Thursday, December 30, 2010

Nyårslöfte Light


Årets (2/1 2010) litterära läslöfte Günter Grass Blecktrumman - en modern klassiker om Oscar Matzetath som inte ville bli vuxen och den oöverträffade skildringen av staden Danzig som sedan blev Gdansk!

 - Blecktrumman avklarad och läst under hösten i början av oktober!
Hittade inte boken i vare  sig välsorterade gamla boklådor eller på antikvariat i början av året utan lånar till slut Blecktrumman  på Kista bibliotek av Lotta som hämtar fram boken från magasinet.
Äntligen får jag läsa hela boken - filmen har jag sett flera gånger med mina nior när vi läser om mellankrigstiden och andra världskriget i historia. I filmen ligger tyngdpunkten med all rätt på tiden före kriget med klassiska miljöskildringar från Danzig (Gdansk) och fina personteckningar från den den tysk/polska familjen Matzerath med rötter i Kashubien.

Günter Grass lär ha hävdat att Blecktrumman är en realistisk roman! Kanske kan man säga det i en känslomässig och psykologisk mening. Till formen ligger den dock nära den Latinamerikanska romanens magiska realism och den europeiska skälmromanen.
Vad passar väl inte bättre än ett grodperspektiv från en liten kille som stannat i växten och vägrar att bli vuxen om man ska skildra  det känslomässiga klimatet hos tysk småborgerlighet, nazismens framväxt, andra världskrigets fasor och efterkrigstidens omvandlingar i mellaneuropa.
Genialiskt och stort berättande med massor av berättelser som fungerar som fristående noveller. Där satir och realism kan övergå i kväljande naturalism som i t ex berättelsen om hästhuvudet och ålfisket eller när Oskar besöker läkaren och prövar sin röst bland inlagda foster. Symboliskt blir även att här skildras de första skotten, salvorna, som avfyras av tyskarna från Die westernplatte i Danzig när polska posten anfölls i inledningen av andra världskriget.

Något mer osäker på hur efterkrigsskildringen - fungerar dock utmärkt om svartabörsmarknaden, komiskt burleskt om konstakademin i Düsseldorf och Oskars, läs Günter Grass, tid som stenhuggare där och när Oskar gör karriär som musiker.
Betyg fem virvlande slag på Blecktrumman av fem!
Ser i DN att Blecktrumman firar femtioårsjubileum i år - passar bra med en läsning då - kommer också i nyöversättning-
Kistalight kommer att skynda att köpa!

Nu dags för årets (2011) litterära läslöfte.
Får bli Michail Bulgakovs Mästaren och Margarita och Orhan Pamuks "Istanbuldeckare" Den svarta boken!
- Två moderna klassiker lite i samma anda som Blecktrumman!

Gott nytt läsår från Kistalight!

Andra bloggar om Kista  Andra bloggar om litteratur

©Thommy Sjöberg

Labels: , ,

2 Comments:

Anonymous Årstagalningen said...

då har du 2 riktiga läsupplevelser framför dig, det är bara att gratulera till en fin målsättning. Undrar bara varför du inte läste Blecktrumman på Nybban när jag gjorde det på det tidiga 70-talet!

Gott Nytt År !

6:39 AM  
Blogger Thommy Kistalight said...

Gott nytt år Årstagalningen!
Måste fundera över varför jag inte läste Blecktrumman i början av 70-talet - kanske började jag ändå...
Återkommer i frågan!
Har ändå alltid längtat efter att läsa blecktrumman - kände att det var något speciellt med den!
Pamuk och den Svarta boken har jag läst halvvägs...blir inte riktigt klok på alla vindlingarna i romanen men tror jag uppfattar en del av poesin. Dessutom har jag läst Pamuks Istanbul och förstår en del av stans, Istanbuls, magi.
- Dit vill vi resa på Kistalight!

7:12 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home