen) i pop och rockmusiken.
Hjältarna i verken den maniskt sökande och uthålliga kapten Ahab som seglar världshaven runt i jakt på den vita valen och Odyssevs den mångförslagne berättaren och iakttagaren som får irra runt i världen innan han hittar hem för sin uppgörelse.
Kan väl vara litterära (anti)hjältar att känna igen sig i för Bob som åker världen runt på sin aldrig avslutade turné, The Never Ending Tour, som startade i Concorde den 7 juni 1988, en popmusikens kapten Ahab eller en rock´n rollens Odyssevs som aldrig hittar hem till sitt Ithaka och sin Penelope.
Den turnerande Bob kan nog gott även han ses som en mytologisk figur och litterär skapelse av sin upphovsman Bob Dylan.
Trevlig och poetisk, sounds like a great poet, låter han på sin levererade ljudfil av Nobelföreläsningen flera dagar före deadline.
Inlämning av skolarbete hos specialläraren och den gode litteraturpedagogen Sara Danius inför sommarlovet.
Betyg för Nobelföreläsningen!
Fem stämda munspel av fem och lite poetisk rök!

© Thommy Sjöberg

Labels: ,

2 Comments:

Anonymous Fiona said...

Nice day, dear friend-:)

Hope this email find you well-:)

This is Fiona, a lovely girl from China Ningbo, manufacturer of Street light for 8 years.

After saw your website, I thought you might be interested in our street light as below picture showed,
would you like to get some samples for testing , my friend ?


We still have many other models, i can send you our more information if it's okay for you, dear friend -:)
I'm here waiting for your reply-:)


Best regards
Fiona
NingBo OE Lighting Manufacturing Co.,Limited
NingBo OE Electronics Industry Co.,Limited
Add:598 Jiang Nan Road,Ningbo,China 315040

10:11 AM  
Anonymous Kistalight said...


We who hold the light high!
We would love to buy streetlight from you!
To brighten up our everyday lives!

Best regards
// Kistalight/Thommy

10:17 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home