Tuesday, September 16, 2014

Parlamentarism Light


Kistalight laddar om dagen efter valet - här gäller det att få ny energi! Vi ser Veckans föreställning på Svt Play från lördagen - Mattias Alkbergs begravning och Linda Pira med tjejgäng - båda från Dramaten. Två genrer, death metal och hiphop med inslag av R&B.
Vilken musikfest och vilken energi i mötet mellan Dramaten och dessa unga musikformer från förorten och Luleås indie och Undergroundscen.
Generöst och spännande av Marie Louise Ekman att bredda Nationalscenen och speciellt gnistrar det om Linda Pira och hennes tjejvänner!
Energi som kan behövas för att smälta valresultatet!

16/9 Stor Besvikelse!
Parlamentarism Light

Stefan Löfven bjuder inte inte in Jonas Sjöstedt till samtal för blivande regering!
Nu ska istället SAP, som gått fram med 0,4% sedan förra valet, försöka bilda regering tillsammans med MP, som minskat med 0,5 % sedan förra valet!
Partier som tillsammans når upp till siffrorna (ca) 38%.
Medan Alliansen som klara förlorare trots allt når upp till 39,4%.
Är detta Parlamentarism?
Säger vi som tycker att en av valets stora frågor var hur vi ska sköta om Dagis, skolor och äldreomsorg!
Ska man då mobba ut, exkludera, en av valets tydligaste profiler i den frågan V med Jonas Sjöstedt som trots allt hade (jfr MP) en liten uppgång med 0,1%.
Hm...hm i Kista!
Undrar om vi inte måste blogga om detta?
Och så var det vinnarna och förlorarna!
SD som gick upp med 7,4% och M ned med 6,9% troligen har väljarströmmarna i första hand gått just mellan de två partierna. Väljare som M troligen vann i de förra valet från SAP.
Vad säger valanalytiker om dessa väljarförflyttningar?
Vilka är dessa väljare?
Bilden av en sverigedemokrat är ju en arbetslös, lite trashig, yngre medelålders frustrerad fördomsfull främlingsfientlig man som bor i Höör, Sjöbo eller Sölvesborg. Vilket numera med SD:s väljarsiffror, tredje största parti, är en sanning med modifikation - så många frustrerade lantisar finns det inte.
Hur som helst måste de stora partierna SAP, M och i för sig de andra riksdagspartierna hantera detta på något sätt utöver att använda strutsmetoden - huvudet i sanden och inte riktigt ta in den nya verkligheten.
Kistalight är inte mannen att leverera några lösningar eller metoder för att öppna upp ett hopplöst parlamentariskt läge men vi tror på öppenhet i samtal, värdegrund och någon sorts känsla för fairplay.
Kan man likna svenska riksdagen i dag vid en dysfunktionell familj som behöver hjälp av specialist, en terapeut med djupa insikter i grundlagar, värdegrund och med stor politisk demokratisk insikt och förmåga.
Föräldragruppen SAP och MP (Löfven, Romson och Fridolin - ingen kärnfamiljsdröm) en drömmer om fornstora dagar och de andra har minskat sin väljarandel sen förra valet. De äldre syskonen M, FP, C och KD vill absolut inte vara med på middag  och söndagsbjudningar. M är dessutom sargat efter två stora avhopp - kloka personer som hoppat av politiken. De drar med all heder med tanke på deras ställningstaganden, från familjen, och söker nya partners, så har vi Jonas, V, tillsagd på skarpen av pappa Stefan "du får inte vara med".  Vi får inte glömma illbattingen Jimmy, SD, som envisas med att ha fel åsikter om invandrare och är allmänt reaktionär dessutom verkar han spela nätpoker för stora summor, placerade man inte ofta killar förr i tiden med y-namn Conny, Ronny eller Jimmy på OBS-klinikerna i skolorna när de var besvärliga? Något liknande har hänt med Jimmie - ser att han inte stavar sitt namn med y på slutet men på "Obs-kliniken" är han i Sveriges politiska rum. Även Jimmie kan behöva terapi - om den lyckas? Ja då vore han inte längre Jimmie!
Vad göra?
Prata om eller med Jimmie?
Risken är att han och SD får rollen som outsider eller underdog och just inte behöver administrera och ta ansvar för någon besvärlig vardagspolitisk syssla för att inget parti vill samarbeta med dem. 
Får gå till jobbet utan att jobba liksom och behöver inte lägga fram några budgetar och liknande - lira nätpoker kanske?
Vill du läsa mer om Jimmie och SD kan du klicka här Jimmie Light!

Parlamentarism Light = är lika med WinWin? 
Att Vänstern inte får vara med är kanske inte så farligt!
De borgerliga (mitt)partierna kan tänka sig att samarbeta då kring voteringar i kammaren, många gamla sossar gillar det - lever kommunistspöket än? Miljöpartisterna får mindre konkurrens om statsrådsposterna och Vänstern kan säkert stärkas inför nästa val och då få fler vänsterröster.
Winwin för alla!

Kistalight skådar i kristallkulan!
Blir det nyval kommer säkert ytterkanterna i svensk politik att öka ytterligare  - då blir  det rent av FI i riksdagen, säkert kommer också V och SD att öka sina mandat. Men säkert lika svårt då att fixa egen majoritet för något av blocken!

Kistalight tänker till!
Kan inte låta bli att tänka på Anders Carlberg som inte är med oss längre. Anders som var så mycket social entreprenör och hade en sån exceptionell förmåga att arbeta med olika missförstådda ungdomsgrupper under samma tak som skinheads, punkare, grafittimålare, hiphopare, värstinggäng från förorten och omvandla deras energier till något positivt.
Bästa exemplet där Lugna gatan - ett av dem i alla fall!
Hyr in eller se på
Fryshuset som förebild av konstruktiva lösningar när det gäller dagens politik och då får (måste) man integrera istället för att exkludera!Nu lyssnar vi på Linda Pira igen med Jag knäpper mina fingrar (Remix) inte riktigt PK kanske men massor av kaxig energi och tjusiga tjejer,  framtiden hör ungdomen till, kör så det ryker!
Allt det spännande finns i förorten!
Andra bloggar om Kista  Andra bloggar om fotografi Andra bloggar om litteratur  Andra bloggar om klassresor  Andra bloggar om författare: Andra bloggar om Stockholm Andra bloggar om skrivande
© Thommy Sjöberg


Labels: , , , , , ,

2 Comments:

Blogger Thommy Kistalight said...

Kan inte låta bli att tänka på Anders Carlberg, som inte är med oss längre,
Anders som var så mycket social entreprenör och hade en exceptionell förmåga
att arbeta med olika missförstådda ungdomsgrupper
som skinheads, punkare, grafittimålare, hiphop, värstinggäng från förorten och omvandla deras energier till något positivt.
Bästa exemplet där Lugna gatan - ett av dem i alla fall!
Hyr in eller se på Fryshuset som förebild för konstruktiva lösningar
för dagens politik och då får man integrera istället för exkludera!

1:56 AM  
Anonymous Kistalight said...

När Svt:s rättigheter upphör från Dramaten konserten med Linda Pira och hennes vänner
- klicka och lyssna på remixen ovan!

8:35 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home