Sunday, July 05, 2015

Dansdojorna på i LundegårdHär om kvällen, bäddar in Walk in the room, tar på mig mina Blue Suede Shoes, den randiga tröjan, packar vattenflaskan, bjussar Mimmi på ett erbjudande hon inte kan motstå, dags att svänga de lurviga i en riktig dansbandskväll.
 Vi drar mot Lundegård ca 5 km norr om Borgholm, aldrig ler naturen så mycket på Norra Öland som i en sommarkväll i början av juli, det milda förklarade solljuset, grönskan, de små gårdarna, det nätta landskapet någonstans mellan Mellböda, Löttorp och Källa, trafiken på 136:an ännu ganska lugn innan sommarens anstormning av husbilar, husvagnar och fullastade Volvo, tänker vi, medan vi susar vidare förbi vita kameler vid Alböke och mot resans mål.
 Dansdojor, linnen, korta kjolar, djärva paljetter, hud och tatueringar, melankoliska wallflowers på bänkarna utmed väggarna, vattenflaskor och ryggsäckskollo (massor av ryggsäckar i hörnorna på ladan).
Det är final på Lundegårds dansbandsvecka!
Bandet, Jannez, tar sig under kvällen, det märks att det är proffsiga dansbandsmusiker, stor mix i repertoaren, från klassiker i genren till mer poppiga låtar. Bäst svänger det när gunget liknar The Bands täta kompakta sound och musik.
Kistalight och Mimmi försöker sig på foxtrot i den dansslinga som böljar i den rätvinkliga dansladan, bara att följa med strömmen runt - runt, bugga är inte vår grej men ser kul ut! Vi som mest vuxit upp med disco, rock, jazz, punk och pop blir mest förundrade och fascinerade av vad vi ser.
Visst prövar vi lite yrvaket att riva av några buggar!
Mimmi hårt arbete i sidled, Kistalight kompletterar med lätta steg i djupled!
Hm...hm vi behöver visst öva!
Publiken ja!
Dansarna och dansstilar, från intim, bugg, foxtrot till mycket intim - här går inte blickarna till någon jury i Let´s dance utan det finns bara en och det är partnern och det är inte bara blickarna som dras till varandra!
Många av dansarna är absolut, snudd på, riktiga dansare!
Det syns på kroppsspråk och hållning.
Inga onödiga kilon!
Imponerande!
Om man är på jakt efter någonting typiskt svenskt?
Kan man säkert hitta några skärvor av svensk identitet under en dansbandsvecka i Lundegård!
Multikulti har inte slagit igenom här men väl HBQT, är säkert schlagerkulturen med alla framgångar inom eurovision song contest som spelar en roll här, hur som helst virvlar det förbi par utanför heteronormen i dansvimlet i strömmen runt - runt i ladan, någon såg rent av ut som Conchita förra årets Euroschlagervinnare. Dansbandskulturen är därför säkert numera också en urban företeelse.
Dansarna kommer från både bystan och stan!

Blue suede shoes, outfit för Kistalight en dansbandskväll - Bild Thommy Sjöberg

Vill man fördjupa sina Ölandsupplevelser och ha en riktig kul helkväll ska man absolut besöka Lundegård en dansbandskväll!
Behöver du dessutom ett roligt tips för att gå ned några kilo?
Packa din ryggsäck med danskläder, fyll på din vattenflaska, sätt på dina blue suede shoes och köp en veckobiljett, svettas och dansa tight eller lär dig bugga, runt - runt i ladan på Lundegård och ha det riktigt kul under några sommarkvällar i början av juli.

  1. Andra bloggar om fotografi Andra bloggar om litteratur  Andra bloggar om klassresor  Andra bloggar om författare: Andra bloggar om Stockholm Andra bloggar om skrivande Andra bloggar om Istanbul   Andra bloggar om pedagogik   Andra bloggar om didaktik Andra bloggar om kanon: Andra bloggar om Tomas Tranströmer: Andra bloggar om Öland:
    ©Thommy Sjöberg


1 comment:

Thommy Kistalight said...

Frågan är om inte dansbandet Jannez ovan mer lät som Credence Clearwater än The Band?
När de spelade som bäst under kvällen!
Bra ändå!