Sunday, November 01, 2009

High tide och reseskildring

I dag reseskildringar, Kistalight seglar vidare bland olika litterära genrer och jobbar med sina texter.
Bild från Römö Jylland - landseglare, dröm och en pust av seafood!


Nur einen acht und zwanzig! - Varför inte ett litet recept till helgen?

Lägg aluminiumfolie i en långpanna
Skär grovt tomater, lök och paprika
Fyll på med ett paket friterade bläckfiskringar om du kommer från fattig förort eller tigerräkor. För dig som bor i rika Danderyd eller liknande går det bra med Scampi!
Strö över baconskivor och varva med finskuren kabanossen korv
Låt allt stå i ugnen under 225 grader i 25 minuter rör om då och då med omsorg
Krydda med paprikapulver (cayenne) och droppa med citron
Servera med ris och Rhode Island sås – droppa med citron
Drycker gärna ett Rhieslingvin, Sauvignon Blanc eller mineralvatten


Ribe hamn sydvästra Jylland, stormsoelje, nära Vadehav och marsklandskap
Båttur med barnen (bortom Legoland) när de var små till Sylt och Römös kilometerlånga stränder där små pilsnabba farkoster for av och an.
Var det hägringar eller synvillor dessa yachter i horisonten som pilade fram och åter med vindens hastighet längs Römös sanddyner medan vår färja gick mot Sylt?
Små tunna bräder med segel, såg ut som svenska isjakter, utrustade med mindre hjul.
- Förarna liknade stridspiloter i sina hjälmar och overaller.

Sylt weekend och det vackra folket från Hamburg, Kiel och Bremen.
Badgäster och barnfamiljer blandat med coola killar i bredbrättade hattar i designade jeans i sällskap med vackra trådsmala modeller med mandelformade ögon och bijouterier på de mest fantasifulla ställen.
Grillstånd med dofter från havet och en stämning av karneval. Beställningar som vi gjorde med numret 28 och som serverades under utrop.
- Nur einen acht und zwanzig.
Spett med en blandning av tomat, paprika, gul lök, bacon och Scampi, kryddat med paprikapulver som vi sköljde ned, med Coca-Cola.
- Like crazy americanes!
Nästa dag när vi skulle åka norrut till Skagen fick vi för oss att besöka Ribe Domkyrkas torn och utsiktsplats. En utsiktsplats med milsvida vyer över vadehav, tidvatten och marsk med skymtar av Römö och landseglare i horisonten. I Ribe kyrktorn finns det trätrappor upp till terrassen på taket och där passerar man kyrkans malmstora bjässar till klockor.
- Inget att leka med!
- De slår varje dag vid tolv men också när det är krig, risk för högvatten och vid stormflod!
- Tar trapporna med språng.
- Grejar det precis före tolvslaget!
Nästa dag när vi turistade på Skagens norra udde och stod med en fot i varje hav där Skagerack möter Kattegatt, hade vi, åtminstone vi vuxna, en kännbar smärta av något.
- Träningsvärk kanske?
- Så där strax före tolv på dagen!

High tide


Tuvalu en hotad atoll med ett ekosystem som riskerar att gå under.

Oväntade regn
Karibiens orkaner
En fjärils vingslag


- Det är kört skulle man kunna säga efter att ha läst Mark Lynas bok Oväder. Han målar upp en dystopi när det gäller vår framtida miljö. Originaltiteln High tide. News from a warming world ger en mer rättvis och objektiv bild av vad boken handlar om.
Lynas har skrivit en serie reportage som är alldeles utmärkta reseskildringar. Han besöker platser i världen där växthuseffekten och vår allt varmare värld visar sina särskilda spår. Från översvämningarna i York i good old England, Lynas är engelsman, till utkanterna i världen som tundran i Alaska.
Alaska, där tundran tinar i en sån omfattning att hela issjöar försvinner.
Tuvalus atoller som på sikt kommer att dränkas av ett allt högre vattenstånd, high tide, och bli ett ekosystem som går under. Orkanerna ute på Atlanten som blir allt fler och som får allt högre energi på grund att jordens och vattnets medeltemperatur stiger. Lynas följer en orkan, Gustav, tillsammans med ett team orkanforskare från HIRT som närmar sig Cap Hatteras vid North Carolinas kustband.I inre Mongoliet följer han spåren efter sandstormar som får öknarna att vandra och växa.
Samlingens höjdpunkt är Lynas besök i hans barndoms Peru. Han har fått ett uppdrag av fadern geologen som när Lynas var barn kartlade Jalambaglaciären. Först besöker han en festival i Anderna i södra Peru, Quillyor Rito, i trakterna av inkaindianernas klassiska Cusco. En pilgrimsvandring till hög höjd som lokalbefolkningen gör för att rena sina synder och lite förtäckt hylla gamla bergsgudar. Festivalen som utspelas på 5000 meters höjd liknas i sin praktfullhet av Lynas vid masscenerna i Sagan om ringen men redan här ser han att de snötäckta bergen minskat i omfattning.Jacambaglaciären i norra Peru ligger nära tropikerna och är, var, en av de största glaciärerna i den här delen av världen, nio grader söder om ekvatorn. Lymas begår här ett sakfel när han beskriver Perus högsta topp Nevado Huascaran 6768 m som den högsta toppen i Amerika - skulle möjligen kunna vara tropiska breddgradernas högsta punkt. Vi So-lärare vill gärna se Aconcaguea 6959 m som Andernas högsta topp.Dock blir Lymas bok här riktigt spännande när han ger sig ut på sitt uppdrag som är att hitta den plats där fadern 1980 fann Jacambaglaciären. Med ett slitet fotografi i fickan och i kamp med höghöjdssjuka finner Lymas den punkten. Glaciären visar sig i dag vara svårt nedsmält och Lymas återhämtar sig när han kommer ned på lägre höjder.
I några kapitel redogör Lynas för konferenser om växthuseffekten och Kyotoprotokollet. Vidare går han igenom begreppet kolsänkor som lätt blir en byråkratisk fint för att länder med stora arealer med skog ska få ha ökade utsläpp av koldioxid eftersom skogarna använder koldioxiden vid fotosyntesen. Lymas är en fin reseskribent, bra miljöskildringar, påläst med fakta – se dock (Syd)amerikas högsta berg, han får fin kontakt med de människor han träffar och intervjuar. Språket är rappt och tonen ofta påfallande ljus och ändå har Lynas skrivit en dystopi.
- Det är kört om vi inte gör något anser han.
Mot en dystopi likväl som en utopi känns det alltid angeläget att ha invändningar. Vad vet idag är att jordens medeltemperatur har ökat och att det finns stora skillnader mellan syd och nord när det gäller resursslöseri. Men vi vet också att människan har förmåga till kreativitet och goda sidor och att naturen har en otroliga möjligheter till återhämtning. Mark Lynas anger i sin bok fem viktiga punkter som måste efterlevas för att stoppa klimatförändringarna.

  • Kyotoprotokollet måste efterlevas
  • Rättvisa mellan förbrukning och utsläpp – en kvot för alla medborgare i världen
  • Stoppa utvinning av nya kol, gas och oljekällor
  • Personligt ansvar för utsläppen
  • Upprepa budskapet om klimatförändringen

Mark Lynas har en omfattande rad av noter som understryker allvaret och den vetenskapliga hållningen i hans rapport. Han ger exempel på kampanjer, böcker och resurser om du vill veta mera. Andra bloggar om Kista Andra böcker om Kista Andra bloggar om Google Andra bloggar om växthuseffekten
©Thommy Sjöberg

No comments: