Tuesday, November 24, 2009

Milleniumtrilogin Light

Nu har kistalight gjort det som ett par miljoner läsare redan klarat av - läst Stieg Larssons milleniumtrilogi!

- Man kanske skulle läsa ett kapitel?
Bara pröva några rader för att se hur tredje delen verkar!
Kistalights karaktär testas i veckan - läser ett par sidor i den nybeställda Stieg Larssons Luftslotttet som sprängdes.
- Sedan är det klippt som en drinkare efter första glaset är Kistalight fast i läsningen. Rättningen av åttornas prov får anstå medan Kistalight följer fröken Salanders öden och äventyr.
Stieg Larsson syr så att säga ihop sin berättelse i tredje delen samtidigt som han för in några nya unga kvinnliga karaktärer i trilogin.
I ett kapitel presenterar Stieg Larsson även yttrande och tryckfrihetsgrundlagen (YGL och TF) tillsammans med utmärkta resonemang om konstitutionella förutsättningar i en demokrati. Viktiga faktorer för att inte enskild organisation inom till exempel SÄPO ska börja agera som en stat i staten bortom demokratins värdegrund. Ett riktigt läsvärt kapitel för den samhällsintresserade som skulle kunna fungera som en lektion på gymnasiet om några av våra grundlagar.
Slutna rummets gåta får sitt även i tredje delen. Fröken Salander hackar sig ut i världen från ett isolerat och bevakat rum på Sahlgrenska i Göteborg.
Även i tredje delen för Stieg Larsson in verkliga personer i fiktionen, om det i den andra delen var Paul Roberto, så blir det i Luftslottet Kurdo Baksi som skymtar i en biroll.
- Kuriosa!
Kistalight träffade Kurdo Baksi under början av 2000-talet på Tollare Folkhögskola vid en seminarievecka mot rasism. Baksi var föreläsare i ämnet och berättade även om tidningen Expo tillsammans med en polis från Västerås som var expert och motståndare till högerextremism. Bägge levde periodvis på hemliga adresser och var goda vänner med Stieg Larsson. Några år senare på Rinkeby bokmässa - Kistalight som alltid är upptagen mentalt av sin skola gör förväxlingar.

- Är det inte Alexanders farsa som sitter där borta bakom boktravarna från Expo?
- Hej Thommy säger Baksi åren går.
- Kanske ingen höjdare som kändisanekdot men ändå!

Som sagt Stieg Larsson syr ihop berättelsen i trean. Riktigt spännande – en verklig bladvändare med nya amazoner som hjältinnor. Vilket passar bra för böckernas huvudtema är våld och förtryck mot kvinnor. Eftersom Stieg Larsson leker med deckargenrén får berättelserna även ett lekfullt drag med inslag av sagor och den fantastiska romanen med magisk realism.
Svårt att inte tänka på Gulliver resor i jättarnas land när Stieg Larsson syr ihop - bokstavligen spikar ihop scenen med Fröken Salanders slutuppgörelse med sin monstruösa bror.
Berättelserna blir på det viset även en uppgörelse med familjen. Här en familj som är totalt dysfunktionell med monstergener.

- En gång till!Vad är hemligheten bakom succén?
Kistalight som läsare av deckare har inte hängt med de senaste årens uppsving och deckartrend. Visst läste vi Sjövall - Wahlöö på sin tid, några Henning Mankell har vi klämt och vi är nyfikna på de samtida deckartjejerna Karin Alvtegen, Mari Jungstedt och Åsa Larsson.
Bland amerikaner har vi frossat i Sara Paretsky från Chicago, James Ellroy och hans Los Angeles kvartett. Vi döpte till och med vår första katt efter honom. Ellroy som var en halvbror till vår nuvarande katt!
- En av de absoluta favoriterna är Dennis Lehane.

Även om vi tycker inledningen till Män som hatar kvinnor är alldeles för pratig, vi kvackar i branschen som bokförläggare - Kistalight Publisher lika med glad amatör och tycker att det är en gyllene regel att stryka och hålla ner tryckkostnaderna.
- En konstnärlig metod!
Ändå dröjer det inte förrän vi som läsare är drabbade av böckerna. Blir några nätters nattsömn som drabbas och mindre rättning av elevarbeten på dagarna.
Varför inte plocka ut och lista ingridienserna hos Stieg Larssons miljonsäljande koncept.
- Här kommer listan en gång till!
 • Mästerdetektiven Kalle Blomqvist och Pippi Långstrump får växa upp, värdegrund light, och bli ett deckarpar i det nya milleniet under börsklipparnas, globaliseringen (I form av trafficing) och den digitala revolutionens signum
 • Det vimlar av tekniska prylar, inte bara datorer och mobiler utan också olika programvaror, övervakningskameror, powerbooks, handdatorer, buggning och larm
 • Sabbatsår för utbränd medelålders mediakille i gammal bruksmiljö även journalist med samhällsbevakning som specialité.
 • Överklass på nedgång, Nazism och ockultism och säkerhetspoliser som spårat ur
 • Våld speciellt mot kvinnor, sadism och sex - ett tema i böckerna
 • Pusseldeckare a la slutna rummets gåta. Jämför med Agatha Christie och vem är mördaren i en sluten krets - här överklass i bruksmiljö. Se även rummet för den instängda och bevakade Salander på Sahlgrenska sjukhuset.
 • Obändig tjej som går sin egen väg, ryggsäck och kamera och skaffar sig kappsäck full med pengar.
 • Kravlöst sex för Kalle Micke Blomqvist - tjejerna (kvinnorna) tar för sig.
 • Genidraget det som fascinerar är det motsägelsefulla porträttet av Lisbeth Salander tjejen med den tatuerade draken, det fotografiska minnet och överblicken, som hackar sig in i vilken dator som helst men som inte grejar det sociala livet!
  En Aspberger som faller för Kalle Blomqvist och berör oss läsare!
 • Finns sådana tjejer och personligheter?
  Vad gör väl det (spelar roll)? Detta är en deckare!
 • I andra delen tillkommer ett nästan antikt ödesmättat familjedrama eller är det bara en extremt dysfunktionell familjs tragedi där familjen tycks ha en uppsättning monstergener - Vilken intrig!
 • Andra delen – struligt, sexistiskt och positionerande poliskollektiv!
 • Tredje delen en intrig som är uppbyggd kring SÄPOS hemliga organisation på sidan av den gängse hierarkin så kallad plan organisation jämför Internet! Palmemord och polisspår!
 • Fröken Salander blev inte bara rik utan inbringade, hackade till sig, mångmiljardbelopp, Ett öde som nu drabbar Stieg Larssons böcker.
Bra böcker och filmer - se dem!
Betyg; Fem långsamma datorer av fem!
Går inte min dator lite långsamt just nu?
Har det inte varit så den senaste veckan?
Är det inte en liten fördröjning precis när jag klickar på publishknappen?
Hm...hm hur var det nu man gjorde för att hacka sig in...?
Måste skynda upp till Gallerian och se filmerna på Kista Bio.
Andra bloggar om Kista Andra bloggar om Stieg Larsson Andra bloggar om kändisspotting:
©Thommy Sjöberg

Labels: , , , , , ,

2 Comments:

Blogger Thommy Kistalight said...

Detta var blogg 460 på Kistalight!
Sic!

1:22 PM  
Blogger Thommy Kistalight said...

Biten ovan finns även att läsa i Kistalight på spaning!
Går att beställa på kistalight@gmail.com och kostar en hundring.

2:25 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home