Friday, August 09, 2013

Två damer har blivit ... tre generationer


Vad är det Mina damer skådar bortom kameran - Fru Ulla kistalight och dotter Evelina har nu blivit tre tjejer! Från Ulriksdals trädgårdscafe med vegetarisk buffé någon gång i somras! Bild mobile Thommy Sjöberg

Grattis Evelina och Erik! Vilket under - vilken fin liten tjej - bedårande! Gullstrumpa! - Se redan börjar  kommentarer rulla in på Facebook! Bild Evelina Ottersgård

 Lyssnar på Sommar under gårdagen med Sara Danius.
Då visste vi ju inte förstås att vi skulle bli mormor och morfar under dagen.
No schedule for such departure!
Missar inledningen men en bit in på programmet berättar Sara Danius hur hon som 10-åring får byta blöjor på sina småsyskon som börjar rada upp sig och hur hon får en insikt inför dem.
- Livet är är ett under säger hon!
Sara Danius passar på att berätta om sin uppväxt.
Finns säkert en stor nyfikenhet omkring detta!
Hon delar in berättelsen i två delar, en mamma del där hon bland annat berättar om hur hon får med sig den utmärkta färdigheten i att kunna niga och le och samtidigt gå i en uppförsbacke.
Kistalight kommer att tänka på egna upplevelser i den genrén.
Som att kunna mäta hur lång en meter är utan måttband, från handen till axeln, när du mäter kablar och sladdar - från mitt päron lysmasken Knutte.
Vem vet - kan kanske vara bra att kunna!
Kilopriset på ost!
Suveränt som pålägg!
Ingenting ger så mycket per kilo som pålägg som ost! From my missing mother!
Absolut en gångbar insikt för både fattiga studenter och panschisar!

Här ska vi dock mer berätta om Sara Danius pappadel.
En berättelse som formar sig till en riktig pappahyllning.
Det är en berättelse om de inställda upprorens tid!
Kistalight blir berörd av programmet redan innan vi visste att vi skulle bli mormor och morfar senare under dagen.
Pappa Danius var i den ålder Kistalight är i dag, alltså på väg att bli pensionär, när han blev ensamstående pappa med två små tjejer som snart skulle bli tonåringar.
Pappa Danius grejar inte bara vardagen där i Täby utan också utflykter på sommarlovet med militär precision i litterära fotspår hos sådana storheter som Selma Lagerlöf och Erik Gustaf Geijer.
- Håll avstånden flickor!
Vandrarhem och cykelturer nog känns det igen!
Kistalight minns sina egna somrar med barnen Evelina och Love.
Morsan i Stan!
Detta är en geologisk sandwich!
Favorituttryck den första sommaren på Öland!
Skiffer, sand och kalksten, ortoceratiter, trilobiter och granatäpplen!
Utflykter med små barn som alltid hängde med, gott humör, runt Ölands klinter, strandängar och landborg, samlade stenar och kikade på vyer.
Här kan det stå målare på rad och fånga ljuset över Kalmarsund, Äleklinta, Djupvik, Sandvik och Hagudden ingenstans kan man måla solnedgångar som här!
 Senare kom barnen att uppgå i vår lilla bys Bullerby gemenskap och det var inte ett ständigt kutande i den kulturella Ölandsterrängen som gällde men varje sommar var det minst en obligatorisk utflykt gärna till Himmelsberga för att skåda Ölandskonstnärer kombinerat med bilturer kring södra Ölands radbyar.
 Frågan är om inte programmet Sommar är en utmärkt form för att berätta om komplicerade skeenden, gärna inom familjen, korta bitar komprimerade till små noveller - se som att niga i uppförsbackar eller håll avstånden flickor!
Modernt muntligt berättande kring lägerelden!
Som understryks med musik!

Ibland bjuder tillvaron på ett flöde av glada överraskningar!
Passar på att tacka min gamla (ändå ung) elev Fredrika för hennes tjusiga present Merci - chokladkartong och fina brev, rent av en essä, efter att hon har läst Kistalight på spaning...  Vi citerar en liten passus.

 / _ _ _ / ett stort tack för din bok. Den var minsann underhållande! Ett ännu större tack för att du lät mig ta in ny information som fick mig att tänka lite "outside the box". Ha en fortsatt trevlig sommar, så kommer hösten med nya förväntningar, friska idéer och nya elever - förhoppningsvis lika hungriga på kunskap som mig. Bästa sommarhälsningar! /Fredrika

 Tack Fredrika! Om du läser detta ska du veta att dina rader gör mig riktigt glad. Kanske kan Kistalights bitar (skriverier) hitta vägen speciellt till unga läsare!
Nu får du vara med och fira att jag just i dag, läs igår, fick din fina chokladkartong Merci, lyssnat på ett härligt sommarprogram och fram emot kvällen blivit morfar till en liten härlig tjej.
- Livet är ett under!
Nu mumsar vi på dina chokladpraliner! Som ser ut som små cigarrer! Alla som hälsar på och fikar får en liten chokladcigarr. De här har jag fått i present av en begåvad och trevlig elev Fredrika.
I dag läser hon biokemi på Karolinska.
Nu firar vi att vi blivit mormor och morfar!
Var så goda!
Ta er en chokladcigarr till kaffet!
Grattis Evelina, Erik och lilla tösen!

Andra bloggar   om Kista  Andra bloggar om litteratur    Andra bloggar om klassresor  Andra bloggar om författare: Andra bloggar om Norra Öland  Andra bloggar om Öland:
©Thommy Sjöberg

Labels: , , , , ,

2 Comments:

Anonymous Anna-Maija said...

Grattis - härligt! Vi har precis firat mellansonens 31-årsdag. Han fick din senaste bok i present!/A-M

2:33 AM  
Blogger Thommy Kistalight said...

Tack Anna-Maija!
Omvälvande att bli morfar!
Nu kan man dock mer njuta av den lilla telningen på håll än att bli ansvarsfull förälder med nattskift!
Grattis till Elias hoppas han får glädje av min bok!
Snart summerblues?
Dags för terminsstart.
Blir en kort, ha...ha, hösttermin för min del1

Hälsningar/Thommy

4:36 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home