Sunday, May 17, 2015

In Light - How to be a Parisian

Kistalight har läst snackisen How to be a parisian på nätet som nedladdad e-book!
Passande läsning för äldre herre?
Varför inte om man vill hänga med i trenderna hur man skapar en försäljningssuccé  med en bok (e-book) och få massor av nätbesökare!
Dessutom är det riktigt underhållande läsning av modevärldens egna Fifi Brindacieres!
Bohemian bourgeoises, Bobos, med långbenta charmiga modeller, skribenter, designers, filmare, musiker och deras lockiga krambjörnar. En Parisian är aldrig single som deras motsvarigheter i Sex and the City i New York för då får hon inga möjligheter till några spännande möten och intriger med killen versus älskaren att hantera i sin Parisvardag.
 Hon ser ut som Lou Doillon i lång mörk kappa med högklackade boots, fantiserar om att bära lång Burberryrock utan just mycket mer därunder, åker scooter 200 meter i kvarteret för att köpa sin baguette, flirtar med parkeringspoliserna och kör hejdlöst för fort i Paristrafiken, beställer gärna ett glas rött vid lunch, Bourdeaux, frågar om hon får röka på caféet, säger sig vara feminist men kollar på porr, om hon åker ut på landet en weekend sjunker självkänslan drastiskt - mjölkkor och idylliska landskap har hon bara upplevt på sin mormors landskapsmålningar.
Svårt att inte charmas av vår Parisian, önska sig en nallekram, om hon har tid (hon är busy, busy...busy) i sin kamp för att inta scenen på Paris gator, bistros, caféer och i umgänget.
Berättarmetoden i How to be a Parisian påminner en del om bloggböcker, det vimlar av bilder av modeller, finns en del teckningar, några har spännande inslag av färgkartor över Paris mentala vinter såväl som sommar landskap.
 Ett kul grepp är designen med skyltar med budskap som Are you working out? - Nope I don´t have time! So what are you doing about it? - I´m going to buy myself a long coat. Några sidor har fotoremsor av tjejerna a la Andy Warhol och en del har fina bilder av Paris med poetiska titlar som Kind of blue.
Ett trevligt inslag är de didaktiska rent av pedagogiska dragen; tjejerna undervisar om litteratur, filmer och om kända parisiskor, de mest kända parisiskorna är från andra länder, Marie Antoinette, Josephine Baker, Romy Schneider och Jane Birkin och hon läser hellre Camus än Sartre, Francoise Sagan istället för Marguirete Duras. I kapitlet the Simones delar hon upp parisiskorna i tre världar med olika mantra, där finns Simone Veils, Simone de Beauvoirs och Simone Signorets värld, en trio av kvinnor som har allt som en parisiska kan behöva som förebild för sitt liv.
Bara att välja sin Simone!
Blandningen av bild, text gärna med listor av olika slag, designade skyltar a la Ed Ruscha och de lärda inslagen skapar en trevlig e-book att läsa och bläddra igenom.
Är detta ny berättarteknik?
Vi får inte glömma att How to be a Parisian till en del kan fungera som guidebok för Paris även om tjejerna fortfarande kan ha en date på Café de Flore har de för det mesta lämnat kvarteren i Saint Germain des Pres och de hör mer hemma i trakterna kring Pigalle, Marais eller kring Place des Bastillje. Massor av tips på barer, caféer, och restauranger för alla smaker och behov. Boken fungerar också som en chic kokbok - det vimlar av enkla recept i boken och visst vore det trevligt att laga Crepes Suzette med en äkta Parisian eller smaka av en Sparris med Parmesan, med ett glas vitt kanske,  till den klassiska söndagsmiddagen.


Kul blandning med berättargrepp i How to be a Parisian, kan säkert inspirera för framtida e-books, Kistalight saknar inslag om musikscenens Paris, säkert krångligt med upphovsmannarätten där. Betyg för How to be a Parisian fem karamelliserade Crepes Suzettes av fem.

©Thommy Sjöberg

5 comments:

Kista Lumiere said...

Att How to be a Parisian säljer så bra?
Inga konstigheter eller mystifikationer med det!
Koncept: Snygga modeller, Bordeaux, sex och konsten att greja en date allt i en chic miljö!

Kistalight said...

Det föregående är naturligtvis en travesti på sex, drugs and rock´n roll!
Alltså!
Sex, Bordeaux and a marvellous date!
Klart att det säljer!

Kista Lumiere said...

Har varit i city, Stockholm, och kollat pappersversionen, sk bok, av How to be à Parisian.
Imponerande utgåva när det gäller layout och design!
Riktigt snygg och i högsta grad en levande och begåvad bok!
Visst berättas det historier i How to be ... i en cool, favoritord för våra snyggingar, mix av bilder, teckningar, plakattexter och i en samling recept.
Något om Paris och vår tid kanske?!

Jean luc Godard said...

A story should have a beginning,a middle and an end, but neccesarily in that order.
Quote Jean Luc Godard
Gäller för tjejerna ovan! Något även för Kistalight? :)

The Guardian said...

Paris Syndrome
Paris syndrome is a particularly odd mental disorder that mainly affects Japanese tourists in Paris.
Every single year, a small number of travelers from Japan have to be flown back to their homes after suffering from stressful psychiatric breakdowns.
Although little is known about the exact causes of Paris syndrome, it is believed to be the result of the city falling way sort of the expectations that Japanese tourists have.
When Paris fails to live up to the highly romantic vision many have of it, they can fall into extreme culture shock.
The condition is so common that the Japanese Embassy, in the French capital, have a permanent hotline to help those in need.