Saturday, May 25, 2013

All heder åt Husby och alla andra förorter

Fullmånen hänger gul, röd och tung över Gläntan i Kista på fredagskvällen. Kistalight är ute och hejar på en grupp nattvandrare med kamphund under kvällen. Tycker, hälsar, att de gör en toppeninsats! Bild Thommy Sjöberg
Vi vill gärna rädda våra dagis och fritis!
Säger dom med en härlig stämning i gruppen.

Här Gläntan under dagtid där det vimlar av barn och föräldrar med hela världen i sin CV.
En lummig spännande lekplats med omgivande fritidsgårdar och dagis.
Vilken glädje kan man ha av att bränna ner små barns lekplatser och trygghet?
All heder alltså till folket som nattvandrar i Husby, Kista och på andra ställen. All heder till de rörelser som Streetgäris, Megafonen och Nattvandrare med flera som går i spetsen för de hyggliga människorna i våra förorter säger Kistalight som bara bor ett stenkast, ofrivillig vits, från Husby.
Samtidigt börjar en mer komplex bild växa fram vilka som står bakom upploppen. Enligt Svd och poliskällor kan man urskilja tre grupper, typer, lokala ungdomar, yrkeskriminella och en klick yrkesaktivister. Lokala ungdomar (kids och yngre) frustrerade triggas av spänningen och kanske av de kriminella och huliganaktivisterna på yttersta vänsterkanten. De kriminella stjäl, rånar och eldar bilar  (försäkringspengar) och de autonoma som hatar polisen och det bestående samhället bistår med hur man bryter upp gatsten och huligantaktik och får väl kickar av att få igång upplopp. De autonoma som antagligen har sina rötter i Göteborgskravallerna i början av 2000-talet där polis och demonstranter rykte ihop, konfronterades, på ett mycket olyckligt sätt.
Ytterligare en aktör i dramat är media som bokstavligen eldar på (ursäkta uttrycket) i sina nyhetsinslag med brinnande bilar i trailer efter trailer. En svartvit bild av förortens frustrerade kids och hur socialt eftersatt det är i Husby och andra förorter.
Knappast en rättvis och nyanserad bild av förorten alltså!
Hör på P1, Patrik före detta värsting, som berättar om de kriminella som deltar i upploppen. Patrik som faktiskt besökt Spånga high, tillsammans med Emerich Roth och föreläser om bilden om vad som finns bakom en värsting. Patrik har också ett förslag hur man hanterar en bilbrand.
Skicka två gamla trötta poliser, civila, till förorten. Låt dem skriva en rapport när bilen brunnit ut och undvik att informera media.
Inga rubriker, inga rullande trailers av brinnande bilar och inga frustrerande ungdomar som kastar stenar mot brandmän och poliser.
Nåja trötta poliser a la Leif G W Perssons Bäckström är kanske inte lösningen men media bör ta större ansvar i rapporteringen tycker Kistalight.
Kistalight som under fredagen har tandvärk, tennisarm, artros i knäna och allt för många nationella prov att rätta.
Medicin
Tandvärk - har varit hos tandläkaren som röntgat, knackat och undersökt. Inga hål - klok yngre kvinnlig lärare tror att man biter ihop för mycket i maj Betyg, rättningar, konferenser och digital dokumentation sätter fysiska avtryck. När jag tänker efter har jag haft tandvärk förr i maj.
Tennisarm ordineras vila och antiinflammatoriskt plus träning på sikt.
Artros bästa medicinering är att röra på sig, gärna cykla, gillar vi skarpt på Kistalight.
Alltför många orättade prov - ingen direkt sjukdom - åtgärdas genom rättning! Till detta behövs dock något som heter tid. Vilket apotek tillhandahåller detta?
Upplopp, kravaller och bilbränder. Ordineras ett rättvisare samhälle, mindre segregation mellan skolorna, fler jobb, schystare och mindre svart/vit rapportering av media, bättre - bygga på relationen mellan myndigheter (polis, soc och skola) och de boende och viktigast av allt att människorna själva tar tag i problemen och verkar för en bättre förort.
Vilket redan sker se de lokala rörelserna Streetgäris, Megafonen och Nattvandrare.
All heder åt Husbyborna!

Andra bloggar om Kista  Andra bloggar om litteratur    Andra bloggar om klassresor  Andra bloggar om författare: Andra bloggar om Stockholm Andra bloggar om Förorten  Andra bloggar om Husby  
 ©Thommy Sjöber

Labels: ,

5 Comments:

Anonymous Anna-Maija said...

Håller med om allt och beklagar tandvärken mm.

2:42 AM  
Blogger Thommy Kistalight said...

Hej Anna-Maija!

Fint med kommentarer!
Som vanligt - bara att bita ihop!
Aj...aj det var ju det man inte skulle göra!

3:43 AM  
Anonymous Bloggosfären said...

Bloggosfären rekommenderar

Från Berwaldhallen, Veronica Maggio, till Solna Tennis Academy.
KISTALIGHT"…vet! Spela inte vad som finns. Spela vad som inte finns! Kistalight har spelat tennis på eftermiddagen, gruppspel, motstånd ung …"
Hälsningar från Kista.

KISTALIGHT" veckans blogg och i dag läser vi biten Tjenare Thommy ur Kistalight

10:26 AM  
Blogger Thommy Kistalight said...

Kul att bli rekommenderad så där av Bloggosfären!
Men borde det inte vara Husbybiten ovan?

1:52 AM  
Blogger Thommy Kistalight said...

Detta blev nästan en 8-års jubileumsblogg!
Kistalight startade sin blogg den 26 maj 2005.
Vilket brukar firas med en blogg!
Bortglömt bland alla rättningshögar av nationella prov.
Men det blev en blogg i alla fall.
En dag för tidigt!

6:19 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home