Sunday, February 10, 2008

Nostalgia Light

Skivomslaget till Velvet Undegrounds debutskiva 1967. Skivan som snurrade på skivtallriken på Nybohov i början av 70-talet på mitt studentrum. Skivan av vinyl som jag så försmädligt sålde några år senare - "Vilket värde hade den haft i dag?" Nåja nu finns den som cd hemma i hyllan.

I´ll be your mirror
Reflect what you are, in case you don't know
I'll be the wind, the rain and the sunset
The light on your door to show that you're home
Lou Reed

Häftig vecka för en mogen man från förorten!
Fyller år - party, blir uppvaktad av familj, släkt,vänner och inte minst en festlig "happening" av arbetskamraterna.
- Tack så hemskt mycket för det.
Så av en händelse som ser ut som en tanke har det varit kulturella begivelser i veckan. Ny Andy Warhol utställning på Moderna; Andra röster, andra rum och på fredagen premiär på Todd Haynes Dylanfilm I´m not there se. I filmen massor av ekon från 60-talet; Dylan förstås men också filmspråk som minner om Fellini och 8 1/2, Godard och gamla Beatlesfilmer och så massa häftiga musikaliska Dylantolkningar.
- Förgyllda silvermoln och plastmuffar, Lars Nittve håller invigningstal för Vännerna och minns Warholutställningen för 40 år sedan 1968 på Moderna.
- Warhols värld det välkända - ett universum säger Nittve.
För att slippa trängas har vi slagit oss ned på plan 2 vid trappan. Nittve kan beskådas från film ovan på vägg. Medan vi sippar vitt sponsorvin säger Nittve att vi med Warhols ögon återfår vi konstsynen.
- Allt är lika oviktigt. Ett livets flöde och alla olika metoder har samma värde även om marknaden styr priserna och målningarna står som nummer ett.
-It´s a spectacular show säger Eva Meyer-Hermann som är curator för utställningen. Det gäller att se med nya ögon " a new wave of possesion, a dialectical way, from retroprospective to prospect and find an artistic pattern" fortsätter hon vidare och det gäller att få en helhetssyn på Warhol.
Det är en komplex utställning med mer än 700 verk där många är lånade från Warholmuseet i Pittsburgh. För att få utlopp för sin kreativitet använde Warhol en rad material, från början reklamman och designer, var det naturligt att se konsten som ett bruksföremål. Tapeter, de berömda kossorna, teckningar, målningar och objekt, grafik, de ännu mer berömda serierna med Marilyn Monroe, Campells soppburkar och elektriska stolen, fotoautomatbilder, polaroider och en sorts kontaktkartor och sydda fotografier. Dessutom finns det något som kallas tidskapslar och dagböcker från The factory. Sen finns inte minst filmerna från The Factory, ständigt uppkopplad skulle man kunna säga, och de övriga försöken med spelfilmerna The Sleep, Chelsea girls, Nico med Velvet Underground och en massa andra experimentfilm från en dekadent värld och inte minst finns tv-videorna.
- Kan inte låta bli att tänka på att Andy Warhol skulle nog ha trivits i dag med alla de uttrycksmöjligheter som den digitala medierevolutionen innebär. Bloggar, ipod och MP3, mobilkameror och digitala film och musikmöjligheter, animeringar och tänker jag att han är med sin kreativitet och sina uttryck en föregångare till den världen.
- En häftig och ball utställning som ett par i tjugoårsåldern säger när vi vimlar i salen, the filmscape room, med monitorer som visar Warholfilmer.
På väg ut från utställningen, genom rummet med silvermoln, klingar Velvet Underground.
I´ll be your mirror
Reflect what you are, in case you don't know
Andra bloggar om Andy Warhol:
Andra bloggar om Moderna:
©Thommy Sjöberg

Labels: , ,

8 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Härlig platta, jag har lyckats få tag på en cd-utgåva där du, liksom på din gamla vinylplatta, kan ”skala bananen” genom att lyfta på det gula i omslaget!

Nästan varje gång jag hör den plattan som transporteras jag bort i både tid och rum till ditt gamla rum (bakom tv-rummet), med te-drickande schackspelare! Det var tider, det!

2:27 PM  
Blogger Thommy Kistalight said...

Bananen har faktiskt funnits till försäljning på Modernas butik de senaste åren. I någon sorts plastform och fullt skalbar.
Undrar om den var någon sorts pennskrin eller så var det bara just ett litet konstverk.

12:23 AM  
Blogger Thommy Kistalight said...

Bra, fin, lyhörd recension i DN om I`m not there av Eva Geijerstam.

2:23 AM  
Blogger Thommy Kistalight said...

Av en händelse läser jag just nu Sara Stridsbergs bok Drömfakulteten.
En händelse som ser ut som en tanke när man ser Warholutställningen.
Stridsbergs bok om Valerie Solana - en poetisk berättelse om det sunkiga trashiga USA men även om 60-tal, drömmar om klassresor, skildringar av vanvett och med Warhols The Factory som en samlingsplats för de udda dekanta.
Fina berättelser av Sara Stridsberg tycker jag med spännande invävda tidshopp.

6:53 AM  
Blogger Thommy Kistalight said...

Här passar jag på att tacka mina härliga arbetskamrater för en kul uppvaktning, rena happeningen, och en sjungande samling viner från Chianti i Toscana och från soliga syd i Italien.
Tack!
Teresa, Anna-Maija, Brigitte, John, Karolina, Mariana, Alexandra, Johan the vinemaker, Farin, Märta, Mikaela, Henke, Jenny R, Kerstin I, Staffan, Sonja, Micke, Ann, Christer, Lasse, Birgitta Hj, Fredrik H, Linda, Inger, Gunilla, Lisbeth, Ingrid, Paulina, Jaana, Olle, Ahmad, Dan, Birgit, Malin och Sigrid som viftar med trollspöet när det gäller happenings.
Som sagt GRAZIE!

2:23 PM  
Anonymous Anonymous said...

Tillägnar artikeln ovan till våra två duktiga bildlärare, Ingrid och Sigrid, på Spånga gymnasium.
- Vet att de besöker Warholutställningen med våra elever och att de gör ett jättejobb med sitt bildämne.
- Är du en bildintresserad elev kan det vara en anledning nog att gå på Spånga gy.

3:03 AM  
Anonymous Anonymous said...

Plus Johan som valde de sjungande vinerna till kartongen!

2:44 PM  
Anonymous Anonymous said...

Hej LarsThommy!
Underbar läsning denna Valborgsdag och tack speciellt för det du skrev ovan.
- Det värmde!!
- Ha en skön Valborg!

5:44 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home