Sunday, July 10, 2011

Curonian spit - Kursiu nerija - Kuriska näset Light

Stairways to heaven – Kistalight på trappan upp emot en av Kuriska näsets nordliga dyner. Baltikum! Vad finns på andra sidan?
 Kistalight har alltid undrat på somrarna - när vi badar, solar och ligger och kisar mot horisonten i Bödabuktens blåa böljor på Norra Öland. Bild Love Sjöberg/ Kistalight

Like to go by bike

 Östeuropa noir när vi angör hamnen i Klaipeda. Igår framåt natten slagsmål i baren, rallarsvingar, fight mellan chaffisar, blixtsnabbt ingripande av båtens säkerhetsofficer som handklovar en av kombattanterna.
 Klart vi blir fundersamma där vi sitter med våra öl bjudna av en rörlig Chalmerteknolog som är på odyssé i Baltikum med sin japanska hoj och som bokar sina övernattningar via internet i ett system där man sover på soffan hemma hos folk.
 I dag gasande långtradare på nedre däck där vi står med våra cyklar, grå betong och rostiga kranar längs kajerna och vi missar en del av cykelleden. Blir lång tur längs routen för den tunga trafiken istället för Kistalight som är på väg mot Kuriska näset och på cykeltur i Litauen.

Får sällskap av en skällande byracka när vi passerar över järnvägsbron upp på den långsträckta avenyn Taikos Prospektas som sträcker sig in mot Klaipedas centrum och turfärjan till Smiltyne vid Gamla kastellet.
- Det gäller att hoja på, hoppas väskorna sitter som de ska, tänker vi när vi märker att byrackan inte är kopplad. Byrackan hör hemma i ett läger av plåtskjul i utkanten av hamnområdet med gamla förråd, vildvuxna träd, buskar och slänter som får campen av husvagnar på Solvalla i Stockholm att framstå som en oas av svensk Tomtebolycka.

Fin cykling sedan längs avenyn (på cykelleden där) i ett söndagsstilla Klaipeda, genom 1970/80-tals byggda kvarter a la kommunprogram med okej förortsdesign på fasader. Vi passerar köpcentra - Akropolis, folk med metspön och lediga som rastar sina hundar, svenska banker som SEB och Swedbank, kyrkor – The Church of the New Apostels. Kyrkan var en viktig faktor för många Litauer på väg mot självständighet från forna Sovjet.

Nordvästlig vind - bris men inte kuling! Säkert svinkallt i vattnet men okej med solbad i lä. - Tänker vi på väg med färjan över lagunen till Smiltyne på Kuriska näset?
 Andra bloggar om Litauen
 Andra bloggar om Kista Andra bloggar om sommarplågor  Andra bloggar om Kuriska näset
©Thommy Sjöberg

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home