Thursday, February 14, 2008

Alla Hjärtans dag


Klicka gärna på bilden!
Because something is happening here
But you don't know what it is
Do you, Mister Jones?
Bob Dylan
Kram och pussrutor, små gula biljetter som delas ut av Friends.
- Krama en lärare!
- Ge en komplimang!
- Säg något rart till en kompis!
I skolans aula har rörelsen Våga va dig själv ett budskap för dagen. Där ett föräldrapar Arne och Lena Falkbäck grundarna av våga va dig själv rörelsen, berättar en gripande historia om hur de mist sin trettonåriga dotter Linda som varit utsatt för övergrepp.
En förlust och kanske ett sorgearbete som vuxit till ett sympatiskt livskraftigt projekt. Ett av inslagen är när en ung tjej Jonna från organisationen Friends berättar om nät och SMS-mobbing. En arena som vuxit lavinartat de senaste åren och som vuxenvärlden har dålig eller ingen koll alls på.
Vår Friendstjej delar in världen i två delar. De som är upp till 22 år och som tillhör den digitala och elektroniska delen av befolkningen. De som är uppkopplade och har tillgång till ett språk. Vi som är äldre än 22 år räknas här som invandrare och har kommunikationsproblem, missförstår och hänger inte riktigt med.
Med enkel teckenenkät undersöker vår friendstjej läget i aulan för 4 högstadieklasser 120 elever. Två armar upp i luften betyder - Ja.
- Har du MSN?
- Ett hav av armar!
- Känner du någon som blivit mobbad eller kränkt på nätet (chatt - mail) även SMS?
- Ett nytt hav av armar!
- Har du själv blivit kränkt på nätet!
Nästan lika många armar här.
- Har du mobbat andra på nätet?
Ett mindre hav av armar men ändå påfallande många.
Vad göra?
Uppkopplade mobiler, foto via mobil med bilder på nätet, chatt, youtube, facebook, communitys, nedladdningar och fildelningar och allt vad det kan heta är här för att stanna. Hur som helst finns det och det kan missbrukas...missbrukas...missbrukas som vår kloka friendstjej ger exempel på i sitt anförande.
Efter inslagen i Aulan samlas klasserna i No-grupper, om 20 elever, för att diskutera med våra kloka lärare. Många av eleverna var gripna av familjen Falkbäcks öde och projekt.
Men, gissar jag, de får säkert också lyssna till ett och annat de inte kände till om fildelning, youtube, mobilfoto, SMS-språk och slikt som inte ens fanns för några år sedan!
Andra bloggar om Alla hjärtans dag:
©Thommy Sjöberg

Labels: , , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home