Sunday, September 21, 2014

Ensam en stjärna - boken om Kista Galaxy FC

I veckan som var hamnade vi på nyöppnade hypermoderna Kista bibliotek och lyssnade på ett samtal mellan bibliotekarien Hassan Alavi och journalisten Philip O´Connor som skrivit en bok, Ensam en stjärna, om den lokala fotbollsklubben Kista Galaxy under ett år.
Bakom twitterväggen på den nya ombonade scenen får vi ta del av ett samtal där tiden flyger iväg med O´Connors tankar och berättelser om förorten och fotboll.
 Philip O´Connor är ursprungligen irländare och arbetar som korrespondent sedan 2002 för nyhetsbyrån Reuter i Stockholm. Han driver en blogg Our man in Stockholm och när han upptäckte Kista och flyttade in här  kände han sig direkt hemma.
Att känna sig hemma i Kista är för Philip O´Connor detsamma som för alla oss Järvabor! Det innebär att man alltid träffar någon när man rör sig i kvarteren, i Gallerian, på torget eller framförallt på Ärvinge bollplan för där Kista Galaxy FC har sin hemmaplan.
Redan det första året för Kista Galaxy som fotbollslag kommer Philip O´Connor i kontakt med de ledande personligheterna i föreningen, Henok Goitom och senare Bojan Djordic. Laget startar i division 7 och har haft idel framgångar med serievinster och klättring i seriesystemet. Det viktiga är att laget har en idé som fotbollsförening, man vill utveckla den tekniska sidan av bolltrillandet, bollen på marken, och betona spelet, skolan och utbildning är (ska) vara viktig för spelarna - därför är många av de ledande i klubben med (involverade) i en läxhjälp för ungdomar i området. Här räcker inte skolan till och det verkar vara ett uppdämt behov av läxhjälp - även efter kontakter med vuxenvärlden tror Kistalight.
 Philip O´Connor kan inte nog betona betydelsen av fotbollen som en väg in i det svenska samhället. Föreningslivet i Sverige, folkrörelserna som är så viktiga, kan bli en språngbräda, kontaktyta, och medför att spelarna får kontakter och upplevelser av Sverige som de inte fått annars. Philip O´Connor nämner vilka svårigheter en kille från Husby kan ha för att komma in i det svenska samhället - det räcker inte med en bra CV och finns han dessutom med i någon polisrapport efter att ha deltagit i kravaller blir det mycket svårt! Föreningen fortsatte med sina träningar under Husbykravallerna och var mycket noga med att hålla koll på de unga killar i laget som var i riskzonen för att hänga med när något var på gång. Budskapet där blir, hold on to your dreams, när det gäller utbildning. Vill en kille som drömmer om att bli en stor journalist ska han bejaka detta och inte slås ned av Jantelagen eller kommentarer om sin bakgrund - O´Connor har sett flera fina exempel på ungdomsskribenter på Svenska fan.
Bakom oroligheterna i Husby finns en social nedmontering under Alliansens åtta år vid makten men också frustrationer hos ungdomar över att inte få in foten i det svenska samhället, bristen på de rätta kontakterna att inte ha något nätverk - se killen som drömmer om att bli journalist!
Polisen i Husby gjorde exakt samma misstag som Philip O´Connor sett vid andra liknande kravaller på Irland och i Storbritannien. Polisen uppträdde för aggressivt (adrenalinpumpade) istället borde de ligga lågt, backa och ta det lugnt och helt enkelt snacka med ungdomarna. Här behövs det erfarna och mogna poliser (Kistalights kurs som i många år jobbat med tonåringar och vet att det kan hetta till)
som just har, skaffat sig, den förmågan efter lång praktik och erfarenhet i sitt arbete. Tyvärr var det nog inte den typen av polis så vanlig i Husbykravallerna tror Kistalight.
 För att klara av att vara ung i Husby i dag krävs en hel del humor och den frodas, finns där, mellan ungdomarna i snacket och i fotbollen.
Avslutningsvis frågar Hassan Alavi hur långt kan Kista Galaxy FC gå som lag?
Hur långt som helst svarar Philip O´Connor.
Frågan är hur långt vill man gå!
Det finns profiler i klubben!
Kista Galaxy FC är ett starkt varumärke på orten! - Se social entreprenör Kistalights kurs!
Närmaste målet är division tre plus några ungdomslag säger Philip O´Connor som sannerligen är lätt att intervjua för vår samtalsledare Hassan Alavi som bara behöver flika in någon fråga då och då och tiden flyger iväg med vår glade irländske historieberättare från Kista.

PS Ensam en stjärna av Philip O´Connor finns att köpa som ebook på flera stora förlag - provläsa online kan du göra på Smashwords för övrigt samma förlag där Kistalight ger ut sina essäer.

PS 2 Samtalet väcker frågor om integrering och assimilering i det svenska samhället och vittnar om vilken stark positiv kraft en lokal idrottsförening kan vara i den kampen - spännande, kul, också för en gammal skolfux att klubben Kista Galaxy FC betonar skolan och utbildningen som så viktig med sin läxhjälp. Kan inte låta bli också att leka med tanken att jag skulle kunna skriva små lektioner här på bloggen om det svenska samhället.
Vilket vi i viss mån redan gör!
En sorts Svenne Light i katedern!
Om än på bloggen!

Andra bloggar om Kista  Andra bloggar om fotografi Andra bloggar om litteratur  Andra bloggar om klassresor  Andra bloggar om författare: Andra bloggar om Stockholm Andra bloggar om skrivande
© Thommy Sjöberg

Labels: , , , ,

2 Comments:

Anonymous Kistalight said...

Får se om jag hakar på idén om en Svenne Light blogg!?
Hej och hå grabbar och tjejer!
Svenne Light här!
I dag ska vi diskutera - förslag på svenneämnen - här menar vi då något om Sverige som kan verka mystiskt och främmande för en kille och tjej som inte har sina rötter i landet.
Förslag på ämnen Light:

Folkhemmet
Miljonprogrammet
Nationaldagen
Sveriges grundlagar
Parlamentarism
Svenska (grund)skolan
IT i Sverige och något om Pisarapporten
Vem är egentligen stockholmare
Sveriges största idrottsman
Svenska deckare

!0 förslag som i stort sett redan finns som bloggar på Kistalight!
Kan redigeras och ställas samman med passande videopresentation!

2:08 AM  
Anonymous Kistalight said...

Undrar ibland om inte debatten om assimilering tar fel vägar och följer en felaktig idé!
Måste nödvändigtvis alla (invandrare) anpassa sig till den svenska normen?
D.v.s. Idén om att bli svenskar?!
Folkhemsidén om ett rättvist och solidariskt samhälle är ok, möjligheter till vård, skola och arbete är ok!
Men där utöver?
Borde det inte kunna finnas ett litet Little Teheran, ett small Bagdad, ett Külu, Saloniki osv i Stockholm utan att det skulle vara så misslyckat med integrering?
Det viktiga är jobben!
Att alla så snabbt som möjligt kan få arbete efter sina förutsättningar och komma ut på arbetsmarknaden.

1:06 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home