Thursday, May 29, 2014

Etgar Keret Light

Etgar Keret tillsammans med sin hustru Shira Geffen från tagningen av deras hyllade film Jellyfish, pris i Cannes - Camera d'Or, för detta.
 Kistalight har under våren följt sin egen lilla föreläsningsserie på Kulturhusets internationella Författarscen. Vår egen valda serie består av tre författares framträdande. Deborah Levy och hennes Simma hem - den har vi redan skrivit om, Jhumpa Lahiri och Sankmark kommer vi att skriva om och i dag tar vi ett nappatag med Etgar Keret och hans novellsamling  Plötsligt knackar det på dörren.
Ingemar Fasth presenterar Keret genom att nämna en spektakulär konstinstallation som finns i Warszawa och som är uppkallad efter Keret. The Keret House världens mest minimala lägenhet.
 Keret House är en struktur-och installationskonstverk i Warszawa, Polen. Det ritades av arkitekten Jakub Szczęsny genom arkitektfirman Centrala Konstinstallationen. De två våningarna var uppkallad efter israeliske författaren och filmaren Etgar Keret, som var byggnadens första hyresgäst. Byggnaden mäter 92 cm (3.02 ft) vid det smalaste stället och 152 cm (4.99 ft) på det bredaste stället. Varför det är uppkallat efter Keret framgår inte helt klart av introduktionen men Kistalight anar att det beror på hans mästerskap i att kunna skriva briljanta noveller i en minimal form.
Tandemparet Daniel Sjölin och Lennart Jähkel tar hand om Keret och hans texter under kvällen.
Vilket team!
Lennart Jähkel inleder med att läsa titelnovellen Plötsligt knackar det på dörren som är en novell om berättelsens makt och magi och där en svensk (svensken) har en mycket oväntad roll i en novell som troligen utspelar sig i (Mellanöstern) Tel Aviv.
Thanks God for fiction säger Daniel Sjölin om Kerets novellkonst!
Här finns medkänsla och elegans!
Keret säger något nytt om existensens villkor i sina noveller.
Storyn är smartare än vad jag är säger Keret och tycker att han fångas av sina berättelser.
Berättandet började med att han var en urusel soldat och eftersom Israel har så lång värnplikt (3 år) fick Keret tillhöra datorenheten, ett eget förband, och där någonstans började han formulera och skriva sina berättelser.
Novellernas essens hos Keret ligger någonstans mellan kvantfysik och Simpsons säger Daniel Sjölin och Etgar Keret instämmer och säger sig ha erfarenhet av dem båda.
Kan inte definiera texterna men de är mer absurda än realistiska, lätta till sin ton och de har någon sorts mening i sitt sammanhang. En talande guldfisk är bra för storyn och honom med en funktion som kan kallas orimlig säger Sjölin.
Första meningen är viktig menar Keret. Stilen är starkt karakteristisk med en blandning av talspråk och hebreiska från bibelns skrivna språk.
Vilket ger en talande intimitet hos språket!
Skriva säger Keret är ett mycket bra sätt att bekämpa ensamhet!
Sedan läser Lennarth Jähkel den underbart absurda novellen Blixtlåset.
Handlar den om skrivandets vånda och möjligheter?
Eller är det en undersökning om förträngningar - gömda hemligheter och att vi alla har våra vita små lögner som är naturligt men att det svåraste som finns är att be om ursäkt.
Skriva säger Keret är ett försök att vara en god människa med inlevelse och medkänsla sedan läser Lennart Jähkel The best short story ever written.
Vilket är ett värdigt slut på författarpresentationen!
Kistalight skyndar efter detta att köpa novellsamlingen Plötsligt knackar det på dörren får sällskap av två unga söta Israeliskor som tjattrar på hebreiska och samtalar med Keret och låter sig fotograferas tillsammans med honom.
 Ser ut att bli riktigt trevliga selfies!
Etgar Keret är ungdomens författare i Israel.

Kistalight får sin signering av boken med det obligatoriska Thommy med Th men även med en festlig teckning av Keret a la John Lennon. Bild Thommy Sjöberg
Kistalight frågar vilket som är Kerets favoritdjur i litteraturens värld och om han har läst kvantfysik i sin ungdom?
Utan att darra det minsta på manschetten svarar Keret att kaninen är hans favorit i sagans och litteraturens värld och att han i sin ungdom har läst både kvantfysik och filosofi!
Betyg från Kistalight för Plötsligt knackar det på dörren: Fem talande guldfiskar av fem

Andra bloggar om Kista  Andra bloggar om fotografi Andra bloggar om litteratur  Andra bloggar om klassresor  Andra bloggar om författare: Andra bloggar om Stockholm Andra bloggar om skrivande 
  • © Thommy Sjöberg

Labels: , , ,

1 Comments:

Blogger Thommy Kistalight said...

Kul med en mer ungdomlig publik på Kulturhusets Internationella scen!
Etgar Keret är den populäraste författaren i Israel bland ungdomar!
Några av dem hade uppenbarligen hittat vägen till Kulturhuset
kanske inte hela vägen från Tel Aviv men ändå från den judiska kolonin i Stockholm.
Kul tycker Kistalight!

2:46 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home