Friday, January 20, 2017

Inagural Adress Light

I dag svär Donald Trump presidenteden i Washington.
Blir det Twitter Light i fyra år eller hur ska det gå?
God bless America!
Kistalight kommer att föja invigningen, blir kanske något amerikanskt att äta och dricka, fräscha hamburgare och ett gott rödvin from over there eller varför inte en öl från ett amerikanskt bryggeri till burgaren. Vi firar (bävar inför dagen) med en något gammal bearbetad blogg om Amerika, deras presidenter och ursprungsbefolkningen.


Indianhövdingen Tecumsehs förbannelse
 Kan inte riktigt gå i god för den här storyn - osäker på källorna! Kistalight har hört den av någon korrespondent på radio eller tv eller läst den i någon tidning – dock stämmer själva kärnan i berättelsen. Vi kan inte annat än instämma:
 Det ligger någonting i vad han säger den gamle indian hövdingen, tros vara Tecumseh och hans galne bror Profeten, som dåvarande militären William Henry Harrison besegrade i USA;s (New frontier) nordvästra territorier.
Storyn berättas på följande sätt: Du visar en overhead med USA:s samtliga presidenter på väggen. Lägger pennan vid 1841 – sedan rullar historien på och berättar sig själv!
Någon gång kring 1840 när de vita trängt undan indianerna till allt för många reservat, begått allt för många svek och grymheter och buffalon minskat drastiskt i antal på prärien och gräset viker sig åt fel håll för vindarna sade en gammal indianhövding ungefär så här:
-Varje jämt årsvarv när den vite mannen väljer en ny hövding ska det vila en förbannelse över honom så länge vi indianer inte får tillbaka vårt land och så länge som buffalon inte åter kan få ströva fritt mellan bergen, månen och soluppgångarna.
År 1841 tillträdde president William Henry Harrison Tacumsehs banneman. Det blev en kort period han dog i lunginflammation samma år strax efter installationen. Han fick lunginflammation, alltför lättklädd i blazer, inga långkalsonger eller överrock när han svor presidenteden framför Capitolium i ett svinkallt Washington.
 Nästa president vald jämt årtionde tillträdde 1861, vald året innan. Då var det dags för en av USA:s riktigt stora presidenter Abraham Lincoln. Efter att ha vunnit amerikanska inbördeskriget hållit ihop unionen, stått på de nordamerikanska staternas sida och stött industrikapitalismen men också blivit en symbol för de svartas frigörelse blev han skjuten på Ford´s teater i Washington på lågfredagen 1865. Ett år in på sin andra period, av en sydstatsfanatiker, och han dog någon vecka senare.
1881 blev James Garfield president. Efter några månader blev han skjuten på Washingtons järnvägsstation av en bitter åklagare (rättshaverist?) som tyckte sig ha blivit förbigången vid utnämningen till en tjänst som konsul.
1901 ett halvår in på sin andra period som president blev president William McKinley (som vann Spanskamerikanska kriget och var protektionist) skjuten i september på en Pan amerikansk utställning i Buffalo av en galen anarkist och han dog åtta dagar senare.
President Woodrow Wilson, NF:s skapare efter första världskriget och åren då USA blev en supermakt. Wilson hann aldrig avsluta sin presidentperiod när han drabbades av en stroke 1921 ett år in på sin andra presidentperiod.
Nästa president som tillträdde efter val jämt årtionde var Franklin D Roosevelt en av de riktigt stora  presidenterna, skapare av New Deal och USA:s ledare under andra världskriget, han hann aldrig överleva sin sista period som president utan dog i hjärnblödning strax innan andra världskriget var till ända. Franklin D Roosevelt är unik ingen president har suttit så länge som han, 4 perioder från 1932 till 1945. I dag kan en president bara sitta i åtta år.
Nästa jämna årtionde var 1960 – Kennedy vann valet och 1961 tillträdde han och hans period vet vi alla som var med då hur den slutade med skotten i Dallas Texas den 22 november 1963. Ett mord som lett till kriminalhistoriens största mordutredning och mängder av spekulationer inom film, journalistik och litteratur.
När Roland Reagan tillträdde 1981 dröjde det exakt 69 dagar innan han blev utsatt för ett mordförsök men han överlevde.
Älskling jag duckade sa han i sjuksängen inför tv-kamerorna till sin hustru Nancy, mordförsöket fanns förstås filmat av övervakande TV-kameror.
Mr Reagan visste hur man gjorde för att överleva slika attentat, för han hade varit filmskådis i Hollywood i sin ungdom och medverkat i massor westernfilmer. Där han hade spelat cowboyhjälte och var van vid skottlossningar om än bara på bioduken. I och med att Reagan överlevde tror man att den gamle indianhövdingens förbannelse ska vara bruten men riktigt säker kan man inte vara. Nästa president som valdes jämt årtionde, 2000, var Mr George Bush under hans presidentskap utsattes USA för det värsta terrorattentatet, Nine Eleven, i landets historia. Både Barack Obama  och Donald Trump är valda när det inte har varit jämna årtionden så de lär slippa Indianhövdingen förbannelse och andra sidan vet man aldrig hur det kommer att gå med Twitter Light under president Donald J. Trump kommande fyra år? 
Kistalight läser ur Kistalight Academy eller Marlon Brando tog aldrig en fika på Spånga high:
Amerikanska Presidenter valda jämt årtionde från 1840 som så att säga stupat i tjänst dock inte de två sista Reagan och Bush.
William Henry Harrison  1841 (vald 1840)
Abraham Lincoln 1861-65 (vald 1860)
James Garfield 1881 (vald 1880)
William McKinley1896 - 1901 (omvald 1900)
Woodrow Wilson 1913-21 (omvald 1920)
Franklin D. Roosevelt 1933-45 (omvald 1940)
John F. Kennedy 1961-63 vald 1960)
Ronald Reagan  1981-89 (vald 1980)
George W. Bush . 2001-2007 (vald 2000)
© Thommy Sjöberg

Labels: , ,

1 Comments:

Anonymous Kistalight said...

Läser i efterhand Dick Harrisons krönika i SvD 25/1 om 1800-talets Trump.
Lustigt nog heter han också Harrison! Se även ovan president 1841,
Han bedrev en av de första hätska presidentkampanjerna i USA.
En smutsig valkampanj - han framställde motståndaren som en snobb som njöt av det goda livet medan folket svalt.
Propagandacirkusen ledde till att Harrison blev president men fick ett snöpligt slut!
Se ovan!

12:36 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home