Thursday, July 03, 2014

Att betvinga spöken - Brasil Luz

Ännu så länge har de Brasilianska spelarna betvingat anspänningen av att vara favorit och bekämpat demonerna och spökena från förr! Här Neymar i samspråk med Maracanaspöket. En anspelning på den traumatiska förlusten på Estádio do Maracanã (1-2) i VM-finalen 1950 mot Uruguay.
 Imorgon blir det nya nappatag med favoritskapet i match mot Colombia ett av turneringens roligaste lag. Vi tror och hoppas att Brasilien krånglar sig vidare och med oansenliga bidrag i mytiska besvärjelser kommer vi att följa matchen med kepsen på och blir det straffar ser vi dem stående tätt ihop på fotbollsvis med armarna över varandras axlar. Den här gången kommer vi inte att ge några löften om utebliven duschning vid förlust.
I Chilematchen utlovades, under straffnervdallret, att om Brasilien förlorar duschar vi inte förrän nästa fotbolls-VM.
Gräset är alltid grönare i Brasilien : en resa genom världens bästa fotbollsl
Kistalight har läst Henrik Brandâo Jönssons Brasilienbok om fotboll Gräset är alltid grönare i Brasilien. En bok som jag önskar att alla mina gamla fotbollsintresserade elever ska läsa.
 De som vanligtvis inte läser initierade samhällsreportage och djuplodande romaner får här chansen att inte bara läsa om älskade och legendariska fotbollsstjärnor utan också att ta del av insikter och kunskap om det brasilianska samhället. Det är lite av att fotboll förklarar Brasilien eller kanske en resa genom himmel och helvete genom fotbollen i Henrik B Jönssons bok.
 I Gräset är alltid grönare ... jämför Brandâo Jönsson Brasilien med USA geografiskt och historiskt. De är bägge länder stora som kontinenter, ungefär lika stora, Brasilien något mindre än Europa, de är organiserade som delstater, Brasilien har 26 stater och de har bägge en kolonial historia med frigörelse från europeiska kungadömen. En väsentlig del av deras utveckling och historia har bestått i plantageekonomi (för USA i sydstaterna) med afrikanska slavar som arbetskraft. Efter slaveriets avskaffande stor invandring av fattiga immigranter från Sydeuropa, Polen och Tyskland. USA har dock haft en mycket tydligare och starkare frihetsidé manifesterad genom den amerikanska konstitutionen som ett modernt projekt i att bygga ett fritt och mänskligt samhälle. I Brasilien har mer feodala strukturer från kolonialtiden levt kvar men visst kan man se skapandet av Brasilia som ett modernistiskt projekt med super/duper arkitekten Oscar Niemayer vid ritbordet.
 Bägge staterna är i dag också superkommersiella samhällen där köpcentra, bilförsäljning och modern industri står högt i kurs och i centrum. Brasilien är i dag med sin nyupptäckta olja världens sjätte starkaste ekonomi. Brasilien är med sin krångliga byråkrati som en blandning mellan USA och Sovjet skriver Brandâo/Jönsson och den som lär sig behärska bägge spelplanerna har stora möjligheter att lyckas.
Mixen av kulturer, raser, religion, sekter och fotboll, multikulti på det Brasilianska sättet, kan också ses som en del av Brasiliens moderna projekt, hel del gemensamt även där med USA.
Gräset är alltid grönare ... handlar förstås mest om fotboll och några av av de stora stjärnorna, en del med tragiska öden, Barbosa målvakten från VM-finalen 1950 som missbedömde bollen vid det olyckliga 1-2 målet, var under många år en stor målvakt i Rio-laget Vasco da Gama  - eldade upp målstolparna från Maranacastadion vid en grillfest, hjälpte inte riktigt som besvärjelse, dog fattig men ändå med kärlek från sina vänner. Garrincha den mest älskade av alla, med alla sina barn - mest döttrar hann även få en son i Sverige efter VM 58, fick ett öde liknande Nacka Skoglund.
Sokrates som både Brandâo och Kistalight har ett alldeles särdeles öga för fick också ett olyckligt öde, alkohol, och dog alldeles för ung. Sokrates var en förebild som spelare med sitt strategiska fotbollsspel, den magiska kvadraten, sin tilltro till studier - var läkare och sina demokratiska ideal i klubben Corinthians - var med och störtade en diktatur, tillhörde det bästa Brasilianska laget, 82 års lag, någonsin. Tillsammans med Hökarna Corinthians vilda supporterklubb åker också Jönsson på bortamatch med dem - inget sällskap goda mödrar kan önska sina söner.
Klart att Brandao Jönsson skriver om Pelé den kanske störste fotbollsspelaren någonsin, fattigpojken utan ordentlig skolgång som gör en osannolik fotbollskarriär, trefaldig världsmästare, och en fotbollssaga. Killen som läser in en gymnasiekompetens och skaffar sig en universitetsutbildning som mogen idrottsman.
Wow - skarpt säger vi på Kistalight om en sådan bildningsgång!
Pelé tillhör i dag etablissemanget i både samhället och fotbollens värld kanske alltför mycket för att vara en älskad gammal fotbollsstar i favelornas värld.
Brandao Jönsson gör en intervju med Romario Sverigedödaren från VM 94 och skildrar hur busen och playboyen kunde bli en aktad icke korrupt politiker i Brasilia.
Inte så svårt, konkurrensen är inte så stor säger Romario som blivit en engagerad och medkännande politiker genom sin dotters handikapp med Downs syndrom.
Bra om politiker och korruption i Brasilia i Brandao Jönssons kapitel om Romario.
En spännande berättelse i Gräset är grönare... är den om radioreportern Galvao Bueno - radiorösten som kan få en match att låta som ett helt drama och ett äventyr. En brasiliansk sportkommentator är en berättare, narrador, som har till uppgift att förlösa människors känslor och sinnen. Stilen har sina rötter i brasilianska radionovelas, uppläsningar av litterära dramatiska romaner, bearbetade för radion.
Gooooooooooool hojtar vi på Kistalight för en sådan berättare!
Teatro Amazona - Manaus eget operahus från gummiboomens dagar byggt 1896. Här har dåtidens stora operastjärnor Cauroso och Sarah Bernhard gett konserter.
I kapitlet om Manaus, denna osannolika djungelstad, porten till Amazonas, kolonialismens egen gummi Klondyke, berättar Brandao Jönsson om Peladao och en av världens största amatörturneringar i fotboll.
Intressant tycker Kistalight som vuxit upp med S:t Erikscupen en gigantisk fotbollscup för ungdomar i Stockholm. En peladao i Manaus är lite som Kajsa Warg, man tager vad man haver, krångligt med offsideregler - skapar också heta bråk vid bedömningen, då avskaffar vi offside och sid och baslinjer inte så noga i en laglös djungelstad där det är ont om schysta planer.

