Monday, July 25, 2016

Öppen Ateljé Light

Kistalight vimlar bland konstnärer på Norra Öland i helgen! Bild, klicka gärna, Kistalights redaktion
Vi har besökt Åkerbokonstnärernas Öppen Atelje vid Högby fyr, bilden ovan, Skriketorp och Haget och toppat med ett besök i Byxelkrok hos Sten Kärvinge.
Business as usual!
En kulturentreprenör måste vara uppfinningsrik!
När de vanliga försäljningskanalerna tycks mättade för en indieförfattare, släkt och vänner får något oroligt i ögonen när man kommer dragande med nya utgåvor. så får man pröva nya vägar.
Sagt och gjort!
Ska vi byta grejer?
En rostig skruv mot en cykelpump...
Vid Högby fyr längst ut på stenbanken och nordöstra Ölands strandängar, en vindpinad kustnära ö (skär) med sälg, oxel, rönn och björnbärssnår och med en fyr ritad av Johan Höjer som påminner något om en Heidenstammare.
En liten ö som också rymmer en gammal byggnad (boning) med atmosfär där årets samlingsutställning för Åkerbokonstnärerna huserar på andra våningen med fantastiska glimtar av Östersjön genom husets fönster som ackompanjemang till Åkerbo konstnärernas skapelser i olja, akvarell, pastell och krita.
Lucas Lundh som efterträder sin far i huset ställer ut med intressanta kolteckningar och några oljor.
Det blir inte alls omöjligt för Kistalights att byta ett antal konstkort (mest av Stephan Lund) mot en Kistalight på spaning.
Vi får faktiskt massor av kort!
Vi förstår att boken passar bra för Lucas har kontakter i Big Sur där akvarellmålaren och författaren Henry Miller hade en mytomspunnen period och som min boks första kapitel handlar om.
Vilket fångar Lucas intresse!
Vi frågar Lucas om  cyklarna (som hans pappa  vårdade) en Cresent och en Hermes, om de finns i uthusen.
De som Ivar Lo Johansson och Sara Lidman gjorde Norra Öland med på femtiotalet och som de lämnade på Högby fyr ?
Visst de är nyligen lagade hos Cykel Kalle i Löttorp och Lucas och hans fästmö cyklar gärna runt på dem säkert ledsagade av Sara och Lo-Johans andar!
Visst lever kulturen och kontinuiteten på Norra Öland!
Hos Martin Enander i Skriketorp tar vi del av hans berättande måleri, öländska landskap som når utanför realismens ramar, fantasifulla färgstarka blommor och kossor som Mimmi blev förtjust i. Alla presenterade i ateljén som är ett varsamt ombyggt garage. Även Martin erbjuds en Kistalight på spaning i utbyte mot några kort, tror den passar honom, en affär förstås som går utmärkt!
Martin ser fram emot att läsa våra bitar.
Till Haget som vi nästan bor granne med tar jag cykeln till Caroline Möllers keramikverkstad som ligger vackert längs kusten vid Hagskogsvägen. Just i dag på min entreprenörstur är hennes unge medarbetare Daniel där. Daniel är en vågad karaktär som inte räds för en affär - blir en liten skål mot en CV från Kistalight för Caroline har redan en På spaning.
Hej och hå en kulturentreprenör måste våga bryta mönstret!
Varför inte pröva Konstrundan också i Norra Ölands konstnärsgille regi?
Blir cykel även där till Blå huset i Byxelkrok och besök hos Sten Kärvinge i hans ateljé. Sten som i många år var en skicklig illustratör och tecknare på DN:s kultur och natursidor.
Vi kommer mest att prata om några av Norra Ölands småfåglar; rödhake, steglitsa och rödstjärt som kommit ända från Etiopien för att bo i våra fågelholkar. Rödstjärten har både Sten och jag på våra tomter och han har en väldigt fint fångad rödstjärthona på en litografi så har vi förstås massor av talgoxar, blåmesar, koltrastar, skogsduvor, ugglor, några spillkråkor på våra tomter och över allt kretsar ibland ett havsörnspar som finns bortom Tokenäs.
Fina grejer säger jag till Sten om hans målningar, akvareller och litografier!
En riktig fågelporträttör fångar också en fågels väsen!
Kanske blir det rent av små självporträtt?
Sten byter gärna kort mot några Kistalight!
Han vill ha både en På spaning och en CV från Kistalight!
Mycket nöjda avslutar vi vårt vimmel bland konstnärer på Norra Öland i helgen.
En kulturentreprenör måste vara uppfinningsrik!
Sold Out för Kistalight på spaning!

PS Kistalight ger numera ut sina skrivna bitar, på prov, som e-books på Smashword Edition, ett självpublicerings förlag i Los Gatos i Silicone Valley i Californien.
Bara att ladda ner, for free, grabbar och tjejer!
Se Kistalight on Smashwords!
Se även den nu aktuella See you in Istanbul!

© Thommy Sjöberg

2 comments:

Kistalight said...

Kistalight hann förstås inte med alla konstnärerna i Öppen Ateljé i år!
Bäva månde de som ännu inte hunnit byta grejer!
Rostig skruv mot en cykelpumpar...
Vi syns nästa år eller varför inte till Skördefesten?

Kistalight said...

Ser när jag kommer hem till Kista att det finns tre ex av Kistalight på spaning kvar!
Ett ex med det felstavade Tommy Sjöberg på framsidan-
Och två ex med stavningen Thommy Sjöberg.
Ska absolut spara ett ex av varje men möjligen skulle ett ex av upplagan med rätt stavning av Thommy vara till försäljning!
Då förstås för en rejäl hacka!