Wednesday, May 13, 2015

Spira Light på Solliden

Kistalight har varit på slottsbesök i helgen - tema Öland spirar! Friskt väder, temperaturen sjunker vid Köpingsvik, kylig bris från Kalmarsund. Bild Thommy Sjöberg

Vi är på väg till Solliden för en guidad tur i Slottsparken.
Ibland har man tur!
I dag är det stadsarkitekten och slottsfogden Leo Eriksson som är vår ciceron!
Vem är bättre skickad än han för en sådan tur?
En park, ett slott förändras över tiden!
Det blir en tur genom parken och exempel på olika gåvor till majestäterna.
Den 30 april 1956 begåvas dåvarande kronprinsen Carl-Gustaf med en tennisbana som födelsedagspresent genom sin farfar Gustav den V arv, blev inte många tennisbollar slagna där inte!
Kungen saknar helt bollsinne men hans äldre systrar spelade en hel del där. Vem som spelar på den privata banan i dag förtäljer inte historien men absolut vore det en kunglig höjdare för en gammal tennisveteran att lira på en sådan bana.
Vår slottsfogde visar på fiffiga perspektiv i parken hur man kan klippa häckarna i en gång så att avståndet, synbart, förlängs ned mot sundet. Bredvid den berömda rosenträdgården, Rosegarden, som skänktes av Nederländerna som gåva till drottning Victoria, finns Gustaf den femtes krocketplan, gåva det med från drottning Victoria. I kanten ligger den berömda telefonkiosken som kungen kunde använda för samtal med regeringen under orostider.
Kistalight fäster sig speciellt vid den gåva som utformades till nuvarande konungens 40-årsdag av vår slottsfogde Leo Eriksson, ett vattenfall i etapper, olika nivåer, ned utför landborgsbranten. Vattenfallet kan anas uppe på landborgshöjden genom gångar ned mot parken där det från olika dammar, vattenspeglar, övergår till ett parkens sjungande fall. En vattensymfoni som skapar svalka under varma sommardagar och harmoni en kylig vårdag. Vi undrar om inte ljudet från vattenkaskaderna och allt fågelkvitter i parken skulle kunna fungera läkande för utbrända människor.
Kistalight ordinerar två timmar i vilstolen dagligen under två veckor vid vattenfallet tillsammans med en lämplig diktsamling för meditativa tankar för alla utbrända.
Varför inte något av Tomas Tranströmer?
Allt av Tranströmer kan duga där!
Genom vår guidade tur lyser berömmet igenom för drottning Victoria och hennes gärning att skapa ett levande slott och en fungerande trädgårdsverksamhet med fruktodlingar. Hon var en begåvad och mångsidig aktiv kvinna som kunde ta itu med rader av praktiska bestyr och affärer. En tradition som vår nuvarande konung förvaltar genom alla aktiviteter kring Solliden.
Kistalight blir inte riktigt klok på Solliden som byggnad men vi tror oss uppfatta skönheten kring slottet. Det har stått sig över tiden, anser vår guide Leo Eriksson, och är en spännande skapelse av dåvarande arkitekten Torben Grut och drottning Victoria. Hemligheten bakom skönhetenss vackra åldrande kan vara att det är två, minst, olika stilideal som går igen i slottet. Inspirationen från Axel Munthes San Michele på Capri, syditaliensk form som förenas med nordisk kärvhet, Gruts nationalromantiska byggnadsideal, som var de rådande för tiden när det byggdes och när slottet stod klart 1906.
Kring Sollidens parker, trädgårdar och terrasser nedanför landborgen och Kalmarsund skapas ett sorts vegetativt mikroklimat - ett naturens eget växthus. Det växer så det knakar i den bördiga kalkstensmarken och i den milda luften och där passar naturligtvis ett litet Italieninspirerat slott in med nationalromantiska nordiska krumbukter och en välskött trädgård.
Skål i ren och ofiltrerad äppelmust, Elixir, från den kungliga fruktträdgården!
En gåva!
Öland spirar från slott till koja!

Andra bloggar om fotografi Andra bloggar om litteratur  Andra bloggar om klassresor  Andra bloggar om författare: Andra bloggar om Stockholm Andra bloggar om skrivande Andra bloggar om Istanbul   Andra bloggar om pedagogik   Andra bloggar om didaktik Andra bloggar om kanon: Andra bloggar om Tomas Tranströmer: Andra bloggar om Öland:
©Thommy Sjöberg

Labels: , ,

3 Comments:

Blogger Thommy Kistalight said...

Blev en fin bild ovan av Solliden!
Tack Leo Eriksson för det som visade på platsen med det fina perspektivet över slottet i parken.

2:00 AM  
Blogger Thommy Kistalight said...

Klicka gärna på bilden för förstoring!
Som sagt blev en riktigt fin bild!

3:46 AM  
Blogger Thommy Kistalight said...

Leo Eriksåson berömmer oss även för att vi behållt och skött om områdets karaktär i Enerums semesterby!
Säger han när han får höra om vårt sommarboende och hemort på Öland.
Kul att höra säger vi och tänker att det ska vi berätta om för de andra i byn!

3:54 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home