Peladao är inte bara amatörfotboll i Manaus, ordet betyder också helnäck, utan också en skönhetstävling arrangerad som en dockusåpa för TV där lokala skönheter medverkar - se trailer ovan!

Tror bestämt att vi ska köra lite macumba (afrobrasiliansk ritual - brasilianske spelaren Dante lär vara en riktig hejare på det - finns omnämnd i Jönssons bok) på matchdagen a la Norra Öland, med grill av hamburgare, gula lökar från Södra Ölands världsarv, tomater kryddat med backtimjan och rosmarin på en bädd av rosenträd medan vi i grillröken uttalar våra besvärjelser och slamrar med några gamla grillock!
Hade vi dessutom en Habanacigar skulle vi blåsa några rejäla rökpustar med den ädla cigarren mot knott, mygg och onda andar!
A Selecao - må de utvalda vara en vinnare!

PS Betyg för Gräset är alltid grönare i Brasilien, fem bortkörda Maracanaspöken av fem!
Andra bloggar om Kista  Andra bloggar om fotografi Andra bloggar om litteratur  Andra bloggar om klassresor  Andra bloggar om författare: Andra bloggar om Stockholm Andra bloggar om skrivande 
  • ©Thommy Sjöberg

Labels: , , , , ,

3 Comments:

Anonymous Kistaluz said...

Det funkade!
Här om kvällen!
Grillrök från vilda apelträd, hamburgare, lökar, tomater, timjan, rosmarin och slammer med grillock och lite gräsbrand!
Vår egen macumba från Norra Öland1
Visst vann Brasilien med 2-1!

12:48 AM  
Anonymous Henrik B J said...

Tack, fint skrivit om min bok.

2:30 PM  
Blogger Thommy Kistalight said...

Heja Henrik!
Älskarrrrrrrrrr kombinationen fotboll, samhällskunskap, historia och geografi!
En mycket bra ingång för pedagogik och folkbildning - dina böcker glädjer en gammal So-lärare (nåja rätt ung i sinnet)
och du gör en fin insats som folkbildare med dina böcker om Brasilien.
Heja Brasilien och lycka till i TV-studion!

5:12 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home