Monday, July 14, 2014

Brasil Luz - det blev Tyskland

Tyskland blev de nya världsmästarna - fullt logiskt svar på den gåtans lösning. Bästa anfallsspelet och det mest målrika landslaget i VM men också bästa defensiven. Samtidigt som de tufsar till både Brasilien och Portugal med storstryk så vinner man tre matcher med minsta marginal 1-0 nu senast i finalen mot Argentina.
 Blev varken Messi eller någon annan storspelare som avgjorde utan två inhoppare (Mario Götze mål och Andre Schurrle passning) fint instickande anfallsspel, tysk specialitet - inget duttande med bollen, fullt logiskt det också att det var två inhoppare som avgjorde, mer utvilade plus skicklig coachning, och Tyskland var verkligen ett lag och ett kollektiv.
Kul VM och en riktig fotbollsfest, Kistalight har nog aldrig följt ett fotbollsmästerskap så intensivt som den här gången. Knappt missat en match!
Älskarrrrrrrrrrrrrr kombinationen fotboll, kultur, historia, geografi och samhälle heter värdlandet dessutom Brasilien blir det riktigt intressant.
Förutom TV och tidningar har vi läst böcker som Henrik Brandao Jönssons Gräset är alltid grönare i Brasilien och Sambafotboll av Fredrik Ekelund. För att öka insikten om att resa i landet Brasilien har vi läst Lonely Planets Brazil, här och där om det väldiga landet, femte i världen nästan lika stort som Europa, och så att säga rest i vår hemmafåtölj i Brasiliens 26 stater.
Från djungel och våtmarker (Pantanal) till Atlantkustens Salvador, från Ekvatorn i norr Manaus till Rio Grandes Porto Alegro i söder.
Bilden ovan är från det moralbefriade FIFAS arkiv - vi får se om den tas bort - kanske inte bästa värdegrund att låna den men Kistalight är enkel amatörblogg med mycket ringa ekonomiska medel och vad gör vi inte för att få en tjusig världsmästarbild.
Så är VM i fotboll över för den här gången, som ett maniskt skov som ebbar ut, och nästa gång är det det Ryssland som gäller som värdland - minst lika korrumperat som årets värdland - miljarderna kommer att rulla iväg i okända fickor trots vår digitala värld. Ser att Kaliningrad och Sankt Petersburg kommer att vara spelplatser där.
Hm...hm intressant med två grannar kring Östersjön som VM orter.
Syns vi i Kaliningrad 2018?!
Här samlar vi våra övriga VM bloggar, i omvänd kronologisk ordning, under rubriken Brasil Luz, anspelar förstås på lätt som ljus!

Brasil Luz


Andra bloggar om Kista  Andra bloggar om fotografi Andra bloggar om litteratur  Andra bloggar om klassresor  Andra bloggar om författare: Andra bloggar om Stockholm Andra bloggar om skrivande Andra bloggar om Brasilien Andra bloggar om Fotbolls VM
  • ©Thommy Sjöberg

Labels:

2 Comments:

Blogger Thommy Kistalight said...

Bäst och mest gillar jag bloggen Att betvinga spöken ovan som handlar om Brasiliens fotboll och inte bara det.
Utan den är också en liten essä om Henrik Brandao Jönssons bok Gräset är alltid grönare i Brasilien.

1:42 AM  
Anonymous Per said...

WTF!! Läste i DN att vissa nu "överväger" att bojkotta fotbolls-VM i Ryssland 2018.

Borde det inte vara en självklarhet efter Rysslands aktiviteter bl a i Ukraina,
bidrag till nedskjutningar av passagerplan, Krimannekteringen,
och med facit i hand efter deras OS och med Putin i stort.
Fotboll är också politik! Bojkotta Ryssland!
(Slår däremot vad om att det kommer gå av stapeln där ändå.
Internationella idrottsevenemang+korruption = sant.)

3:25 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home